Tesla Tidak Lagi Termasuk Peralatan Mengecas Dengan Kenderaan; Memetik Statistik

Dalam satu langkah yang mengejutkan, Tesla tiba-tiba telah menghentikan amalan lamanya termasuk mengecas peralatan dengan kenderaannya. Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk membalas komen di Twitter tentang dasar baharu itu dengan mengatakan “Statistik penggunaan adalah sangat rendah, jadi kelihatan membazir”.

Setiap kenderaan elektrik yang dihasilkan sehingga 2022 telah menyertakan sebagai peralatan standard beberapa jenis peralatan pengecasan. Pada masa awal EV, kebanyakan kenderaan datang dengan kord pengecas mudah alih 120-v yang ringkas. Namun baru-baru ini, banyak pengeluar menyertakan peralatan pengecasan mudah alih dwi-voltan yang membolehkan pengguna menogol antara pengecasan 120-volt dan 240-v dengan menukar penyesuai pada unit.

Walau bagaimanapun Kia EV6 yang baru dilancarkan tidak disertakan dengan peralatan pengecasan sama ada, menjadikannya EV pertama yang dijual di Amerika Utara yang tidak disertakan dengan sebarang bentuk peralatan pengecasan.

Tesla sentiasa menyediakan penyambung mudah alih dwi-voltan, dan kerana ia dalam banyak cara, telah menjadi peneraju dalam menyediakan peralatan pengecasan mudah alih yang luar biasa sebagai peralatan standard dengan semua kenderaannya.

Namun, amalan itu sudah berakhir. Tesla tidak lagi menyertakan peralatan pengecasan dengan keretanya. Pemilik baharu perlu membeli peralatan pengecasan sebelum mereka menerima penghantaran kenderaan mereka atau mereka tidak akan mempunyai cara untuk mengecasnya apabila mereka sampai ke rumah. Mereka boleh, sudah tentu, menggunakan Tesla Supercharger, tetapi salah satu aspek terbaik kenderaan elektrik ialah keupayaan untuk memasangkan di rumah dan mengecas kereta semalaman semasa anda tidur.

Selalunya, pembeli EV kali pertama akan menggunakan kord pengecasan 120-v apabila mereka mula-mula menerima penghantaran EV mereka sehingga mereka mengetahui peralatan yang ingin dibeli dan dipasang di garaj mereka. Memandangkan peralatan pengecasan 120-v boleh dipasang ke saluran keluar rumah yang ringkas, pemilik mempunyai cara untuk mengecas EV mereka sejak hari pertama, walaupun dengan cara yang perlahan.

Ini kerana semasa mengecas pada sumber 120-v, kenderaan hanya akan menambah jarak sekitar 3-5 batu untuk setiap jam pengecasan. Tetapi itu akan berkesan untuk kebanyakan orang dalam jangka pendek sehingga mereka memutuskan penyelesaian kekal.

Ramai pemilik Tesla memilih untuk memasang saluran keluar NEMA 14-50 dan menggunakan penyambung Mudah Alih dengan penyesuai NEMA 14-50 untuk semua keperluan pengecasan harian mereka. Walau bagaimanapun, mereka perlu membeli penyesuai NEMA 14-50 daripada laman web Tesla untuk $35.00. Tesla pernah menyertakan penyesuai NEMA 14-50 dengan penyambung mudah alih tetapi telah menghentikan amalan itu pada 2019. Sejak itu, hanya penyesuai 120-v NEMA 5-15 menjadi standard dengan penyambung mudah alih eh.

Selain menggunakan peralatan pengecasan mudah alih untuk pengecasan harian, ramai pemilik EV suka mempunyai beberapa jenis EVSE mudah alih di dalam kenderaan pada setiap masa sekiranya mereka mendapati diri mereka memerlukan rangsangan di suatu tempat. Walaupun mereka tidak pernah menggunakannya (yang kemungkinan besar adalah apa yang Elon maksudkan apabila dia berkata statistik penggunaan adalah sangat rendah) memilikinya di sana untuk berjaga-jaga memberikan ketenangan fikiran kepada ramai.

Selaras dengan menghentikan amalan memasukkan penyambung mudah alih dengan kenderaannya, Tesla kini menawarkan dua versi unit. Pelanggan boleh membeli versi 120-v dengan palam NEMA 5-15 pada harga $275.00, atau unit 240-v berkuasa lebih tinggi dengan palam NEMA 14-50 pada harga $400.

Kedua-dua versi Tesla Mobile Connector kehabisan stok

Tidak boleh beli satu pun buat masa ini

Tetapi inilah penyepaknya: Kedua-dua unit kini kehabisan stok. Oleh itu, anda tidak boleh membelinya sekarang jika anda akan menerima penghantaran Tesla baharu anda. Kami juga tidak pasti sama ada pelanggan yang memesan Tesla mereka semasa dasar menyertakan penyambung mudah alih dengan kenderaan itu, masih akan menerimanya apabila pesanan mereka dipenuhi. Kami ingin bertanya kepada pembuat kereta untuk mendapatkan penjelasan, tetapi Tesla tidak menjawab soalan daripada wartawan. Oleh itu, kita dibiarkan untuk membuat spekulasi.

Saya telah memulakan tinjauan pendapat di akaun Twitter saya untuk pemilik Tesla menimbangkan sama ada mereka sedang menggunakan Penyambung Mudah Alih mereka atau tidak:

Hakikat bahawa unit ini kehabisan stok menyebabkan kami menganggap Tesla mengalami masalah rantaian bekalan berkenaan alat ganti untuk penyambung mudah alih. Itu mungkin sebenarnya menjadi pendorong di sebalik keputusan untuk menghentikannya termasuk dengan kenderaan. Mungkin Tesla tidak dapat bersaing dengan bekalan dan memutuskan bahawa lebih mudah (dan kos efektif pada masa yang sama) untuk hanya menggugurkannya daripada peralatan standard.

Walau apa pun alasannya, bolehkah ini menjadi petanda perkara yang akan datang untuk seluruh industri? Kami telah menyatakan sebelum ini bahawa Kia tidak termasuk mengecas peralatan dengan EV6. Mungkin itu akan menjadi trend bergerak ke hadapan.

Kami percaya bahawa akan tiba masanya apabila tidak perlu memasukkan peralatan pengecasan dengan setiap kenderaan, mungkin apabila majoriti penduduk menggunakan EV ke-2 atau ke-3 mereka. Tetapi itu mungkin lebih daripada satu dekad lagi. Buat masa ini, kami percaya adalah dasar yang baik untuk membekalkan pemilik baharu cara untuk mengecas semula kenderaan mereka pada hari pertama pemilikan, tanpa memerlukan mereka membeli dan memasang peralatan pengecasan terlebih dahulu.

We wish to thank the writer of this article for this awesome web content

Tesla Tidak Lagi Termasuk Peralatan Mengecas Dengan Kenderaan; Memetik Statistik


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/