Tesla memberhentikan pekerja yang baru bermula dan menarik balik tawaran pekerjaan apabila pemberhentian kerja Elon Musk bermula

  • Tesla telah memberhentikan pekerja yang hanya bermula di syarikat itu beberapa bulan atau minggu lalu.
  • Tawaran sepenuh masa seorang pelatih telah dibatalkan, manakala seorang perekrut telah dilepaskan selepas hanya dua minggu.
  • Seorang pengurus berkata Tesla mengancam untuk memotong insurans kesihatan jika dia menolak pakej pemecatan itu.

Pekerja Tesla yang memulakan pekerjaan mereka hanya beberapa bulan atau bahkan minggu lalu telah dilepaskan manakala yang lain telah menarik balik tawaran apabila syarikat itu mula mengenakan pemotongan yang diumumkan oleh Elon Musk pada awal Jun.

Orang dalam menemui beberapa jawatan daripada pekerja Tesla yang mengatakan bahawa mereka telah diberhentikan sebagai sebahagian daripada pemotongan, sementara yang lain telah membatalkan tawaran kerja mereka.

Paul Brotherton, a pengurus projek kanan yang baru bermula pada Januari, memberitahu Insider: “Saya sangat terkejut apabila saya diberitahu bahawa saya dilepaskan. Sebagai pengurus, saya mendapat tanggapan bahawa kedudukan saya selamat.”

Ditanya bagaimana Tesla memutuskan peranan yang perlu dipotong, dia berkata: “Mereka mengatakan bahawa pemberhentian adalah berdasarkan ulasan prestasi tetapi itu adalah satu pembohongan kerana saya baru berada di Tesla selama 5 bulan dan masih belum menetapkan matlamat prestasi atau semakan prestasi. . Saya bertanya apakah metrik yang mereka gunakan dan mereka enggan memberitahu saya.”

“Proses itu pasti tidak adil kerana saya tidak pernah diberikan pasukan yang saya minta.”

Brotherton berkata keseluruhan proses itu sangat dingin: “Pengurus saya tidak akan memandang saya atau berjabat tangan apabila saya mengucapkan selamat tinggal.”

Dia menambah bahawa “pakej pemecatan itu sangat tidak adil, kerana pada dasarnya ia memaksa anda untuk menerima dengan mengancam untuk memotong insurans perubatan.”

Iain Abshier, yang merupakan sebahagian daripada pasukan perekrut, berkata pada Selasa dalam siaran LinkedIn: “Sial, bercakap tentang pukulan usus. Petang Jumaat saya telah dimasukkan ke dalam pemberhentian Tesla selepas hanya dua minggu bekerja.”

Robert Belovodskij mendapat tawaran kerja sebagai jurutera pembangunan kawalan pembuatan” dibatalkan. Beliau berkata: “Masa situasi itu juga malang kerana saya sepatutnya bermula pada awal Ogos.”

Pada awal bulan Jun Musk memberitahu eksekutif Tesla untuk menghentikan semua pengambilan pekerja kerana dia mempunyai “perasaan buruk” tentang ekonomi dan perlu mengurangkan 10% daripada tenaga kerja syarikat. Walau bagaimanapun, dia kemudian tweet itu bilangan pekerja akan meningkat, tetapi bilangan kakitangan bergaji tidak akan meningkat.

Mansi Chandresha bermula di Tesla pada bulan Februari sebagai penganalisis data dan disiarkan di LinkedIn selepas mengetahui dia dipecat: “Saya telah cuba mengumpul diri saya dengan berita bahawa kedudukan saya dengan Tesla telah ditamatkan.”

Namun begitu dia menambah: “Saya bersyukur kerana saya mendapat peluang untuk bekerja dengan pasukan yang hebat.”

Chandresha berkata dia sedang mencari jawatan baharu dengan segera sebelum visa pelajarnya tamat pada akhir Julai.

Dua bekas pekerja sedang menyaman syarikat yang mendakwa pembuat kereta elektrik itu melanggar undang-undang persekutuan dengan memberhentikan ratusan pekerja dalam notis singkat.

John Lynch dan Daxton Hartsfield, yang memfailkan tuntutan mahkamah, berkata sekurang-kurangnya 500 rakan sekerja mereka di Nevada kehilangan pekerjaan pada masa yang sama, dokumen itu menunjukkan.

Orang dalam ditemui sekurang-kurangnya 11 lagi pekerja yang pekerjaannya telah dipotong. Lebih ramai berkemungkinan mengalami nasib yang sama seperti yang dikatakan Musk di Forum Ekonomi Qatar minggu lalu bahawa pengurangan akan berkuat kuasa dalam tempoh tiga bulan akan datang.

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Tesla memberhentikan pekerja yang baru bermula dan menarik balik tawaran pekerjaan apabila pemberhentian kerja Elon Musk bermula


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/