Tesla menyampaikan kenderaan rekod pada suku pertama; output jatuh semasa penutupan China

Logo Tesla pada Model S difoto di dalam pengedar Tesla di New York, AS, 29 April 2016. REUTERS/Lucas Jackson/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

2 April (Reuters) – Tesla Inc (TSLA.O) pada hari Sabtu melaporkan penghantaran kenderaan elektrik rekod untuk suku pertama, sebahagian besarnya memenuhi anggaran penganalisis, tetapi pengeluaran jatuh daripada suku sebelumnya kerana gangguan rantaian bekalan dan penggantungan kilang China berat.

“Ini adalah suku yang *luar biasa* sukar disebabkan gangguan rantaian bekalan & dasar sifar Covid China,” kata Ketua Eksekutif Elon Musk dalam tweet. “Kerja cemerlang oleh pasukan Tesla & pembekal utama telah menyelamatkan hari ini.”

Tesla menghantar 310,048 kenderaan pada suku tersebut, peningkatan sedikit daripada suku sebelumnya, dan naik 68% daripada tahun sebelumnya. Wall Street menjangkakan penghantaran sebanyak 308,836 kereta, menurut data Refinitiv.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tesla mengeluarkan 305,407 kenderaan dari Januari hingga Mac, turun daripada 305,840 pada suku sebelumnya.

Tesla, pembuat kereta paling berharga di dunia, telah mengharungi pandemik dan gangguan rantaian bekalan lebih baik daripada pesaing dan kilang Shanghai baharunya telah memacu pertumbuhan.

Tetapi peningkatan baru-baru ini dalam kes COVID-19 di China telah memaksa Tesla untuk menangguhkan sementara pengeluaran di kilang Shanghai selama beberapa hari pada bulan Mac dan April ketika bandar itu ditutup untuk menguji penduduk untuk penyakit itu. baca lagi

Penghantaran itu “lebih baik daripada yang dikhuatiri memandangkan isu rantaian bekalan,” kata Daniel Ives, seorang penganalisis di Wedbush, dalam satu laporan.

Tesla berkata ia menjual sejumlah 295,324 sedan Model 3 dan kenderaan utiliti sukan Model Y, manakala ia menghantar 14,724 sedan mewah Model S dan SUV premium Model X.

KENAIKAN HARGA

Harga gas yang melonjak didorong oleh krisis Ukraine dijangka meningkatkan permintaan untuk kereta elektrik, tetapi kekurangan inventori dan harga kenderaan yang lebih tinggi akan menjejaskan jualan, kata penganalisis.

Tesla pada bulan Mac menaikkan harga di China dan Amerika Syarikat selepas Musk berkata pembuat kereta elektrik AS sedang menghadapi tekanan inflasi yang ketara dalam bahan mentah dan logistik selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“(Penghantaran) yang mengagumkan memandangkan semua masalah yang dihadapi,” kata Gene Munster, rakan kongsi pengurusan di firma modal teroka Loup Ventures, sambil menambah beliau menjangkakan Tesla akan terus mengatasi prestasi pengeluar kereta lain dalam pertumbuhan jualan.

Toyota dan GM, Hyundai Motor pada hari Jumaat melaporkan jualan AS suku pertama lebih rendah berbanding setahun sebelumnya. baca lagi

Musk berkata pada Oktober bahawa Shanghai telah mengatasi kilang Fremont, California – kilang pertama syarikat itu – dalam pengeluaran. Kedua-dua kilang itu adalah penting untuk matlamat Tesla untuk meningkatkan penghantaran sebanyak 50% tahun ini, kerana pengeluaran di kilang baharunya dijangka meningkat secara perlahan pada tahun pertama mereka.

Tesla mula menghantar kenderaan yang dibuat di kilangnya di Gruenheide, Jerman, pada bulan Mac dan penghantaran kereta yang dibuat di kilangnya di Austin, Texas, akan dimulakan dalam masa terdekat.

Saham syarikat itu melonjak selepas Tesla minggu ini mendedahkan rancangan untuk mendapatkan kelulusan pelabur untuk meningkatkan bilangan sahamnya bagi membolehkan pembahagian saham. baca lebih lanjut Saham Tesla telah meningkat kira-kira 3% setakat tahun ini, manakala saham GM dan Ford telah merosot.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Hyunjoo Jin di San Francisco, Akash Sriram, Akriti Sharma di Bengaluru; Penyuntingan oleh Maju Samuel dan Alistair Bell, Diane Craft dan Richard Chang

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the author of this article for this incredible content

Tesla menyampaikan kenderaan rekod pada suku pertama; output jatuh semasa penutupan China


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/