‘Tidak sihat dan tidak mampan’: Pembeli rumah tidak membeli dan pembina rumah tidak membina dalam menghadapi kadar gadai janji yang tidak terurus

‘Tidak sihat dan tidak mampan’: Pembeli rumah tidak membeli dan pembina rumah tidak membina dalam menghadapi kadar gadai janji yang tidak terurus

Kadar gadai janji AS meningkat sekali lagi minggu ini apabila permintaan untuk pinjaman rumah jatuh, menurut sepasang laporan yang diikuti secara meluas.

Pembeli dan penjual semakin bimbang kerana purata kadar gadai janji tetap 30 tahun — kini lebih dua kali ganda berbanding pada awal tahun — inci lebih hampir kepada 7%.

Pembina rumah juga kehilangan keyakinan dalam pasaran perumahan di tengah-tengah kenaikan kadar, yang mana seorang pemimpin industri memanggil “tidak sihat dan tidak mampan.”

“Kadar gadai janji yang tinggi menghampiri 7% telah melemahkan permintaan dengan ketara, terutamanya untuk bakal pembeli rumah kali pertama dan generasi pertama,” Jerry Konter, pengerusi Persatuan Pembina Rumah Kebangsaan, kata minggu ini.

“Penggubal dasar mesti menangani krisis kemampuan perumahan yang semakin teruk ini.”

jangan ketinggalan

Gadai janji kadar tetap 30 tahun

Kadar purata pada gadai janji tetap 30 tahun mencecah 6.94% minggu ini, meningkat daripada 6.92% seminggu sebelumnya, gergasi kewangan gadai janji Freddie Mac dilaporkan pada hari Khamis. Setahun yang lalu pada masa ini, kadar 30 tahun purata 3.09%.

Walaupun kenaikan kadar terkini adalah lebih sederhana berbanding minggu sebelumnya, kos peminjaman masih pada paras tertinggi 20 tahun dan semakin teruk.

“Gadai janji kadar tetap 30 tahun terus kekal hanya sedikit sebanyak 7% dan memberi kesan buruk kepada pasaran perumahan dalam bentuk permintaan yang merosot,” kata Sam Khater, ketua ekonomi Freddie Mac.

“Selain itu, keyakinan pembina rumah telah menurun kepada separuh daripada enam bulan lalu dan pembinaan, terutamanya pembinaan kediaman keluarga tunggal, terus perlahan.”

Gadai janji kadar tetap 15 tahun

Kadar pada gadai janji tetap 15 tahun adalah purata 6.23%, meningkat daripada 6.09% minggu lepas, kata Freddie Mac. Setahun yang lalu pada masa ini, kadar 15 tahun adalah purata 2.33%.

Sejak itu, pembeli telah kehilangan kuasa beli yang ketara — dan ramai yang terpaksa melaraskan belanjawan mereka atau menunda carian mereka.

Berdepan dengan pembeli yang lebih sedikit, penjual tidak lagi dapat memanggil semua gambar.

“Antara hartanah yang dijual baru-baru ini yang berada di pasaran selama lebih daripada sebulan, penjual terpaksa menurunkan harga sebanyak 12% secara purata,” berkata Nadia Evangelou, ahli ekonomi kanan untuk Persatuan Realtors Kebangsaan.

Baca lebih lanjut: Adakah anda membeli rumah sebelum 2022? Jika jawapannya ‘tidak,’ anda mungkin berada di hujung yang salah dalam ketidaksamaan kewangan sepanjang dekad akan datang — inilah sebabnya

Gadai janji kadar laras 5 tahun

Gadai janji kadar boleh laras (ARM) lima tahun yang semakin popular pada purata 5.71% minggu ini, turun daripada 5.81% seminggu sebelumnya.

Setahun yang lalu pada masa ini, gadai janji boleh laras ini purata 2.54%.

Penurunan kadar minggu ini mungkin akan mendorong lebih banyak permintaan untuk ARM lima tahun, yang datang dengan kadar tetap untuk lima tahun pertama dan kemudian melaraskan naik atau turun berdasarkan penanda aras seperti kadar perdana.

Pembeli telah mengumpul gadai janji kadar boleh laras pada kadar yang tidak dilihat sejak Kemelesetan Besar, bertaruh mereka akan mempunyai peluang untuk membiayai semula gadai janji kadar tetap yang lebih rendah sebelum ARM mereka melaraskan.

Kadar gadai janji boleh berada pada ‘normal baharu’

Kadar telah meningkat secara berterusan tahun ini di tengah-tengah tindakan oleh Rizab Persekutuan untuk mengurangkan inflasi yang tinggi berdekad-dekad — walaupun kesakitan yang ditimbulkan oleh pengguna.

Kadar hari ini boleh dianggap sebagai “normal baharu,” kata Evangelou.

Dia menyatakan bahawa kadar 7% adalah biasa pada pertengahan hingga akhir 1990-an dan awal 2000-an. Namun pemilikan rumah dahulu adalah lebih tinggi daripada sekarang.

“Pembeli berpotensi hari ini juga perlu berhadapan dengan inflasi yang lebih tinggi,” kata Evangelou. “Walaupun inflasi melebihi pertumbuhan gaji, keluarga biasa perlu mengeluarkan belanjawannya dan membelanjakan lebih daripada 25% daripada pendapatannya untuk pembayaran gadai janjinya.

“Termasuk perbelanjaan lain seperti insurans gadai janji, insurans rumah, cukai dan perbelanjaan untuk penyelenggaraan hartanah, kos pembelian rumah melebihi 30% daripada pendapatan biasa keluarga.”

Permohonan gadai janji minggu ini

Permohonan gadai janji jatuh 4.5% minggu ke minggu, menurut yang terkini laporan daripada Persatuan Jurubank Gadai Janji (MBA).

“Kelajuan dan tahap yang telah meningkat pada tahun ini telah banyak mengurangkan aktiviti pembiayaan semula dan memburukkan lagi cabaran kemampuan sedia ada dalam pasaran pembelian,” kata Joel Kan, naib presiden dan timbalan ketua ekonomi MBA.

“Aktiviti perumahan kediaman daripada permulaan perumahan hingga jualan rumah telah berada dalam aliran menurun seiring dengan kenaikan kadar.”

Permohonan untuk membiayai semula pinjaman sedia ada jatuh 7% daripada minggu sebelumnya dan 86% lebih rendah daripada tahun lepas. Bahagian refi aktiviti gadai janji jatuh kepada 28.3%, turun daripada 29% minggu sebelumnya.

Permohonan gadai janji untuk membeli rumah turun 4% minggu ini — dan 38% lebih rendah daripada minggu yang sama tahun lalu.

“Dengan kadar pada tahap tinggi ini, bahagian ARM meningkat kepada 12.8% daripada semua aplikasi, yang merupakan bahagian tertinggi sejak Mac 2008,” kata Kan.

“Pinjaman ARM terus kekal sebagai pilihan berdaya maju bagi peminjam yang masih cuba mencari jalan untuk mengurangkan bayaran bulanan mereka.”

Apa yang perlu dibaca seterusnya

  • Perlukah saya menunggu pasaran perumahan merudum sebelum membeli rumah? 3 sebab kenapa kemerosotan perumahan ini tidak seperti tahun 2008

  • ‘Ia adalah masa yang sukar, menakutkan’: Pakar kewangan baby-boomer yang melalui pengiraan Inflasi Besar cara untuk mengatasi kemelesetan

  • Berikut ialah jumlah purata simpanan persaraan warga Amerika berusia 60 tahun — bagaimana pula bandingkan telur sarang anda?

Artikel ini menyediakan maklumat sahaja dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat. Ia disediakan tanpa sebarang jenis waranti.

We wish to thank the writer of this post for this remarkable material

‘Tidak sihat dan tidak mampan’: Pembeli rumah tidak membeli dan pembina rumah tidak membina dalam menghadapi kadar gadai janji yang tidak terurus


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/