Tuntutan pengangguran: 166,000 lagi rakyat Amerika memfailkan tuntutan baharu minggu lepas

Tuntutan pengangguran kali pertama AS jatuh jauh lebih tinggi daripada jangkaan minggu lalu untuk mencapai paras terendah sejak 1968, dengan kadar pemberhentian dan pemecatan baharu kekal rendah berbanding purata pra-pandemik.

Jabatan Buruh mengeluarkan laporan tuntutan pengangguran mingguan terbarunya Khamis pada 8:30 pagi ET. Berikut ialah metrik utama daripada cetakan, berbanding anggaran konsensus yang disusun oleh Bloomberg:

  • Tuntutan pengangguran awal, minggu berakhir 2 April: 166,000 lwn. 200,000 dijangka dan 171,0000 disemak semula pada minggu sebelumnya

  • Meneruskan tuntutan, minggu berakhir 26 Mac: 1.523 juta berbanding 1.302 juta yang dijangkakan dan 1.506 juta yang disemak semula pada minggu sebelumnya

Bilangan tuntutan baharu yang difailkan minggu lepas menandakan paling sedikit dalam tempoh lebih lima dekad dan mewakili minggu ketiga berturut-turut bahawa tuntutan baharu adalah di bawah 200,000. Tuntutan baharu minggu sebelumnya juga telah disemak menurun dengan ketara kepada 171,000, daripada 202,000 yang dilaporkan sebelum ini pada akhir Mac. Sebelum wabak itu, tuntutan baharu adalah purata sekitar 218,000 seminggu sepanjang 2019.

Beberapa turun naik dalam data tuntutan pengangguran mingguan terbaharu mungkin mencerminkan perubahan dalam cara Jabatan Buruh melaraskan angka untuk mengambil kira faktor bermusim. Bermula dalam laporan Khamis, Jabatan Buruh kembali menggunakan faktor pelarasan bermusim “berbilang” untuk data. Sepanjang tempoh wabak itu, Jabatan Buruh telah menggunakan faktor pelarasan bermusim “tambahan”, yang membantu melancarkan peralihan besar dalam data – seperti yang berlaku dengan lonjakan anomali dalam tuntutan pengangguran yang berlaku semasa gelombang awal penutupan pada tahun 2020.

“Dalam masa kestabilan ekonomi yang relatif, pilihan darab secara amnya lebih diutamakan berbanding pilihan tambahan,” kata Jabatan Buruh Khamis. “Walau bagaimanapun, dengan adanya peralihan tahap yang besar dalam siri masa, faktor pelarasan bermusim yang berganda boleh mengakibatkan pelarasan lebih atau kurang sistematik bagi siri; dalam kes sedemikian, faktor pelarasan musim tambahan lebih diutamakan kerana ia cenderung untuk menjejaki bermusim. turun naik dengan lebih tepat dalam siri dan mempunyai semakan yang lebih kecil.”

Tuntutan berterusan, yang menjejaki jumlah individu yang menuntut faedah pengangguran merentas program negeri biasa, juga secara tidak dijangka meningkat dalam laporan terbaharu berikutan semakan menaik yang ketara pada data minggu sebelumnya. Ini masuk pada 1.523 juta, meningkat daripada 1.506 juta tuntutan berterusan yang disemak naik dari minggu sebelumnya, yang disemak menaik daripada 1.307 juta yang dilaporkan sebelum ini.

Data tuntutan pengangguran mingguan terkini datang pada tumit satu lagi laporan pekerjaan bulanan yang kukuh daripada Jabatan Buruh, yang menunjukkan peningkatan ketara dalam pengambilan pekerja dan penurunan dalam kadar pengangguran kepada paras terendah hampir 50 tahun. Gaji bukan ladang meningkat sebanyak 431,000 pada bulan Mac, manakala kadar pengangguran bertambah baik dengan margin yang lebih besar daripada jangkaan kepada 3.6%. Dan setakat bulan lepas, pasaran buruh AS hanya kurang 1.6 juta gaji daripada paras pra-pandeminya.

“Tidak hairanlah inflasi tidak terkawal, pasaran buruh berada pada guna tenaga penuh di mana kos meningkat secara astronomi bagi syarikat untuk membawa pekerja baharu untuk menjalankan kilang dan mengendalikan daftar tunai di seluruh negara,” Chris Rupkey, ketua ekonomi di FWDBONDS , menulis dalam nota awal minggu ini. “Krisis kos sara hidup dibantu dan bersubahat dengan kekurangan buruh terburuk yang pernah dihadapi Amerika. Menunggu lebih ramai pekerja menyertai tenaga buruh dan ‘menyertai’ untuk menurunkan gaji dan inflasi adalah impian utama.”

Pasaran buruh yang kukuh juga telah mendorong Rizab Persekutuan untuk meneruskan dengan lebih banyak pengetatan dasar monetari, termasuk kenaikan kadar faedah yang lebih agresif dan proses pengurangan kunci kira-kira bermula dalam jangka terdekat. Awal minggu ini, Gabenor Rizab Persekutuan Lael Brainard berkata ia adalah “sangat penting” untuk menurunkan inflasi, mengukuhkan lagi bank pusat komited untuk memfokuskan usaha dasar monetari untuk menurunkan harga daripada mengoptimumkan pertumbuhan pekerjaan selanjutnya dalam pasaran buruh yang sudah ketat.

“Pasaran buruh nampaknya bergerak melepasi pandemik, dengan cepat mendekati pemulihan lengkap,” Rubeela Farooqi, ketua ekonomi AS di Ekonomi Frekuensi Tinggi, menulis dalam nota. “Walaupun pasaran buruh sedang ketat, menunjukkan keyakinan tentang keadaan ekonomi, harga yang tinggi selama empat dekad adalah meredakan jangkaan.”

“Walaupun kunci kira-kira pengguna sihat dan kebimbangan virus sedang dihadapi, terdapat risiko penurunan yang boleh menjejaskan aktiviti isi rumah dan ekonomi secara lebih meluas pada masa hadapan,” tambahnya.

Emily McCormick ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter: @emily_mcck

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIn, Youtubedan redditWe would like to give thanks to the writer of this article for this incredible web content

Tuntutan pengangguran: 166,000 lagi rakyat Amerika memfailkan tuntutan baharu minggu lepas


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/