Trump SPAC menghadapi siasatan juri besar

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Syarikat yang merancang untuk bergabung dengan syarikat media sosial bekas presiden Donald Trump telah menerima sepina daripada juri besar persekutuan, satu halangan yang boleh merumitkan rancangan Trump untuk membawa syarikatnya ke pasaran awam.

Syarikat itu, yang dikenali sebagai Digital World Acquisition Corp., mendedahkan sepina dalam Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. pemfailan bertarikh 24 Jun dan memberi amaran bahawa mereka “boleh menangguhkan secara material, menghalang atau menghalang penyempurnaan” perjanjian itu. Jika gabungan itu berjaya, perniagaan Trump boleh mendapat akses kepada lebih daripada $1 bilion yang dilakukan oleh pelabur.

Juri besar adalah sekurang-kurangnya entiti penyiasat ketiga yang meneliti perjanjian syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC) Trump, selepas SEC dan Pihak Berkuasa Kawal Selia Industri Kewangan dibuka penyiasatan mereka sendiri.

Pemerolehan Dunia Digital tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Trump SPAC dibanjiri dengan wang tunai sejurus selepas pelancaran, tetapi harga sahamnya telah menjunam sejak aplikasi itu mula diperkenalkan. Ia susut 9.6 peratus Isnin untuk ditutup pada $25.15; sebagai perbandingan, ia didagangkan melebihi $97 pada awal Mac.

Menurut pemfailan itu, juri besar meminta beberapa dokumen yang sama yang dicari oleh SEC. Ia termasuk maklumat tentang komunikasi “dengan atau tentang berbilang individu” dan maklumat mengenai firma pelaburan yang berpangkalan di Miami yang dipanggil Rocket One Capital. Pada hari Isnin juga, syarikat itu mengumumkan peletakan jawatan seorang eksekutif DWAC yang disifatkan sebagai eksekutif dari Rocket One.

Wakil untuk Rocket One tidak dapat dihubungi dengan segera. Laman web syarikat kelihatan kepada pelawat sebagai tidak berfungsi untuk penyelenggaraan.

Trump telah meletakkan Truth Social, rangkaian sosial baharunya, sebagai saingan kepada syarikat Big Tech, memberikannya ruang yang tidak dicabar untuk menyampaikan pemikirannya dan membina alternatif kepada apa yang dilihatnya sebagai “konsortium media liberal.” Di atas rangkaian sosial, Trump Media & Technology Group menggembar-gemburkan rancangan perkhidmatan penstriman langganan yang merangkumi berita, hiburan dan podcast.

Pelancaran rangkaian sosial awal tahun ini ditandai dengan gangguan besar. Laman web kekal sepenuhnya tidak boleh diakses semasa hari-hari pertamanya debut kerana gangguan teknikal, gangguan selama 13 jam dan senarai tunggu 300,000 orang, menimbulkan persoalan tentang daya majunya. Apl itu telah sejak itu dilihat muat turunnya menjunammenumpahkan pelabur, eksekutif dan perhatian.

SPAC ialah syarikat shell yang ditubuhkan untuk mengambil syarikat swasta awam dengan bergabung dengannya. Mereka dipanggil syarikat “cek kosong” kerana pelabur boleh membeli saham tanpa mengetahui perniagaan apa yang akhirnya akan diperoleh oleh SPAC.

Walaupun SPAC dalam bentuk semasa mereka telah wujud sejak awal 2000-an, mereka telah meledak dalam populariti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menarik perhatian selebriti seperti Shaquille O’Neal, Jay-Z dan Trump. Tetapi mereka juga telah mengundang penelitian kawal selia, kekecewaan pelabur yang mengalami kerugian dan penolakan daripada pasaran.

Perjanjian itu telah menjadi cara alternatif untuk mencapai pasaran awam. Tetapi SPAC telah terjejas terutamanya di tengah-tengah kemelesetan pasaran baru-baru ini, kerana pelabur berpaling daripada pertaruhan yang lebih berisiko dan kerana pengawal selia telah mencadangkan peraturan baharu untuk meningkatkan keperluan pendedahan dan perlindungan pelabur.

Satu indeks yang menjejaki prestasi SPAC, Indeks De-SPAC, telah jatuh lebih daripada 60 peratus untuk tahun ini, berbanding dengan penurunan penanda aras Indeks S&P 500 sebanyak kira-kira 19 peratus.

DWAC telah kehilangan lebih separuh nilainya setakat tahun ini.

Sebelum Wall Street memburukkan SPAC, kenderaan pelaburan itu menarik minat yang besar kerana ia boleh menjimatkan masa dan wang syarikat dan pelabur. Pihak berkepentingan boleh memintas proses tawaran awam permulaan tradisional dan menyerang dengan cepat, mengambil kesempatan daripada perubahan dramatik menaik dalam pasaran.

Selepas kejutan ekonomi awal pada permulaan wabak, kegilaan pelaburan dalam SPAC bermula, menarik dana lindung nilai dan pelabur runcit berebut-rebut mencari penjana wang seterusnya di tengah-tengah kekacauan kewangan yang dicetuskan oleh krisis kesihatan awam.

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Trump SPAC menghadapi siasatan juri besar


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/