Treadmill bawah air, kolam pemulihan yang dipanaskan: Bagaimana doktor haiwan membina klinik haiwan kesayangan yang megah

Komen

Untuk memulakan 2020, Morgan McDaniel memenuhi impian sepanjang hayat: Dia membeli amalan veterinarnya sendiri, lonjakan kewangan yang mengambil pinjaman $4.5 juta.

Kemudian wabak itu melanda, begitu juga dengan ledakan pengambilan haiwan peliharaan Amerika. Ibu bapa kucing dan anjing terus meminta Hospital Haiwan Montgomery McDaniel di Pineville, La., untuk mendapatkan perkhidmatan lanjut. Bolehkah ia menyediakan penjagaan jangka panjang untuk ACL koyak anjing? Adakah ia menawarkan penginapan semalaman?

McDaniel memutuskan dia boleh, menggunakan pinjaman $750,000 untuk mengembangkan amalannya dengan lebih daripada dua dozen bilik tidur anjing, bilik peperiksaan untuk prosedur khusus dan padang permainan rumput tiruan. Dia membeli treadmill bawah air untuk penjagaan pemulihan dan memasang mesin minuman slushy sebagai hadiah untuk 35 pekerjanya.

“Saya bermimpi besar, saya akan katakan itu. Ia kelihatan melampau dalam beberapa kes, “kata McDaniel.

Kisah serupa boleh ditemui di seluruh negara kerana sektor penjagaan kesihatan haiwan mengalami pertumbuhan yang menakjubkan. Sekarang doktor haiwan sedang merobohkan dinding atau memecahkan tanah untuk memberi ruang kepada pelanggan baru yang berteriak-teriak untuk menaiki, penjagaan harian dan dandanan.

Kunci kira-kira mereka juga semakin rumit. Dalam sembilan bulan pertama 2022, pinjaman perniagaan kecil kepada pejabat doktor haiwan meningkat 23 peratus di PNC Bank, kata seorang jurucakap. Di Huntington National Bank, permintaan kredit doktor haiwan meningkat empat kali ganda dalam tempoh empat tahun yang lalu.

Itu didorong oleh lonjakan penggunaan haiwan peliharaan, kata pakar. Lebih daripada 23 juta isi rumah AS — hampir 1 dalam 5 — mengambil haiwan peliharaan semasa koronavirus pandemik, menurut American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Bahagian isi rumah yang mempunyai sekurang-kurangnya seekor anjing melonjak daripada 38 peratus pada 2016 kepada 45 peratus pada 2020, sebelum mendatar tahun lalu. Pemilikan kucing meningkat daripada 25 peratus pada 2016 kepada 29 peratus pada 2022.

Bagi Brian Greenfield dan rakan kongsinya di Animal Clinic Northview, ledakan haiwan peliharaan pandemik mendorong mereka untuk mempercepatkan garis masa pengembangan mereka. Klinik di luar Cleveland menambah 12,000 kaki persegi ruang canggih, termasuk 10 bilik peperiksaan, dua suite pembedahan, unit rawatan rapi yang diubah suai, kolam pemulihan dan treadmill bawah air. Projek itu menelan kos $4 juta, 75 peratus daripadanya dalam bentuk pinjaman daripada PNC.

Becka Byrd di San Antonio membeli sebidang tanah untuk memulakan latihan doktor haiwan kedua pada tahun 2018 dan membukanya pada tahun 2021, lengkap dengan “tempat percutian dan spa haiwan peliharaan.” Suite asrama mempunyai TV skrin rata yang memaparkan pendiangan yang menyala atau bermain kartun.

Perkhidmatan menaiki anjing mewah McDaniel membolehkan pemilik berinteraksi dengan haiwan peliharaan mereka melalui panggilan video harian. Kakitangan juruteknik veterinar dan pembantu klinik memasukkan anak-anak anjing ke katil setiap malam dan memberi mereka makanan setiap malam.

Tommy Monaco di utara New Jersey memulakan amalan pembedahan kepakarannya sendiri. Isterinya, Francesca, meninggalkan tugasnya sebagai perunding pengurusan di firma ed-tech Blackboard untuk menjalankan kewangan perniagaan. Jonathan Trail, di selatan New Jersey, menambah ruang seluas 2,500 kaki persegi kepada amalan doktor haiwan am “ibu dan pop”nya dengan pinjaman $700,000 daripada TD Bank.

“Pintu tetap terbuka untuk doktor haiwan sepanjang pandemik,” kata Brandy Keck, ketua pinjaman veterinar di Live Oak Bank. “Ia menjadi sangat cepat dengan sangat jelas bahawa industri veterinar akan menjadi salah satu pemenang.”

Doktor haiwan dari ‘pandangan haiwan peliharaan’

Perbelanjaan haiwan peliharaan, termasuk untuk penjagaan kesihatan, sebahagian besarnya dianggap mengikut budi bicara. Penyelidik kerap menjejaki perbelanjaan pengguna untuk makanan haiwan kesayangan, mainan, latihan dan juga pembedahan untuk mengukur keyakinan pengguna.

Tetapi pada tahun-tahun yang membawa kepada pandemik, penaja jamin pinjaman mula merasakan bahawa klasifikasi semakin tidak boleh dipercayai. Orang ramai tidak lagi melihat haiwan peliharaan mereka sebagai harta, kata Ed Nunes, pengurus kanan di TD Bank yang menyelia pinjaman veterinar. Mereka melihat mereka sebagai keluarga.

Terdapat juga penyelidikan baharu yang mencadangkan haiwan peliharaan adalah ubat penawar bagi kebanyakan tekanan yang dikaitkan dengan pengasingan, kesunyian dan tabiat kesihatan yang buruk semasa wabak itu.

Penyelidik dari Universiti Montreal mendapati pemilikan anjing mempunyai kesan kesihatan positif yang ketara semasa wabak itu. Memiliki sekurang-kurangnya seekor anjing menggalakkan orang yang mengalami gangguan imuniti untuk bersenam lebih banyak dan tidur dengan lebih lena, para penyelidik mendapati, manakala pemilik bukan anjing menghabiskan lebih banyak masa tidak aktif dan hilang tidur.

Dinamik yang sama juga membantu melindungi industri veterinar semasa Kemelesetan Besar; hasil daripada sektor doktor haiwan kebanyakannya hanya mendatar dan bukannya merosot, kata Nunes.

Pandemik mempercepatkan dua dinamik lain: Orang bukan sahaja mengamalkan lebih banyak haiwan peliharaan, mereka terperangkap di rumah bersama-sama. Apabila manusia lebih prihatin terhadap rakan haiwan mereka, mereka membelanjakan lebih banyak wang untuk mereka, kata doktor haiwan.

Siapa yang menghabiskan paling banyak masa (dan wang) untuk haiwan peliharaan?

Ini bermakna lebih banyak lawatan – bilik kecemasan kadangkala melaporkan menunggu berjam-jam untuk berjumpa pesakit, dan beberapa pejabat doktor haiwan berkata mereka berhenti mengambil pelanggan baharu untuk temu janji penjagaan pencegahan – dan lebih banyak perbelanjaan untuk perkhidmatan bukan perubatan.

Dalam erti kata lain, kata Byrd di San Antonio, kami merosakkan haiwan peliharaan kami. Dan kerana haiwan peliharaan tidak membayar untuk penjagaan mereka sendiri, doktor haiwan memenuhi perniagaan mereka untuk menarik pelanggan manusia. Jadi kemudahan asrama mula kelihatan seperti hotel peranginan, dan pusat jagaan kanak-kanak mula kelihatan seperti tadika dan bukannya kandang anjing.

“Antropomorfisme adalah segala-galanya, ” kata Byrd. “Saya fikir itu benar walaupun saya sendiri.”

Doktor haiwan cepat menunjukkan kes perubatan untuk beberapa kemudahan ini. Badan pengetahuan dan kemajuan saintifik dalam perubatan haiwan telah pesat, Greenfield di Ohio berkata, dan klinik doktor haiwan perlu sentiasa melabur untuk melengkapkan semula kemudahan mereka.

Semakin banyak amalan juga mengambil pendekatan baharu bukan sahaja untuk rawatan perubatan tetapi perkhidmatan haiwan peliharaan lain, yang dikenali sebagai “Bebas Ketakutan.” Itu termasuk protokol asas untuk pentadbiran vaksin (menggunakan makanan untuk membina kepercayaan dan untuk peneguhan positif) dan pemangkasan kuku (sekali lagi makanan, tetapi juga kadangkala sedatif ringan untuk haiwan peliharaan yang cemas), walaupun setiap langkah melibatkan perundingan antara doktor dan pemilik haiwan peliharaan.

Terdapat piawaian untuk penginapan haiwan peliharaan dan penjagaan harian juga. Kandang anjing individu, sebagai contoh, mungkin mempunyai sedikit privasi, seperti langsir atau selimut tempat anjing boleh menggali, menurut protokol Bebas Takut. Kucing dilayan dengan baik dengan meletakkan peresap dengan feromon yang menenangkan di sekeliling kemudahan atau memainkan muzik tertentu. Ternyata anjing dan kucing menyukai lagu yang sangat berbeza.

“Kami kini melihat, apakah rupa kemudahan kami dari sudut pandangan haiwan peliharaan?” kata Carmen Rustenbeck, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Asrama dan Perkhidmatan Haiwan Kesayangan Antarabangsa. “Bagaimana rupanya? Macam mana bunyinya? Apakah baunya? Bagaimana rasanya pada kaki mereka?”

Pendekatan Bebas Ketakutan telah cukup popular sehingga Nunes dari TD Bank mengkajinya supaya dia boleh menilai dengan lebih baik rancangan perniagaan pemohon pinjaman.

“Sebahagian daripada menjadi pemberi pinjaman khusus adalah menjadi penasihat yang dipercayai kepada doktor,” katanya. “Saya tahu banyak tentang pengurusan amalan.”

Dan dari segi perubatan, ibu bapa haiwan peliharaan semakin bersedia untuk melabur lebih banyak wang ke dalam rawatan untuk memanjangkan hayat haiwan mereka, kata Greenfield.

Itulah perkara yang bagus untuk haiwan peliharaan – “Lebih panjang umur, lebih sihat, lebih bahagia, kualiti hidup tanpa kesakitan,” kata Greenfield – tetapi ia meningkatkan tekanan ekonomi dalam industri doktor haiwan yang sudah menghadapi kekurangan doktor dan juruteknik. Ia mencetuskan perlumbaan senjata dalam kalangan pengamal untuk memiliki kemudahan terbaik, atau peralatan paling canggih, atau kemudahan terbaik. Dan itu melangkaui penjagaan perubatan dan ke pusat jagaan harian dan asrama.

Bukan murah untuk doktor haiwan membuat semua pelaburan ini. Perniagaan mereka adalah padat modal — peralatan baharu adalah mahal, dan kos buruh juga tinggi. Sesetengah pemilik amalan mengambil pinjaman untuk mempunyai modal kerja untuk membayar kakitangan, kata pegawai bank.

Dalam banyak kes, pinjaman pelajar yang besar menambah beban. Empat tahun sekolah doktor haiwan berharga lebih daripada $200,000 secara purata, menurut laman kewangan peribadi Bankrate, memaksa ramai pelajar menanggung hutang. Dan apabila mereka tamat pengajian, mereka boleh mengharapkan gaji median $100,370 setahun, mengikut data persekutuan 2021.

Walaupun begitu, Biro Statistik Buruh meramalkan permintaan kukuh untuk pengamal, dengan pekerjaan doktor haiwan meningkat 19 peratus dalam dekad yang akan datang, berbanding 3 peratus untuk doktor manusia dan 5 peratus untuk seluruh tenaga kerja AS.

Kos tersebut secara amnya masih berbaloi, bagaimanapun, memandangkan betapa berdaya tahan industri itu. “Kami tahu bahawa walaupun masa menjadi sukar, [a pet owner] akan menjaga anjingnya,” kata David Burch, pengarah perbankan khusus di Huntington. “Dan jika sesuatu yang buruk berlaku, dia mungkin memilih untuk tidak pergi ke Disney World supaya dia boleh menjaga anjingnya.”

Kemungkiran pada pinjaman veterinar sangat jarang berlaku, Huntington tidak mengukurnya, kata Burch. Dan begitu ramai doktor haiwan berminat untuk menjadi pemilik amalan sehingga doktor selalunya bersedia untuk memperoleh amalan bergelut dan menanggung liabiliti kewangan mereka. Penahan berterusan dalam industri ialah cara paling cepat untuk mengatasi hutang pelajar adalah dengan membeli amalan.

Klinik doktor haiwan, kata pemilik, hanya perlu memenuhi jangkaan pengguna.

Semasa pengembangan amalan Byrd, dia membina bilik berasingan untuk akupunktur haiwan peliharaan – baik untuk rawatan arthritis, dan juga loya dan keradangan gastrousus, katanya – dan perundingan euthanasia, dan seluruh sayap untuk menaiki haiwan kesayangan.

Hospital haiwan korporat yang lebih besar boleh berasa seperti barisan pemasangan untuk pembedahan, kata Tommy Monaco, yang memulakan amalannya sendiri di utara New Jersey pada bulan November. Dia fikir amalan pembedahan yang lebih kecil akan menjadi alternatif yang berjaya dan direka bentuk untuk memaksimumkan keselesaan pesakit haiwan dan ibu bapa haiwan peliharaan.

Di kliniknya, Greenfield dan rakan kongsi pemilikannya mahukan keupayaan untuk merawat lebih banyak haiwan dan tidak mahu menghantar pelanggan ke kemudahan lain untuk penjagaan pemulihan atau preskripsi. Mereka lebih daripada dua kali ganda saiz farmasi hospital dan menambah bilik senaman yang terang untuk haiwan yang pulih daripada pembedahan atau dengan masalah sendi dan otot yang kronik.

Di seberang partition kecil terdapat kolam pemulihan di mana doktor haiwan boleh melompat ke dalam air 97 darjah dan bersimbah dengan anak anjing yang pulih – atau anjing yang hanya memerlukan senaman berimpak rendah. Di atas tangga belakang, hospital ini mempunyai dua pangsapuri untuk doktor yang memerlukan rehat antara syif dan kawasan persidangan yang besar untuk sesi latihan.

Apabila Greenfield merekrut doktor haiwan baru – amalan itu hampir sentiasa mengambil pekerja, dia berkata – dia menunjukkan kepada mereka klinik dan melihat mata mereka bersinar ketika mereka berjalan melepasi bilik pemerhatian pembedahan, ICU yang besar dan tingkap pandu lalu, sekiranya berlaku hospital perlu kembali kepada penjagaan jarak sosial sekali lagi.

“Sejujurnya,” katanya, “pada masa kami membinanya, kami fikir ia terlalu besar.”

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Treadmill bawah air, kolam pemulihan yang dipanaskan: Bagaimana doktor haiwan membina klinik haiwan kesayangan yang megah


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/