Tidak semua kemelesetan adalah sama. Inilah yang boleh berlaku kepada ekonomi dan pasaran

Kebanyakan bersetuju bahawa kemelesetan boleh mula berlaku di Amerika Syarikat dalam beberapa bulan akan datang. Persoalannya ialah apakah bentuk kemelesetan itu.

Kemelesetan dan pemulihan datang dalam bentuk dan saiz yang berbeza-beza seperti abjad. Mungkin itulah sebabnya ahli ekonomi telah menamakan pelbagai jenis kemelesetan ekonomi selepas surat.

Tetapi meramalkan huruf mana yang akan sepadan dengan keadaan tidaklah semudah ABC. Kemelesetan yang menjulang ini amat rumit.

“Sama ada Covid di Asia atau apa yang berlaku di Ukraine atau apa yang berlaku dengan tenaga, ia adalah satu demi satu,” kata Nick Tell, Ketua Pegawai Eksekutif bank pelaburan Armory Group.

Komponen potensi kemerosotan ini yang tidak seperti yang lain ialah “kesan psikologi terhadap tenaga kerja daripada Covid dan sejumlah besar subsidi yang diperkenalkan ke dalam ekonomi,” kata Tell. Kekurangan buruh yang terhasil adalah sesuatu yang tidak pernah dilihat di luar kemelesetan masa perang.

“Apabila anda melihat pembukaan pekerjaan berbanding bilangan individu yang menganggur, kami pastinya berada di wilayah yang belum dipetakan di sini,” bersetuju David Lebovitz, pakar strategi pasaran global di JP Morgan Asset Management. “Saya tidak pernah benar-benar melihatnya seperti ini dalam hidup saya.”

Tetapi “komponen apa yang berlaku mengingatkan kemelesetan masa lalu,” kata Tell.

Jadi jika kita akan menghadapi kemelesetan, apakah bentuknya?

berbentuk U

“Saya fikir kita akan mengalami pemulihan berbentuk U, yang merupakan pemulihan yang sudah lama tidak kita lihat,” kata Tell.

Kemelesetan berbentuk U menandakan penurunan yang tajam, dengan sedikit perjuangan panjang di bahagian bawah sebelum pemulihan. Ini adalah kemelesetan yang menyakitkan yang berlangsung satu atau dua tahun dan disebabkan oleh beberapa faktor yang bertepatan. Stagflasi, krisis minyak dan tindak balas Fed yang berhenti dan pergi antara 1973-75 menyebabkan pemulihan berbentuk U yang berlarutan.

Simon Johnson, bekas ketua ekonomi di Tabung Kewangan Antarabangsa, membandingkan jenis kemelesetan ini dengan terperangkap dalam tab mandi. “Anda masuk. Anda tinggal di dalam. Bahagian tepinya licin. Anda tahu, mungkin ada beberapa barang beralun di bahagian bawah, tetapi anda tidak keluar dari tab mandi untuk masa yang lama,” katanya.

Ekonomi perlu perlahan untuk seketika sebelum tenaga kerja dan pengangguran kembali ke tahap normal, kata Tell. Apabila itu akhirnya berlaku, keadaan akan kembali normal, tetapi mungkin mengambil masa beberapa tahun.

berbentuk V

Kemelesetan bentuk V adalah seperti bunyinya: Penurunan mendadak dengan bahagian bawah yang jelas dan kemudian condong yang tajam. Jenis pemulihan yang cepat dan lengkap ini dianggap sebagai senario terbaik apabila ia datang kepada kemelesetan. Kadangkala kejatuhan ke dalam kemelesetan adalah lebih curam daripada pendakian semula ke arah pemulihan, seperti swoosh Nike.

Ini biasanya mewakili pemulihan daripada kemelesetan berdasarkan kejutan sekali, seperti kemelesetan Covid 2020 selama dua bulan.

Lebovitz berharap jika berlaku kemelesetan, ia akan berbentuk V dan hanya bertahan beberapa suku tahun sahaja. Salah satu perkara yang selalu kami cari dan cuba ukur adalah semacam ketidakseimbangan,” katanya. “Terdapat ketidakseimbangan dalam penilaian ekuiti semasa gelembung teknologi, dan ketidakseimbangan dalam perumahan menjelang krisis kewangan 2008. Melihat kepada ekonomi hari ini, kami tidak melihat sebarang ketidakseimbangan yang ketara yang akan membawa kepada kemerosotan yang serius dalam ekonomi.” Kemelesetan seterusnya, kata Lebovitz, adalah agak sederhana.

Lebovitz mengesyorkan agar pelabur kekal dalam tempoh 12 hingga 18 bulan akan datang. “Kami tidak mencadangkan menjual apabila anda sudah turun 20%,” katanya. Namun, pelabur harus mengambil ini sebagai peluang untuk mengimbangi semula portfolio mereka dan memastikan rumah mereka yang lebih luas adalah teratur.

Berbentuk W

Kemelesetan ekonomi dua kali yang ditakuti. Ini berlaku apabila ekonomi bergerak melangkaui kemelesetan kepada pemulihan dan kemudian kembali ke dalam kemelesetan yang lain. Pemulihan berbentuk W amat menyakitkan bagi pelabur yang melompat semula ke dalam apa yang mereka percaya sebagai pasaran pulih sebelum jatuh ke bahagian bawah yang lain.

Pada tahun 1980, ekonomi mengalami kemelesetan dan pemulihan yang singkat selama enam bulan diikuti oleh kemelesetan selama 16 bulan yang berlanjutan dari pertengahan 1981 hingga akhir 1982. Jika Rizab Persekutuan tidak cukup agresif dalam menaikkan kadar faedah, beberapa penganalisis berkata, ini boleh berlaku lagi.

Berbentuk L

Kemelesetan berbentuk L atau “kayu hoki” adalah perkara yang ingin dielakkan oleh ahli ekonomi pada semua kos. Ini bermakna kejatuhan dalam pertumbuhan untuk masa yang sangat lama, dan kita sering merayap keluar dari wilayah perkataan ‘R’ ke dalam wilayah perkataan ‘D’: Kemurungan. Ini biasanya bermakna sebilangan besar pekerja kekal menganggur untuk tempoh masa yang ketara dan barangan modal terbiar.

Kemelesetan Besar pada tahun 1930-an mempunyai bentuk ‘L’, dan sesetengah ahli ekonomi berpendapat bahawa Kemelesetan Besar pada akhir 2000-an adalah sama, ia mengambil masa enam tahun selepas krisis untuk KDNK kembali ke tahap 2007. Ada yang memanggilnya sebagai “pemulihan barbeku”: rendah dan perlahan.

Berbentuk K

Pemulihan berbentuk K ialah apa yang berlaku apabila komuniti berasingan pulih daripada kemelesetan ekonomi pada kadar yang berbeza-beza. Sesetengah sektor masyarakat mungkin mengalami pertumbuhan baharu manakala yang lain terus ketinggalan.

Perubahan ini biasanya ditakrifkan oleh perbezaan industri, kekayaan dan geografi dan diburukkan lagi oleh peningkatan kadar pendapatan dan ketidaksamaan kekayaan.

Walaupun pemulihan kemelesetan 2020 boleh digambarkan sebagai berbentuk V, ramai yang menyatakan bahawa ia sebenarnya serampang dua mata. Keluarga kulit hitam dan Hispanik berpendapatan rendah menyaksikan penyusutan paling cepat daripada simpanan mereka semasa wabak, contohnya.
Ramai yang bekerja dalam pekerjaan kolar putih pulih dengan cepat daripada kemelesetan 2020 apabila kerajaan menyerahkan bayaran rangsangan dan saham serta harga rumah meningkat. Mereka yang tidak mempunyai simpanan dan yang bekerja dalam perkhidmatan terus menderita. Pekerja yang menerima gaji terendah adalah yang paling berkemungkinan kehilangan pekerjaan dalam hampir setiap sektor ekonomi antara 2020 dan 2021, menurut data daripada Biro Perangkaan Buruh.

“Purata pertubuhan gaji terendah dan pekerja berpendapatan terendah telah menanggung beban kemelesetan yang disebabkan oleh pandemik Coronavirus,” tulis ahli ekonomi di BLS. “Pertubuhan bergaji terendah dan pekerja bergaji terendah kedua-duanya menyaksikan kemerosotan awal paling teruk dalam pekerjaan pada permulaan kemelesetan dan mengalami pemulihan paling perlahan dalam pekerjaan.”

We would like to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Tidak semua kemelesetan adalah sama. Inilah yang boleh berlaku kepada ekonomi dan pasaran


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/