Tuntutan Elon Musk agar Pekerja Berhenti ‘Menelefonnya’ Mungkin Membayar Bakatnya

Ultimatum Tesla Elon Musk juga bertentangan dengan dasar semasa di Twitter. (Fail)

Tuntutan Elon Musk supaya kakitangan Tesla Inc. berhenti “menelefonnya” dan kembali ke pejabat telah mendorong orang terkaya di dunia itu ke dalam perdebatan yang bising mengenai masa depan kerja, dan menunjukkan sekali lagi bahawa sesetengah CEO kekal pekak terhadap pertumbuhan pekerja tuntutan untuk fleksibiliti.

“Semua orang di Tesla dikehendaki menghabiskan sekurang-kurangnya 40 jam di pejabat setiap minggu,” tulis Musk dalam mesej yang ditujukan kepada pekerja di pembuat kereta elektrik itu. Itu “mestilah di mana rakan sekerja sebenar anda berada, bukan pejabat pseudo terpencil. Jika anda tidak muncul, kami akan menganggap anda telah meletak jawatan. Semakin senior anda, semakin jelas kehadiran anda.”

Tetapi mandat itu mungkin tidak dapat diterima oleh sesetengah pihak di Tesla, dan pastinya akan menakutkan kakitangan di Twitter Inc., yang Musk ingin perolehi, yang telah menikmati dasar kerja dari mana-mana sepanjang wabak itu. Dalam pasaran buruh yang ketat hari ini, dengan gaji melambung tinggi dan pekerja berhenti pada klip rekod, dasar Musk juga boleh menyebabkan dia kehilangan beberapa bakat.

“Syarikat yang menuntut pekerja mereka kembali ke pejabat berkemungkinan menghadapi satu set masalah,” kata Brian Kropp, ketua penyelidikan sumber manusia di Gartner Inc., sebuah syarikat perunding teknologi. “Mereka sama ada akan mempunyai akses kepada kumpulan bakat yang lebih kecil atau perlu membayar premium pampasan untuk memaksa pekerja kembali.”

Lebih daripada dua daripada tiga yang dipanggil pekerja berpengetahuan — saintis data, jurutera, pereka grafik — memilih kerja hibrid, menurut tinjauan berterusan terhadap lebih 10,000 pekerja kolar putih dari Future Forum. Konsortium penyelidikan itu disokong oleh Slack Technologies, unit Salesforce Inc. yang menawarkan perkhidmatan komunikasi tempat kerja yang popular.

Pejabat Kosong

Hanya 19% daripada eksekutif bekerja dari pejabat lima hari seminggu, berbanding dengan 35% daripada bukan eksekutif, Forum Masa Depan ditemui. Mereka yang berada di pejabat sepenuh masa melaporkan tahap tekanan dan kebimbangan yang lebih tinggi, dan lebih daripada separuh lebih suka bekerja secara fleksibel sekurang-kurangnya sebahagian daripada masa.

Ketua pegawai eksekutif Tesla tidak mempunyai itu. Dalam memo kembali ke pejabatnya, Musk berkata Tesla akan “lama dahulu muflis” jika dia tidak “tinggal di kilang begitu banyak — supaya mereka yang berada di talian dapat melihat saya bekerja bersama mereka.”

Dia juga mempersendakan syarikat yang mempunyai dasar tempat kerja yang lebih fleksibel, dengan berkata “bila kali terakhir mereka menghantar produk yang hebat? Sudah agak lama.”

Pembuat kereta, bersama-sama peruncit dan firma lain dengan gabungan pekerja kolar putih dan barisan hadapan, berjalan dengan baik apabila mereka memberikan fleksibiliti kepada sesetengah pekerja dan bukan kepada yang lain.

Pandemik mendedahkan bagaimana masyarakat bergantung pada kehadiran fizikal pekerja kolar biru di hospital, kilang pembungkus daging dan kedai runcit. Idea pekerja kolar putih log masuk dengan selamat di rumah, manakala pekerja bergaji rendah mempertaruhkan kesihatan mereka untuk muncul secara peribadi, telah menjadi sumber tambahan kebencian dalam ekonomi AS yang sudah berstrata.

Pergi Sendiri

Mandat pejabat Musk berbeza dengan beberapa pesaing industri auto. Ford Motor Co. pada April mengguna pakai model “hibrid fleksibel” di mana beberapa kakitangan bergaji kebanyakannya datang untuk kerja kolaboratif dan sebaliknya bekerja dari rumah. General Motors Co. mempunyai strategi “bekerja dengan sewajarnya” yang membenarkan pekerja kolar putih log masuk dari jauh, bukannya masuk setiap hari. Mitsubishi Motors North America Inc. menawarkan pekerja korporatnya pilihan untuk bekerja dari rumah sepanjang masa.

Pemecatan Musk terhadap kerja jauh, yang beliau abaikan sebagai “berpura-pura,” menggambarkan persepsi yang biasa dipegang oleh bos bahawa pekerja jauh tidak produktif, inovatif atau kolaboratif seperti mereka di pejabat.

Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs Group Inc. David Solomon pada tahun lepas menggelar kerja jauh sebagai “penyimpangan”, manakala Ketua Pegawai Eksekutif Morgan Stanley James Gorman meluahkan kekecewaan kerana warga New York mengunjungi restoran di bandar itu tetapi mengelak daripada pejabat mereka.

Penyelidikan daripada Nicholas Bloom di Universiti Stanford dan ahli akademik lain telah menunjukkan bahawa pekerja jauh adalah sama produktif, dan biasanya lebih berpuas hati, daripada pekerja pejabat.

Twitter’s Take

Ultimatum Musk juga bertentangan dengan dasar semasa di Twitter, yang merupakan salah satu syarikat teknologi paling terkemuka yang membenarkan kebanyakan pekerja bekerja dari rumah secara kekal.

“Jika pekerja kami berada dalam peranan dan situasi yang membolehkan mereka bekerja dari rumah dan mereka mahu terus melakukannya selama-lamanya, kami akan mewujudkannya,” kata Twitter tahun lalu. Separuh daripada pekerja dunia melakukannya dari jauh atau dalam persediaan hibrid, meningkat daripada 9% sebelum pandemik Covid-19, menurut kajian global majikan oleh Willis Towers Watson, sebuah firma pengurusan risiko dan sumber manusia.

“Penggunaan meluas pengaturan kerja ini semasa pandemik telah mencabar beberapa mitos yang mengiringi kerja jarak jauh selama bertahun-tahun, iaitu orang tidak boleh bekerja secara produktif dari jauh, yang menyebabkan keterbukaan dan penerimaan yang lebih besar,” kata Brad Bell, pengarah Pusat Pengajian Sumber Manusia Lanjutan di Universiti Cornell. Di Tesla, bagaimanapun, “jelas itu tidak benar.”

(Kecuali tajuk utama, cerita ini belum disunting oleh kakitangan NDTV dan diterbitkan daripada suapan bersindiket.)

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Tuntutan Elon Musk agar Pekerja Berhenti ‘Menelefonnya’ Mungkin Membayar Bakatnya


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/