Toyota menunjukkan hibrid Prius baharu dengan lebih kuasa, julat, gaya

TOKYO (AP) — Hibrid Prius gas-elektrik Toyota baharu bukan sahaja hadir dengan lebih kuasa, pecutan dan julat pemanduan. Ia juga lebih bergaya, mengikis badan sudut yang agak jorok untuk rupa futuristik yang anggun.

Simon Humphries, pengurus besar kanan reka bentuk Toyota Global yang melancarkan kereta itu di Tokyo pada hari Rabu, menegaskan bahawa syarikat itu masih menentang skeptik yang terus bertanya berapa lama lagi pembuat kereta Jepun itu akan kekal dengan hibrid dalam industri yang pesat membangun.

“Semata-mata kerana Prius adalah kereta eko dalam jangkauan semua orang. Untuk mencapai neutraliti karbon, semua orang di dunia mesti mengambil bahagian. Kami memerlukan penyelesaian ekologi yang boleh dicapai oleh banyak pihak. Dan ia perlu bermula hari ini, bukan esok,” katanya kepada pemberita.

Model hibrid Prius generasi kelima akan mula dijual pada musim sejuk ini terlebih dahulu di Jepun kemudian versi pemalam AS A akan memasuki pasaran tahun depan, menurut Toyota Motor Corp. Harga tidak diumumkan.

Pembuat kereta itu menukar bateri nikel-logam-hidrida yang lebih lama dengan bateri litium-ion yang lebih kecil dan lebih ringan. Hasilnya akan menjadi hampir dua kali ganda kuasa kuda, pecutan lebih pantas dan julat 50% lebih panjang.

Prius, yang mula dijual pada 1997, bertukar-tukar antara enjin petrol dan motor elektrik untuk memberikan pemanduan yang lebih bersih daripada model dengan enjin pembakaran biasa.

Kereta elektrik adalah sifar pelepasan tetapi perlu dicas semula. Sesetengah pengguna bimbang kehabisan jus di jalan raya. Hibrid sentiasa mempunyai enjin gas sebagai sandaran.

Toyota secara kumulatif telah menjual lebih daripada 20.3 juta kenderaan hibrid, termasuk kereta Prius, di seluruh dunia setakat ini. Prius, yang bermaksud “perintis” atau “pertama” dalam bahasa Latin, telah mentakrifkan Toyota sebagai jenama seperti model mewah Lexusnya.

Namun, Toyota kadangkala telah dikritik oleh ahli alam sekitar sebagai menyeret kakinya pada elektrifikasi, walaupun beberapa penganalisis mengatakan itu agak tidak adil memandangkan pembuat kereta lain juga mempunyai beberapa kereta elektrik dalam barisannya, dan ramai lagi telah membangunkan pelbagai model hibrid.

“Penjualan lebih banyak kenderaan hibrid, termasuk Prius, mengheret kami lebih jauh ke dalam krisis iklim,” kata Daniel Read dari Greenpeace Asia Timur, yang berpangkalan di Tokyo.

Read berkata kenderaan elektrik dan model sel bahan api adalah penyelesaian yang lebih baik terhadap perubahan iklim berbanding hibrid.

Humphries berkata Prius baharu digayakan lebih stabil, dengan pusat graviti yang lebih rendah, dengan tayar yang lebih besar, garisan melengkung untuk reka bentuk keseluruhannya dan dalaman yang mewah.

Dia berkata ia lebih merupakan ungkapan cinta daripada komoditi. Membuat teksi hibrid atau menawarkannya kepada pengeluar lain juga boleh menjadi langkah untuk menyebarkan teknologi itu, tambahnya, yang kedua-duanya diputuskan oleh Toyota.

“Kami benar-benar percaya langkah seterusnya untuk Prius adalah menjadi ‘kereta tanpa kompromi’ untuk meningkatkan daya tarikannya kepada pelanggan,” kata Humphries, berdiri di hadapan skrin yang terpercik dengan perkataan: “Kami memilih cinta.”

Prius, dengan penggayaan dan kecekapannya yang diubah suai, akan bersaing dengan lebih baik bukan sahaja dengan model hibrid lain tetapi juga dengan penjanaan kenderaan elektrik sepenuhnya yang tersedia, kata Stephanie Brinley, penganalisis automotif utama untuk S&P Global Mobility.

Model Prius sentiasa berfungsi sebagai sejenis jambatan kepada masa apabila terdapat lebih banyak stesen pengecasan untuk EV, kata Brinley, yang percaya Prius baharu lebih baik berbanding hibrid dan pemalam dari Hyundai, Kia, Ford dan Jeep.

Dengan menambahkan 50% pada julat bateri, yang diterjemahkan kepada sekitar 38 batu (61 kilometer), ia boleh pergi cukup jauh untuk menampung purata perjalanan dan tugas pemandu AS di sekitar bandar. Powertrain hibrid membolehkan perjalanan jalan raya tanpa perlu risau tentang rangkaian pengecasan yang belum lengkap, kata Brinley.

“Itu benar-benar akan menjadikan pemanduan lebih yakin,” katanya.

___

Krisher melaporkan dari Detroit.

___

Krisher berada di Twitter https://twitter.com/tkrisher

Yuri Kageyama berada di TwitterWe would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Toyota menunjukkan hibrid Prius baharu dengan lebih kuasa, julat, gaya


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/