Toyota mengurangkan sasaran pengeluaran di tengah-tengah krisis cip apabila keuntungan jatuh 25%

  • S2 keuntungan 562.7 bln yen vs 772.2 bln yen ramalan
  • Mengurangkan sasaran pengeluaran FY kepada 9.2 juta unit daripada 9.7 juta
  • Tidak jelas bila kekurangan cip akan berakhir – eksekutif
  • Keputusan ‘sangat tidak mengagumkan’ mengambil kira faktor positif -penganalisis
  • Saham berakhir turun 1.9%, penanda aras Nikkei naik 0.3%

TOKYO, 1 Nov (Reuters) – Toyota Motor Corp (7203.T) pada hari Selasa mencatatkan kejatuhan 25% yang lebih teruk daripada jangkaan dalam keuntungan suku tahunan dan mengurangkan sasaran keluaran tahunannya, ketika firma Jepun itu menghadapi lonjakan kos bahan dan kekurangan semikonduktor yang berterusan.

Pengeluar kereta terbesar dunia mengikut jualan juga memberi amaran bahawa ia masih sukar untuk meramalkan masa depan selepas mencatatkan penurunan keuntungan suku tahunan keempat berturut-turut, menggariskan kekuatan halangan perniagaan yang dihadapinya.

Semasa pandemik coronavirus, Toyota bernasib lebih baik daripada kebanyakan pembuat kereta dalam menguruskan rantaian bekalan, tetapi ia menjadi mangsa kekurangan cip yang berpanjangan tahun ini, memotong sasaran pengeluaran bulanan berulang kali.

“Kami sudah keluar dari fasa paling teruk, tetapi … ia tidak semestinya situasi di mana kami dibekalkan sepenuhnya,” kata Kazunari Kumakura, ketua kumpulan pembelian Toyota. “Saya tidak tahu bila kekurangan cip akan diselesaikan.”

Keuntungan operasi bagi tiga bulan berakhir September jatuh kepada 562.7 bilion yen ($3.79 bilion), jauh lebih rendah daripada anggaran purata 772.2 bilion yen dalam tinjauan 12 penganalisis oleh Refinitiv. Jualan Toyota melaporkan keuntungan 749.9 bilion yen setahun sebelumnya, dan keuntungan 578.6 bilion yen pada suku pertama.

Kumakura berkata kekurangan cip auto global berterusan, kerana pembuat cip telah mengutamakan bekalan untuk barangan elektronik seperti telefon pintar dan komputer, manakala bencana alam, penutupan COVID dan gangguan kilang telah memperlahankan pemulihan dalam bekalan cip auto.

Beliau juga berkata bekalan semikonduktor jenis lama, yang menarik pelaburan modal kecil pada masa ini, akan kekal ketat.

Di tengah kesuraman, saham Toyota ditutup turun 1.9%, berbanding kenaikan 0.3% dalam Nikkei (.N225) purata.

‘SANGAT TIDAK BERKESAN’

Beberapa penganalisis kecewa dengan prestasi itu, mengatakan faktor positif lain di luar kekurangan cip sepatutnya memberikan rangsangan.

“Yen lebih lemah pada suku kedua, volum pada suku kedua jauh lebih tinggi daripada suku pertama, dan sekatan (COVID) di China tidak menjejaskan (jumlah pada suku kedua),” kata Koji Endo, seorang penganalisis di SBI Securities.

“Memandangkan perkara ini … jumlah mutlak keuntungan pada suku kedua mestilah lebih tinggi daripada suku pertama. Ia sangat tidak mengagumkan.”

Logo Toyota dipamerkan di Pameran Motor Antarabangsa Geneva ke-89 di Geneva, Switzerland 5 Mac 2019. REUTERS/Pierre Albouy/Foto Fail

Pengeluaran melantun semula sebanyak 30% pada suku tersebut, tetapi syarikat itu memberi amaran minggu lalu kekurangan semikonduktor dan komponen lain akan terus mengekang pengeluaran dalam beberapa bulan akan datang.

Toyota berkata ia kini menjangka mengeluarkan 9.2 juta kenderaan pada tahun fiskal ini, turun daripada unjuran sebelumnya 9.7 juta tetapi masih mendahului pengeluaran tahun kewangan lalu sebanyak kira-kira 8.6 juta unit.

Reuters melaporkan bulan lalu Toyota telah memberitahu beberapa pembekal ia menetapkan sasaran global untuk tahun perniagaan semasa kepada 9.5 juta kenderaan dan memberi isyarat bahawa ramalan boleh diturunkan, bergantung kepada bekalan kepingan keluli elektromagnet.

KESAN YEN DIREPUBKAN

Yen telah menjunam sekitar 30% tahun ini berbanding dolar AS, tetapi faedah yen murah – menjadikan jualan di luar negara bernilai lebih – telah diimbangi oleh kos input yang melambung tinggi.

Yen yang lemah melonjakkan keuntungan sebanyak 565 bilion yen pada separuh pertama tahun kewangan ini, tetapi keuntungan itu lebih daripada dihapuskan oleh peningkatan 765 bilion yen dalam kos bahan, dengan mata wang tempatan yang murah itu meningkatkan lagi kos import, kata Toyota.

Toyota mengekalkan prospek keuntungan konservatifnya, berpegang pada unjuran operasi setahun penuhnya sebanyak 2.4 trilion yen untuk tahun fiskal hingga 31 Mac – jauh di bawah ramalan purata penganalisis sebanyak 3.0 trilion yen.

Sebagai perbandingan, Hyundai Motor Korea Selatan (005380.KS) meningkatkan panduan margin hasil dan keuntungannya bulan lepas untuk mencerminkan peningkatan pertukaran asing.

Toyota, yang pernah menjadi kegemaran pencinta alam sekitar untuk model petrol-elektrik hibridnya, juga di bawah pengawasan pelabur hijau dan aktivis kerana menolak perlahan ke dalam kenderaan elektrik sepenuhnya (EV).

Hanya setahun dalam rancangan EV bernilai $38 bilion, Toyota sudah mempertimbangkan untuk but semula untuk bersaing dengan lebih baik dalam pasaran yang berkembang di luar unjurannya, lapor Reuters bulan lepas.

Dalam reputasi yang terkenal, Toyota terpaksa menarik balik awal tahun ini kenderaan elektrik semua yang pertama dikeluarkan secara besar-besaran selepas hanya dua bulan di pasaran kerana kebimbangan keselamatan, dan menggantung pengeluaran. Ia mula menerima pesanan pajakan bulan lepas untuk pasaran domestik.

Toyota mengulangi pada hari Selasa bahawa EV berkuasa bateri adalah senjata yang berkuasa untuk penyahkarbonan, tetapi terdapat pelbagai pilihan lain untuk mencapai matlamat.

($1 = 148.3100 yen)

Laporan oleh Satoshi Sugiyama; Penulisan oleh Miyoung Kim; Penyuntingan oleh Kenneth Maxwell

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Toyota mengurangkan sasaran pengeluaran di tengah-tengah krisis cip apabila keuntungan jatuh 25%


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/