Tiga cara mudah untuk mencari kamera tersembunyi di hotel dan rumah sewa

Hampir 60% rakyat Amerika berkata begitu bimbang tentang kamera tersembunyi di rumah Airbnb pada tahun 2019.

Dan 11% daripada penyewa rumah percutian berkata mereka telah menemui kamera tersembunyi semasa penginapan, menurut tinjauan oleh syarikat pelaburan hartanah IPX1031.

Kamera pengintip bukanlah masalah baru. Di Korea Selatan, lebih daripada 30,000 kes penggambaran dengan kamera tersembunyi telah dilaporkan kepada polis antara 2013 dan 2018, menurut pertubuhan bukan untung Human Rights Watch yang berpangkalan di New York.

Bilangan laporan kamera pengintip tersembunyi telah berkembang pesat kerana peningkatan kebolehcapaian dan harga kamera sedemikian, digabungkan dengan keupayaan orang ramai yang semakin meningkat untuk mengesan mereka, kata Kenneth Bombace, Ketua Pegawai Eksekutif firma risikan Global Threat Solutions.

Pakar berkongsi kaedah mudah untuk mengesan kamera pengintip tersembunyi di bilik hotel dan hartanah sewaan.

1. Menjalankan carian fizikal

Suis lampu dengan kamera tersembunyi (tengah) dipamerkan di kedai kamera pengintip di Korea Selatan pada 22 Mac 2019.

Jung Yeon-je | Afp | Imej Getty

Hampir semua kamera rahsia disembunyikan dalam peranti rumah, seperti lampu, termostat dan radio jam yang dipalamkan, kata Bombace.

“Lihat dan lihat jika ada yang kelihatan seperti luar biasa, dan kemudian periksa dengan lebih dekat,” katanya.

Kebanyakan kamera pengintip disambungkan kepada sumber elektrik atau peranti elektronik, tambah Bombace.

Dia berkata perkara pertama yang dia lakukan di dalam bilik tidur ialah mencabut radio jam dan meletakkannya di dalam laci.

Michael O’Rourke, Ketua Pegawai Eksekutif firma perunding keselamatan Advanced Operational Concepts, juga berkata dia melakukan perkara itu.

Malah kamera yang tersembunyi dengan baik akan mempunyai sejumlah kecil kaca reflektif dari kanta, kata Bombace.

“Jika anda menggunakan lampu suluh dan menyinarinya pada sesuatu yang anda fikir mungkin boleh menyembunyikan kamera, anda akan melihat pantulan di sana, yang merupakan cara yang cukup baik untuk mengesan jika ada kamera,” katanya.

Lukisan yang dipasang dengan kamera tersembunyi dipamerkan di kedai kamera pengintip pada 22 Mac 2019. Walaupun kamera disembunyikan dalam peranti lain seperti termostat atau alur keluar, akan ada beberapa kaca di sana yang memantulkan kerana akan ada kanta, kata Bombace.

Jung Yeon-je | Afp | Imej Getty

Tetapi O’Rourke berkata penjagaan diperlukan untuk mengesan kanta tersembunyi dengan tepat.

“Ramai orang akan cuba melakukan pengesanan kanta amatur, yang boleh berfungsi, ” kata O’Rourke. “Bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai metodologi carian yang baik – jika anda pergi terlalu pantas, jika anda tidak sabar – anda boleh terlepas sedikit.”

2. Lihat rangkaian Wi-Fi

Kamera tersembunyi mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi tempatan untuk dilihat dari jauh, kata Bombace.

Kamera tersembunyi mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi tempatan untuk dilihat dari jauh, kata Ketua Pegawai Eksekutif Global Threat Solutions Kenneth Bombace.

Hispanolitik | E+ | Imej Getty

Apl pengimbasan Wi-Fi seperti Fing boleh mengenal pasti peranti pada rangkaian iaitu kamera, katanya.

Mereka yang menyembunyikan kamera mungkin menggunakan rangkaian Wi-Fi yang berasingan untuk menstrim rakaman video secara langsung, tetapi aplikasi pengimbasan Wi-Fi juga boleh mengesan bilangan rangkaian dalam kediaman, kata Bombace.

Tetapi Kody Kinzie, seorang penyelidik keselamatan di firma keselamatan data dan analitik Varonis, memberi amaran bahawa pengimbas rangkaian mungkin tidak menangkap segala-galanya.

“Perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah mencari peranti yang menyiarkan nama rangkaian mereka sendiri, ” katanya.

Dia mengesyorkan menggunakan aplikasi seperti WiGLE untuk mencari peranti yang “menyiarkan sejenis nama rangkaian Bluetooth dan Wi-Fi,” tambah Kinzie.

3. Beli pengesan kamera pengintip

Jika semuanya gagal, pengesan kamera pengintip boleh mengimbas frekuensi radio yang disambungkan ke kamera tersembunyi. Ini boleh jadi mudah dibeli secara online daripada tapak web seperti Amazon atau AliExpress.

Tetapi O’Rourke menyatakan kaedah ini hanya berfungsi jika kamera tersembunyi menghantar data.

“Begitu ramai daripada mereka kini mempunyai kad SD yang hanya menyimpan data untuk diambil semula selepas seseorang pergi,” kata O’Rourke. “Jadi ini adalah lebih sukar untuk dikesan.”

Bombace menambah bahawa walaupun mungkin untuk membeli pengimbas frekuensi radio, yang lebih murah mungkin tidak begitu baik.

“Seperti yang lain, anda mendapat apa yang anda bayar – jika ia $30, ia mungkin tidak begitu bagus,” kata Bombace. “Yang lebih baik akan menelan kos ratusan atau bahkan lebih $1,000.”

Apa yang perlu dilakukan jika anda menjumpai kamera

Selepas mengesan kamera, segera putuskan sambungannya tanpa merosakkannya kerana perisian tegar kamera mungkin mengandungi maklumat pengenalpastian, seperti bukti kelayakan log masuk dan rangkaian Wi-Fi yang disambungkan kepadanya, kata Kinzie.

Putuskan sambungan kamera tersembunyi tetapi jangan rosakkannya, kata penyelidik keselamatan Varonis, Kody Kinzie.

Krisanapong Detraphiphat | Detik | Imej Getty

O’Rourke berkata kamera tersembunyi yang ditemui di bilik hotel harus dilaporkan kepada kaunter penerimaan tetamu. Dia menasihatkan kemudian berpindah ke hotel lain daripada meminta bilik lain.

“Sebaik sahaja anda menemui kamera di dalam bilik, saya tidak akan mempercayai mana-mana bilik lain di seluruh hotel itu,” katanya.

Bombace juga mengesyorkan melaporkan kamera tersembunyi kepada polis, walaupun ia hanya untuk tujuan dokumentasi, sekiranya litigasi atau pertuduhan jenayah perlu diikuti.

“Anda juga boleh menyediakan [the report] kepada Airbnb supaya mereka boleh menghalang orang ini daripada melakukan perkara ini lagi,” katanya.

Tetapi akhirnya, Bombace berkata, dia tidak akan mengelak daripada menyewa rumah kerana takut kamera pengintip.

“Saya hanya akan mengambil langkah yang waras untuk melindungi diri anda. Dan menyedari anda tiada di rumah anda sendiri,” katanya.

We want to thank the writer of this short article for this awesome content

Tiga cara mudah untuk mencari kamera tersembunyi di hotel dan rumah sewa


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/