Tesla mengurangkan harga China sehingga 9% apabila penganalisis memberi amaran tentang ‘perang harga’

SHANGHAI, 24 Okt (Reuters) – Tesla (TSLA.O) telah mengurangkan harga permulaan untuk kereta Model 3 dan Model Ynya sebanyak 9% di China, membalikkan arah aliran peningkatan di seluruh industri di tengah-tengah tanda permintaan yang lemah dalam pasaran auto terbesar di dunia.

Pemotongan harga, yang disiarkan dalam penyenaraian di laman web gergasi kenderaan elektrik (EV) China pada hari Isnin, adalah yang pertama oleh Tesla di China pada 2022, dan berlaku selepas Tesla mula menawarkan insentif terhad kepada pembeli yang memilih insurans Tesla bulan lepas.

Pemotongan harga dibuat selepas Ketua Eksekutif Tesla, Elon Musk berkata minggu lalu bahawa “semacam kemelesetan” sedang berlaku di China dan Eropah dan Tesla berkata ia akan terlepas sasaran penghantaran kenderaannya tahun ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Musk memberitahu penganalisis minggu lalu bahawa permintaan kukuh pada suku semasa dan berkata beliau menjangkakan Tesla akan “berdaya tahan kemelesetan”.

China Merchants Bank International (CMBI) berkata pemotongan harga Tesla menggariskan risiko persaingan yang semakin meningkat untuk pembuat EV di China, dengan jualan seluruh industri diunjurkan perlahan hingga 2023.

“Pemotongan harga menekankan kemungkinan perang harga yang telah kami tekankan sejak Ogos,” kata Shi Ji, seorang penganalisis dengan CMBI.

Data pada hari Isnin menunjukkan jualan runcit di China meningkat 2.5% pada bulan September, di bawah jangkaan kenaikan 3.3% dan kurang daripada separuh pertumbuhan 5.4% Ogos.

Penganalisis memberi amaran tentang lebihan inventori kereta yang semakin meningkat untuk kereta di China, di mana pertumbuhan jualan kereta perlahan pada September manakala jualan EV meningkat pada kadar paling perlahan dalam tempoh lima bulan. baca lagi

Pembuat kereta AS dan beberapa pesaing China itu telah menaikkan harga beberapa kali sejak tahun lepas di tengah-tengah peningkatan kos bahan mentah. Tetapi Tesla juga kerap melaraskan harga keretanya di China, termasuk pengurangan, mencerminkan subsidi kerajaan.

Tesla memberitahu Reuters ia sedang menyesuaikan harga selaras dengan kos. Penggunaan kapasiti di Shanghai Gigafactory telah bertambah baik, manakala rantaian bekalan kekal stabil walaupun terdapat kesan ke atas ekonomi sekatan ketat sifar-COVID China, yang membawa kepada kos yang lebih rendah, katanya.

Harga permulaan untuk sedan Model 3 dikurangkan kepada 265,900 yuan ($36,727) daripada 279,900 yuan, manakala bagi kenderaan utiliti sukan Model Y dipotong kepada 288,900 yuan daripada 316,900 yuan, harga produk yang disenaraikan di laman web Chinanya menunjukkan.

Harga purata untuk Tesla baharu di Amerika Syarikat, pasaran terbesar pembuat EV, telah meningkat secara berterusan sejak tahun lepas dan hanya di bawah $70,000 pada bulan Ogos, menurut syarikat penyelidikan Kelley Blue Book.

Tesla menaik taraf kilang Shanghainya awal tahun ini dalam pembangunan yang membawa kapasiti keluaran mingguan kilang itu kepada sekitar 22,000 unit berbanding tahap sekitar 17,000 pada bulan Jun, Reuters melaporkan sebelum ini.

Tesla menghantar 83,135 EV buatan China pada bulan September, peningkatan 8% dari Ogos, dan menetapkan rekod pengeluaran untuk kilang Shanghai sejak pengeluaran bermula pada Disember 2019. baca lebih lanjut

Penganalisis CMBI memberi amaran minggu lalu bahawa 2023 akan membawa lebih banyak persaingan kepada sektor EV, mengatakan bahawa ia menjangkakan pertumbuhan jualan untuk EV dan hibrid secara gabungan turun di bawah 50%. baca lagi

Tesla kini merupakan pembuat EV terlaris ketiga di China selepas BYD Motor (002594.SZ) dan SAIC-GM-Wuling (GM.N)(600104.SS)dan merupakan satu-satunya pemain asing dalam senarai 15 teratas yang diterbitkan oleh Persatuan Kereta Penumpang China.

CMBI berkata ia menjangkakan bahawa pembuat kereta lain perlu mengurangkan harga bagi kereta hibrid bateri elektrik dan plug-in, berikutan petunjuk Tesla kerana unjuran peningkatan kapasiti pengeluaran tahun depan.

($1 = 7.2399 yuan Cina)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Zhang Yang dan Brenda Goh; Penyuntingan oleh Kenneth Maxwell

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Tesla mengurangkan harga China sehingga 9% apabila penganalisis memberi amaran tentang ‘perang harga’


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/