The Fed kini mengikuti buku mainnya pada 1994 — apabila kenaikan kadar yang agresif membawa kepada ‘pembunuhan beramai-ramai pasaran bon’

  • Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas pada hari Rabu – kenaikan terbesar sejak 1994.
  • Jerome Powell kelihatan semakin berkemungkinan menyalin buku permainan Alan Greenspan 1990-an, kata penganalisis.
  • Fed Greenspan menaikkan kadar faedah tujuh kali dalam 13 bulan, mendorong penjualan bon besar-besaran.

The


Rizab Persekutuan

melaksanakan kenaikan kadar faedah terbesarnya dalam 28 tahun pada hari Rabu.

Bill Clinton adalah presiden, Boyz II Men menduduki tempat teratas dalam carta, dan Pulp Fiction masih ditayangkan di pawagam kali terakhir Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas.

Tetapi dengan inflasi pada paras tertinggi empat dekadPengerusi Jerome Powell meminjam daripada buku main 1990-an Alan Greenspan, mengumumkan julat kadar sasaran baharu antara 1.50% dan 1.75% dan enggan menolak kenaikan yang sama pada bulan depan.

“Tindakan dalam beberapa hari terakhir dari Fed mengembalikan kenangan 1994,” kata Emmanuel Cau, ahli strategi ekuiti di Barclays.

Langkah terbaru Fed menyuntik ketidakpastian yang ketara ke dalam pasaran saham dan bon.

The S&P 500, Nasdaq 100dan Purata Perindustrian Dow Jones semua berkumpul selepas kenaikan diumumkan hari Rabu, sebelum melepaskan sebahagian besar keuntungan tersebut pada hari Khamis. Hasil bon juga merosot Khamis, dengan Perbendaharaan AS 2 tahun turun 3.9 mata asas kepada 3.24% dan Perbendaharaan AS 10 tahun jatuh 1.8 mata asas kepada 3.38%.

“Inflasi mungkin lebih berterusan dan berakar umbi daripada yang dijangkakan sebelum ini,” Itay Goldstein, seorang profesor kewangan di Wharton, memberitahu Insider. “Pasaran menjangkakan bahawa Fed perlu mengambil langkah yang lebih keras dan lebih keras, dan inilah sebabnya kami melihat penurunan harga.”

Buku permainan 1994

Fed Greenspan menaikkan kadar tujuh kali dalam 13 bulan pada tahun 1994 dan awal tahun 1995 dalam usaha untuk mengelakkan ekonomi terlalu panas daripada memacu inflasi.

Antara 1994 dan April 1995, kadar dana Persekutuan hampir dua kali ganda, meningkat daripada 3.05% kepada 6.05%.

Saham meningkat susulan kenaikan kadar agresif Fed. The S&P 500 dan Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 36.6% dan 42.0%, masing-masing antara awal tahun 1994 dan akhir tahun 1995.

Itu tidak bermakna pelabur secara automatik menjangkakan pendaratan lembut kitaran ini, menurut penganalisis. Inflasi tahunan AS hanya 2.7% pada tahun 1994, menurut Data Inflasi Seluruh Duniamanakala ia mencecah 8.6% bulan lepas.

“Selepas kenaikan terakhir pada awal 1995, ekuiti meningkat,” kata Barclays’ Cau. “[But] dengan inflasi yang jauh lebih tinggi kali ini dan berkemungkinan lebih ketat akan datang, kebimbangan mengenai pendaratan sukar tidak mungkin hilang tidak lama lagi.”

Dan pengembalian kepada buku main 1994 boleh menjadi lebih traumatik bagi pemegang bon – kerana tujuh kenaikan kadar Greenspan membawa kepada apa yang dirujuk sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai pasaran bon‘.

Kenaikan kadar cenderung menjadikan bon kurang menarik, kerana ia menawarkan kurang faedah berbanding akaun simpanan dan ia hanya memberikan pulangan tetap. Apabila kadar meningkat secara mendadak, harga bon menjunam, dengan lebih $1 trilion menghapuskan pasaran pendapatan tetap menjelang November 1994.

“Kenaikan kadar Fed pada 1994 adalah agresif dan dramatik,” Michael Wang, ketua eksekutif platform pelaburan Prometheus, memberitahu Insider. “Pasaran bon mengalami yang paling teruk akibat peningkatan pantas dalam kenaikan, dengan pelabur terperangkap dengan membuat keputusan yang hawkish.”

hari ini bon sudah menghampiri ke arah pasaran beruangdengan Hasil Perbendaharaan 2 tahunyang bergerak secara songsang kepada harga, meningkat 2.417 mata peratusan kepada 3.151% pada 2022. Hasil Perbendaharaan 10 tahun meningkat 1.710 mata peratusan kepada 3.222% tahun setakat ini.

Baca lebih lanjut: Bahagian penasihat pelaburan Wells Fargo berkata kemelesetan akan melanda tidak lama lagi, dan saham tidak akan kembali ke paras tertinggi sebelum ini sehingga 2024. Beginilah ia mengatakan pelabur harus bersedia.

We want to say thanks to the author of this post for this incredible content

The Fed kini mengikuti buku mainnya pada 1994 — apabila kenaikan kadar yang agresif membawa kepada ‘pembunuhan beramai-ramai pasaran bon’


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/