Toyota GR Corolla 2023 Tampil Sedia Rali Dengan 300 HP Dan AWD

Setelah lama menunggu dan banyak mengusikyang Toyota GR Corolla 2023 akhirnya di sini. Ia memberikan jenama itu peluang untuk dijual di Amerika Syarikat buat kali pertama sejak sekian lama.

Di bawah hud, terdapat enjin tiga silinder pengecas turbo G16E-GTS 1.6 liter yang menghasilkan 300 kuasa kuda (224 kilowatt) pada 6,500 rpm dan 273 paun kaki (370 Newton meter) daripada 3,000 hingga 5,500 rpm. Kuasa berjalan melalui kotak gear manual enam kelajuan dengan fungsi padanan putaran. Sistem pacuan semua roda GR-Four mempunyai tetapan pemisah tork depan-belakang 60-40, 50-50 dan 30-70 yang boleh dipilih, bergantung pada keutamaan pemandu.

Pengumuman Toyota tidak menawarkan sebarang anggaran prestasi, jadi kami tidak tahu berapa cepat GR Corolla mencapai 60 batu sejam (96 kilometer sejam) atau berapa kelajuan tertingginya.

Sebagai perbandingan kasar, Toyota GR Yaris pasaran Eropah mencapai 62 mph (100 kph) dalam masa kurang daripada 5.5 saat dan mempunyai kelajuan tertinggi terhad secara elektronik iaitu 143 mph (230 km/j). Walaupun ia berkongsi tiga silinder pengecas turbo 1.6 liter dengan Corolla, versi kilang itu menghasilkan 257 hp (192 kW) dan 266 lb-ft (360 Nm). Selain itu, GR Yaris mempunyai berat 2,822 paun (1,280 kilogram), berbanding 3,249 paun (1,474 kilogram) untuk GR Corolla baharu.

Apa yang Membuatkannya Istimewa?

GR Corolla menggunakan versi diubah suai bagi platform GA-C yang mempunyai mata kimpalan tambahan untuk rangka bagi mengukuhkan sambungan dan penggunaan meluas pelekat struktur. Tudung dan panel pintu hadapan adalah aluminium untuk menjimatkan berat. Badan memperoleh canard di sudut untuk menyalurkan udara ke bahagian rusuk dan spatbor melebar. Bahagian bawah lantai rata untuk mengurangkan seretan.

Suspensi hot hatch terdiri daripada tupang jenis MacPherson untuk bahagian hadapan dan reka bentuk double-wishbone di bahagian belakang. Corolla yang lebih kejam itu menunggang roda 18-inci, 15 jejari dengan kemasan hitam berkilat yang mempunyai tayar Michelin Pilot Sport 4 bersaiz 235/40R18.

Interior Edisi Litar Toyota GR Corolla 2023
Interior Edisi Litar Toyota GR Corolla 2023

Untuk brek, penetasan panas mempunyai 14 x 1.1 inci pemutar berventilasi dan berslot dengan angkup empat omboh di hadapan. Di bahagian belakang, terdapat cakera pengudaraan 11.7 x 0.7 inci dengan angkup dua omboh.

Bahagian dalaman GR Corolla menampilkan paparan infotainmen digital 12.3 inci. Skrin termasuk paparan mod pacuan semua roda yang dipilih, tekanan turbo, penunjuk kedudukan gear dan takometer. Pemandu mengendalikan shifter lontaran pendek yang dikatakan Toyota mempunyai kedudukan “di mana lengan pemandu secara semula jadi diturunkan daripada stereng.” Terdapat juga skrin infotainment 8.0 inci di tengah papan pemuka.

Edisi Teras Atau Litar?

GR Corolla akan dilancarkan di AS dengan dua tahap kemasan: model Teras asas yang akan tiba kemudian pada 2022 atau Edisi Litar eksklusif model tahun pertama yang akan datang pada 2023.

Teras Corolla GR tersedia dalam warna putih, hitam dan Merah Supersonik. Di dalam, terdapat tempat duduk sukan bersalut fabrik dan skema warna hitam dan perak. Sebagai pilihan, terdapat pakej Cuaca Sejuk yang menambah tempat duduk hadapan yang dipanaskan dan stereng yang dipanaskan. Pakej Teknologi termasuk navigasi, stereo yang dinaik taraf dan pengecasan telefon pintar tanpa wayar.

Edisi Litar menawarkan peningkatan prestasi, termasuk mempunyai bumbung gentian karbon palsu. Kemasan ini tersedia dalam warna putih, Supersonik Merah dan Logam Berat. Angkup brek berwarna merah dan mempunyai logo GR.

2023 Toyota GR Corolla Edisi Litar Gelongsor
2023 Toyota GR Corolla Edisi Litar Gelongsor
2023 Toyota GR Corolla Edisi Litar Gelongsor

Litar dilengkapi dengan pembezaan gelincir terhad Torsen untuk gandar hadapan dan belakang. Bahagian ini adalah peningkatan pilihan sebagai sebahagian daripada Pakej Prestasi model Teras.

Untuk peningkatan estetik, Litar mempunyai bonjolan hud dengan bolong berfungsi. Hidung memakai jeriji hitam berkilat. Ia juga mempunyai spoiler belakang hitam matte, dan bukannya kemasan berkilat untuk model Teras.

Di bahagian dalam, ia mempunyai suede tiruan Brin Naub dan upholsteri kulit sintetik di seluruh kabin dalam skema warna hitam dan merah. Navigasi dan stereo lapan pembesar suara adalah sebahagian daripada pakej. Litar juga mempunyai kawalan iklim automatik, tempat duduk hadapan yang dipanaskan dan stereng yang dipanaskan.

Harga belum tersedia untuk mana-mana gred Corolla GR. Pembeli mendapat keahlian percuma selama setahun dalam Persatuan Sukan Auto Nasional.

Soalan Lazim Toyota GR Corolla 2023

We would like to say thanks to the author of this write-up for this awesome material

Toyota GR Corolla 2023 Tampil Sedia Rali Dengan 300 HP Dan AWD


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/