Toyota mengatakan Prius 2023nya adalah yang paling jimat bahan api pernah | Engadget

Toyota mempunyai memperkenalkan Prius terbaru pada acara pada malam Pameran Auto Los Angeles 2022, dan ia mengatakan model itu adalah penyertaan paling jimat bahan api dalam barisan setakat ini. Syarikat itu mereka bentuk 2023 Prius, yang akan datang dalam gred LE, XLE dan Terhad, dengan pusat graviti yang rendah, pendirian yang lebih lebar dan kedudukan pemanduan yang lebih rendah. Garis bumbungnya adalah 2 inci lebih rendah daripada pendahulunya, dan ia adalah satu inci lebih lebar di bahagian belakang. Toyota jelas kelihatan lebih sporty, moden, dibantu oleh roda yang lebih besar dalam varian XLE dan Limited.

Sudah tentu, Prius baharu datang dengan peningkatan prestasi juga. Ia menggunakan rangkaian kuasa hibrid generasi ke-5 Toyota dan bateri litium-ion baharu, yang menawarkan peningkatan 15 peratus dalam output berbanding teknologi bateri logam nikel lama barisan itu. Ini bermakna syarikat itu dapat membangunkan bateri yang lebih kecil dan ringan untuk kenderaan itu tanpa menjejaskan prestasinya. Tetapi memandangkan Prius masih merupakan hibrid dan tidak hanya bergantung kepada elektrik untuk kuasa, Toyota juga telah melengkapkannya dengan enjin gas dua liter yang lebih besar.

Pembuat kereta itu berkata varian Pacuan Roda Depan mempunyai output 194 kuasa kuda dan boleh pergi dari 0 hingga 60 mph dalam masa 7.2 saat, lebih pantas daripada 9.8 saat kenderaan FWD keluar. Model Pacuan Semua Roda mempunyai output 196 kuasa kuda dan keupayaan untuk memecut dari 0 hingga 60 mph dalam 7 saat. Semua model mempunyai tiga mod pemacu: Eco, yang meningkatkan penjimatan bahan api, dan mod Kuasa dan Sukan, yang meningkatkan tindak balas pendikit.

Ciri-ciri lain termasuk setengah dozen port USB-C dan sistem Toyota Audio Multimedia dengan Apple CarPlay dan Android Auto keserasian. Toyota Connected Service Drive Connect juga memberikan pemilik akses kepada pembantu pintar yang boleh mengikut arahan diaktifkan suara dan navigasi awan, yang boleh memuat turun peta, trafik dan maklumat laluan terkini yang tersedia daripada awan. Dan sekiranya pemandu benar-benar mengalami kesukaran mencari jalan ke destinasi seterusnya, mereka juga boleh menggunakan ciri Bantuan Destinasi untuk bercakap dengan ejen langsung pada bila-bila masa sepanjang hari

Untuk bantuan pemandu, kenderaan itu mempunyai Pemantau Titik Buta dengan Amaran Trafik Palang Belakang, serta Bantuan Tempat Letak Depan dan Belakang dengan Brek Automatik pada semua varian. Versi Terhad mempunyai Panoramic View Monitor yang menyediakan pandangan berputar 360 darjah secara langsung di sekeliling kenderaan dan sistem bebas tangan yang boleh membantu pemandu dengan tempat letak kereta selari atau berundur ke tempat letak kereta.

Selain itu, Prius 2023 akan didatangkan dengan versi terkini generasi Safety Sense Toyota, yang membolehkan sistem praperlanggaran dengan pengesanan pejalan kaki, amaran keluar lorong dengan bantuan stereng dan kawalan pelayaran. Tambahan baharu pada ciri ini dan Prius secara keseluruhannya ialah bantuan pemanduan proaktif yang membolehkan brek lembut ke selekoh atau apabila ia mengesan kenderaan, pejalan kaki atau penunggang basikal di hadapan kenderaan.

Toyota masih belum mendedahkan harga dan ketersediaan Prius 2023, tetapi ia berjanji untuk membuat pengumuman lain dengan butiran tersebut sebelum tahun ini berakhir.

Toyota

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Semua harga adalah betul pada masa penerbitan.

We want to give thanks to the author of this post for this remarkable material

Toyota mengatakan Prius 2023nya adalah yang paling jimat bahan api pernah | Engadget


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/