Tesla memberhentikan hampir 200 pekerja dalam pasukan Autopilot – TechCrunch

Tesla telah memusnahkan pasukan anotasi data yang bekerja pada Autopilot, memberhentikan hampir 200 pekerja dan menutup pejabat San Mateo, California tempat mereka bekerja. Pemberhentian kerja, pertama kali dilaporkan oleh Bloombergtelah disahkan oleh sumber yang bercakap dengan TechCrunch dengan syarat tidak mahu dikenali.

Pemotongan berlaku di tengah-tengah a pengurangan pekerjaan yang lebih luas di Tesla. Walau bagaimanapun, pemberhentian ini menyasarkan kakitangan sekali dianggap kritikal kepada sistem bantuan pemandu lanjutan Autopilot syarikat dan terutamanya usaha oleh Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk untuk membangunkan lagi fungsi pemanduan automatik melalui sistem FSD pilihan $12,000.

Sehingga hari ini, Tesla mempunyai ratusan pekerja anotasi data yang bekerja pada pasukan Autopilot di San Mateo dan Buffalo, New York. Pejabat San Mateo mempunyai bilangan pekerja seramai 276 orang, dan selepas memberhentikan 195 kakitangan dari semua pangkat — penyelia, pelabel dan penganalisis data — pasukan itu ditinggalkan dengan 81 pekerja, yang menurut sumber akan dipindahkan ke pejabat lain.

Kebanyakan pekerja berada dalam pekerjaan berkemahiran sederhana rendah, bergaji rendah, seperti pelabelan data Autopilot, yang melibatkan penentuan sama ada algoritma Tesla mengenal pasti objek dengan baik atau buruk, menurut satu sumber.

Sumber itu menyatakan bahawa pemberhentian pasukan ini dikhabarkan akan berada di meja selama berbulan-bulan, dan kerja itu akan dipunggah ke Buffalo.

Berdasarkan data daripada Glassdoor, pekerjaan seperti pakar anotasi data atau penganalisis data di Tesla membayar lebih rendah di Buffalo berbanding di San Mateo. Tidak jelas sama ada Tesla memindahkan pekerja ke pejabat New York untuk mengurangkan kos atau sebagai strategi untuk menjadi layak Banyak insentif pekerjaan di New York Stateseperti kredit cukai program New York Youth Jobs atau kredit untuk penggajian orang kurang upaya.

Yang berkata, ia mungkin tidak akan menjadi pengganti 1: 1 di Buffalo, di mana sumber mengatakan Tesla mungkin hanya akan membanjiri pasukan sedia ada, “seperti cara Tesla. Bertindak sekarang, atasi akibatnya kemudian.”

Jika Tesla sememangnya tidak akan mengupah lebih banyak pelabel data dan lain-lain untuk bekerja pada Autopilot – yang dikatakan syarikat itu adalah ramuan penting untuk melatih rangkaian saraf dalam yang boleh membantu meningkatkan perisian beta pandu kendiri penuh – maka apa yang akan berlaku kepada teknologi itu? Mungkin Tesla akan mengubah haluan pada pendekatan visi sahaja untuk autonomi dan mula memperkenalkan lidar dan radar kepada kenderaannya.

Pemberhentian atau pemberhentian?

Walaupun sumber mengesahkan 195 ahli pasukan Autopilot yang dilepaskan pada hari Selasa memang diberhentikan, mereka juga mengatakan kebanyakan “pemberhentian kerja” yang bermula pada akhir Mei adalah, pada hakikatnya, penamatan berdasarkan prestasi.

Menamatkan pekerja berdasarkan prestasi membolehkan mana-mana syarikat berpeluang untuk mengelak daripada melalui keperluan undang-undang tertentu seperti Akta Pemberitahuan Pelarasan dan Latihan Semula (WARN).yang membantu memastikan notis awal dalam kes penutupan loji yang layak dan pemberhentian besar-besaran.

Memang minggu lepas, dua bekas pekerja Tesla memfailkan tuntutan mahkamah terhadap pembuat kereta yang mendakwa syarikat itu tidak memberikan notis awal 60 hari yang diperlukan oleh undang-undang persekutuan semasa pusingan pemberhentian baru-baru ini.

Terdapat juga tuntutan mahkamah tindakan kelas yang dijalankan terhadap Tesla yang sumber mengatakan merekrut lebih ramai pekerja yang ditolak setiap hari.

Saham Tesla turun 5% pada hari Selasa dalam dagangan selepas waktu kerja.

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Tesla memberhentikan hampir 200 pekerja dalam pasukan Autopilot – TechCrunch


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/