The Fed boleh menghempaskan pasaran perumahan | Perniagaan CNN

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini. Anda boleh mendengar versi audio surat berita dengan mengklik pautan yang sama.


New York
perniagaan CNN

Pelabur semakin ketakutan bahawa kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Rizab Persekutuan boleh merosakkan ekonomi AS (lihat sahaja pada jualan Selasa).

Satu bidang yang semakin membimbangkan: perumahan. Kenaikan kadar faedah boleh menyebabkan kadar gadai janji yang lebih tinggi, yang boleh menyebabkan orang ramai berfikir dua kali untuk membeli rumah.

Setakat ini, jualan merosot, manakala harga kekal stabil. Tetapi sesetengah ahli ekonomi memberi amaran kenaikan kadar bersejarah berterusan oleh Fed boleh berisiko meruntuhkan pasaran perumahan, menggariskan tugas sukar di hadapan untuk bank pusat.

Apa yang berlaku: Menurut laporan Indeks Harga Pengguna Selasa, kos perumahan meningkat 0.7% pada bulan Ogos dan meningkat 6.2% tahun ke tahun, peningkatan terbesar sejak 1991.

Peningkatan itu sebahagian besarnya bertanggungjawab terhadap kadar inflasi Ogos yang lebih tinggi daripada jangkaan. Digabungkan dengan pasaran buruh yang ketat, harga tinggi itu memberi alasan Fed untuk terus berusaha keras pada mesyuarat dasarnya minggu depan dan seterusnya, Marvin Loh, pakar strategi kanan di State Street, memberitahu saya.

Fed perlu melihat kos perumahan berkurangan kira-kira setengah mata peratusan untuk mencapai matlamat inflasi muktamadnya, tambah Loh.

Kerja itu tidak akan mudah. Harga perumahan boleh kekal tinggi, walaupun Fed berusaha untuk mengatasinya.

Harga perumahan adalah “jenis inflasi melekit yang tidak akan berkurangan dalam masa terdekat,” Joseph Brusuelas, ketua ekonomi di RSM US, memberitahu saya. “Itulah sebabnya Fed perlu menunjukkan keazaman dengan meningkatkan kadar dasar sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat September walaupun penurunan yang menggalakkan dalam pengangkutan dan tenaga.”

Risiko: Sesetengah ahli ekonomi menyedari kelemahan dalam pasaran perumahan mula mengintip. Jualan rumah merosot pada bulan Julai untuk bulan keenam berturut-turut. Perumahan bermula, ukuran pembinaan rumah baharu, juga menjunam pada bulan itu kerana kos bekalan bangunan kekal tinggi dan bakal pembeli harga di luar pasaran.

Jadi patutkah Fed meneruskan kenaikan bersejarahnya? Bank pusat mesti berjalan dengan berhati-hati – kelembapan perumahan telah mendahului sembilan daripada 12 kemelesetan yang laludan pelabur tidak melupakan krisis perumahan yang melanda Amerika pada tahun 2008.

Perlu diingat: Walaupun terdapat beberapa sebab untuk mencadangkan laporan IHP tentang perumahan ketinggalan apa yang sebenarnya berlaku di pasaran, dan harga perumahan mungkin sudah menurun, kami hampir tidak mengalami keruntuhan pasaran.

Namun, pegawai Rizab Persekutuan akan menghadapi keputusan yang sukar dalam beberapa bulan akan datang. Adakah mereka menggunakan daya tahan pasaran perumahan sebagai mandat untuk meneruskan dengan kenaikan kadar yang agresif dan berisiko mengalami kemalangan?

Harga gas semakin berkurangan di AS. Tetapi musim sejuk akan datang dan Ketua Pegawai Eksekutif Chevron, salah satu syarikat tenaga terbesar di dunia, memberi amaran bahawa kelegaan pada pam tidak lama lagi boleh diimbangi oleh bil pemanasan yang menyebabkan peluh.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Chevron Mike Wirth berkata dalam temu bual dengan Poppy Harlow CNN “sudah tentu terdapat risiko kos akan meningkat” untuk pengguna Amerika.

Wirth tidak meramalkan peningkatan magnitud yang dilihat di Eropah, di mana harga gas asli telah melambung tinggi kerana Rusia telah mengehadkan eksport, lapor rakan sekerja saya Paul R. La Monica.

Tetapi dalam temu bual yang disiarkan pada hari Selasa, Wirth memberi amaran bahawa harga AS mungkin “lebih tinggi dengan ketara” pada musim sejuk ini.

Harga minyak masih ada meningkat lebih daripada 15% setakat tahun ini. Itu telah membantu meningkatkan jualan, pendapatan dan harga saham syarikat seperti Chevron. Saham pengeluar minyak meningkat 36% tahun setakat ini, manakala S&P 500 yang lebih luas adalah 17.5% lebih rendah.

Wirth mengakui bahawa syarikatnya mengaut keuntungan besar sementara rakyat Amerika bergelut.

“Saya menyedari bahawa harga tenaga yang tinggi menyukarkan pengguna. Itulah sebabnya kami bercakap tentang meningkatkan pengeluaran, cuba meningkatkan bekalan ke pasaran dalam perniagaan komoditi,” katanya. “Anda melalui kitaran ini. Dua tahun lalu, kami kehilangan berbilion dolar setiap suku. Kini kami memperoleh keuntungan yang kukuh.”

Dalam lebih banyak malapetaka dan kesuraman di Wall Street, pengurus dana yang pesimis menjual saham dan mengumpul wang tunai, menurut tinjauan Bank of America yang diterbitkan Selasa.

“Persepsi pelabur terhadap prospek ekonomi global kekal suram pada bulan September,” Michael Hartnett, ketua strategi pelaburan Bank of America, menulis dalam laporan itu, yang meninjau 212 pengurus dana dengan lebih daripada setengah trilion dolar aset di bawah pengurusan pada bulan September.

Kira-kira 72% daripada responden menjangkakan ekonomi yang lebih lemah dalam tempoh 12 bulan akan datang, meningkat 5 mata peratusan daripada Ogos. Bahagian pelabur mengatakan kemelesetan mungkin juga meningkat pada September kepada 68%, tertinggi sejak Mei 2020.

Tidak mengejutkan, Wall Street bersiap sedia untuk keuntungan korporat berkurangan dan ekuiti terus jatuh, tinjauan itu menunjukkan. Paras tunai yang dipegang pelabur melonjak daripada 5.7% bulan lepas kepada 6.1%, tertinggi mereka peringkat sejak serangan 11 September pada tahun 2001.

Indeks Harga Pengeluar Ogos, satu lagi ukuran utama inflasi AS, dikeluarkan pada 8:30 pagi ET.

Sertai CITIZEN oleh CNN pada pukul 2 petang ET untuk panel mengenai inflasi, pekerjaan dan ekonomi yang menampilkan wartawan Paul LaMonica, Phil Mattingly, Christine Romans dan Vanessa Yurkevich. RSVP di sini.

Akan datang esok: Perhatian akan beralih kepada pertemuan antara Vladimir Putin dari Rusia dan Xi Jinping dari China.

We would like to thank the writer of this article for this incredible material

The Fed boleh menghempaskan pasaran perumahan | Perniagaan CNN


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/