Toyota GR Corolla 2023 Debut Dengan AWD Ditala Rali, Wicked Widebody

Toyota

Pemandu telah menghabiskan masa berbulan-bulan meminta Toyota rasa GR Yaris, tetapi pembuat kereta itu masih belum menyerah. Sebaliknya ia memperlakukan kita hatchback panas yang berbeza itu, mungkin, lebih diingini dan sesuai untuk jalan raya kita. Temui Toyota GR Corolla 2023 yang baru diperkenalkan dan Edisi Litar kendalian terhad. Memerah 300 kuasa kuda daripada enjin kecil dan menawarkan gaya pacuan semua roda dan badan lebar yang ditala rali standard yang akan menjadikan Subaru WRX malu, GR Corolla bersedia untuk merosot kuasa ke dalam pengedar akhir tahun ini.

Enjin pengecas turbo G16E-GTS

GR Corolla dikuasakan oleh enjin 3 silinder pengecas turbo 1.6 liter yang sama seperti GR Yaris, tetapi dengan sumbu prestasi dihidupkan sehingga 300 kuasa kuda dan tork 273 paun kaki. Itu 32 ekor kuda dan lebih kurang 7 lb-ft daripada adiknya yang lebih kecil, yang akan berguna memandangkan Corolla GR seberat 3,249 paun adalah kira-kira 430 paun lebih berat daripada GR Yaris.

Enjin G16E-GTS menyedut melalui turbo galas bola tatal tunggal dan menghembus melalui sistem ekzos injap dengan tiga hujung ekzos keluli tahan karat yang disikat. Transmisi manual enam kelajuan dengan keupayaan padanan putar adalah peralatan standard.

GR Empat pacuan semua roda

Di penghujung perniagaan rangkaian kuasa GR Corolla ialah sistem pacuan semua roda GR Four Toyota. Direka dengan pemikiran rali dan diperhalusi oleh jurutera dan pemandu WRC Toyota Gazoo Racing, sistem GR Four menampilkan pengagihan kuasa yang boleh dipilih. Dengan putaran dail, pemandu boleh beralih daripada taburan tork depan ke belakang 60:40 yang sesuai untuk pemanduan harian kepada selisih 50:50 untuk kestabilan maksimum dan kepada taburan 30:70 berat sebelah belakang untuk pemanduan dinamik. jalan belakang dan litar. Sudah tentu, tetapan ini adalah garis dasar dan sistem akan mengocok secara automatik pengagihan tork antara gandar berdasarkan input pemandu dan keadaan jalan untuk memaksimumkan cengkaman.

GR Corolla juga boleh dinaik taraf dengan pembezaan gelincir terhad Torsen pada gandar hadapan dan belakang sebagai sebahagian daripada peningkatan Pakej Prestasi. Ini membantu mengoptimumkan pengagihan tork sisi untuk cengkaman yang lebih baik. Pembezaan depan dan belakang terbuka adalah standard.

Reka bentuk badan lebar

Berukuran 72.9 inci lebar, GR Corolla adalah hampir 2.5 inci lebih lebar daripada Corolla hatchback standard hasil ubah suai badan lebar yang agresif. Jarak roda tidak berubah pada 103.9 inci, tetapi kerja badan GR yang lebih runcing menambah satu inci setengah, meregangkan kepada 173.5 inci secara keseluruhan. Mengisi gerbang yang membonjol itu ialah roda aloi tuang 18 inci dengan kemasan hitam berkilat dan tayar Michelin Pilot Sport 4 235/40R18 yang melekit. Kuasa berhenti disediakan oleh brek empat omboh 14-inci di hadapan dan 11.7-inci, perebut dua omboh di belakang.

Selain kelihatan lebih teguh dan berotot, Toyota telah mengeraskan platform GA-C Corolla dengan lebih banyak mata kimpalan dan penggunaan pelekat struktur yang lebih murah. Itu memberikan suspensi hadapan MacPherson yang diperkuatkan dan dua tulang hasrat belakang platform yang lebih stabil untuk berfungsi. Mata air, peredam dan bar penstabil GR semuanya telah dinaik taraf dalam usaha mencapai prestasi yang ditala litar dengan perhatian khusus diberikan untuk memastikan rangkaian pengendalian bercantum dengan keupayaan sistem AWD.

Fender GR Corolla yang gemuk menyerlahkan tayar standard 18-inci yang disarungkan dengan tayar berprestasi.

Toyota

Edisi Litar

Toyota GR Corolla 2023 akan ditawarkan dalam dua gred: model Teras standard dan Edisi Litar kendalian terhad.

Contoh-contoh Edisi Litar menampilkan bumbung karbon tempa yang beberapa auns lebih ringan daripada bahagian atas keluli standard, yang membantu merendahkan pusat jisim hatchback. Komposit lembaran palsu mempunyai penampilan belang yang unik yang berbeza daripada gentian karbon tenunan yang lebih biasa. Di kedua-dua hujung, anda akan menemui hud berventilasi dengan bonjolan kuasa yang lebih ketara daripada standard atau spoiler bumbung yang lebih besar daripada model Teras.

Cat kemasan satin Heavy Metal Toyota adalah eksklusif untuk Edisi Litar — yang juga boleh didapati dalam warna putih atau Supersonik Merah — begitu juga kaliper brek dicat merah dengan logo GR. Kokpit adalah rumah kepada tempat duduk sukan yang dipangkas suede dengan aksen merah. Dan mungkin tahun pelancaran Edisi Litar yang paling diingini eksklusif untuk pengumpul Toyota-phile ialah tombol syif yang ditandatangani oleh Morizo ​​aka pemandu utama Toyota dan presiden Akio Toyoda.

Model Edisi Litar juga didatangkan secara standard dengan pembezaan gelincir terhad Torsen hadapan dan belakang yang disebutkan.

Bumbung komposit karbon palsu menjimatkan auns berbanding panel keluli dan merendahkan pusat jisim Edisi Litar.

Toyota

Kabin dan teknologi keselamatan

GR Corolla didatangkan secara standard dengan versi 8 inci bagi infotainmen Audio Multimedia Toyota. Edisi Litar dilancarkan dalam audio premium JBL standard, navigasi dan pengecasan telefon wayarles serasi Qi, tetapi gred Teras juga boleh dinaik taraf dengan pakej Teknologi. Sama ada cara, Android Auto dan Apple CarPlay adalah standard dengan sambungan wayarles, begitu juga dengan keserasian Amazon Alexa dan arahan suara dan carian kata panas “Hey Toyota” pembuat kereta itu.

Toyota tidak berhemat dalam teknologi keselamatan dengan GR Corolla dan hatchback yang panas didatangkan standard dengan teknologi bantuan pemandu Toyota Safety Sense 3.0. Suite ini melancarkan amaran sebelum perlanggaran dengan pengesanan pejalan kaki dan penunggang motosikal, serta amaran pelepasan lorong, bantuan stereng pengesanan lorong, rasuk tinggi automatik dan banyak lagi. Menariknya, GR Corolla juga akan didatangkan secara standard dengan kawalan pelayaran adaptif berasaskan radar, sesuatu yang jarang berlaku untuk kenderaan dengan tiga pedal.

Tersedia lewat 2022

Harga untuk GR Corolla dan pakej Prestasi, Teknologi dan Cuaca Sejuknya masih belum diumumkan. Saya menganggarkan bahawa ia akan bermula sekitar $37,000 — berdasarkan harga GR Yaris dan meninggalkan sedikit ruang bernafas di bawah GR Supra’s MSRP — dengan Edisi Litar berharga lebih kurang lima grand lagi. Kami tidak lama lagi akan mengetahui betapa terpelajarnya tekaan dengan lebih banyak butiran yang muncul semasa kami menghampiri pelancaran akhir tahun ini.

Dengan Subaru WRX STI dalam keadaan rehatToyota GR Corolla 2023 akan bersaing dengan pacuan semua roda VW Golf R dan persaingan yang dipacu hadapan daripada Hyundai Elantra N dan yang akan datang Honda Civic Type R generasi kesebelas.

We would love to thank the writer of this article for this incredible material

Toyota GR Corolla 2023 Debut Dengan AWD Ditala Rali, Wicked Widebody


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/