Tuntutan undang-undang yang mungkin memainkan peranan dalam kes bunuh diri eksekutif Bed Bath & Beyond melanda

Saman pemegang saham yang meletup yang mungkin memainkan peranan dalam mengejutkan bunuh diri daripada bekas ketua kewangan Bed Bath & Beyond, Gustavo Arnal baru-baru ini mengalami masalah sendiri.

The $1.2 bilion saman — yang menuduh peruncit kelengkapan rumah, CFO lewatnya, JPMorgan dan pelabur besar mendalangi skim saham “pump and dump” — baru-baru ini diserahkan kepada firma guaman baharu, walaupun pakar undang-undang mempersoalkan prospeknya di mahkamah, The Pos telah belajar.

Arnal, 52, melompat mati pada 2 September dari tingkat 18 “Bangunan Jenga”, sebuah menara mewah yang bergaya di kawasan kejiranan Tribeca di Manhattan, manakala isterinya berada di dalam apartmen, yang dilaporkan mereka sewa dengan harga $18,500 sebulan. Arnal adalah bapa kepada dua anak perempuan.

Sementara itu, saman – yang sesetengahnya laporan media telah memetik sebagai menyumbang kepada tekanan Arnal berhadapan sebagai CFO syarikat yang terlibat secara kewangan — telah difailkan pada 23 Ogos oleh seorang peguam yang berpangkalan di Falls Church, Va. yang merupakan peguam dan plaintif dalam kes itu — pengaturan luar biasa yang biasanya menimbulkan konflik kepentingan yang tidak akan lulus berkumpul dengan hakim, menurut pakar undang-undang.

Gustavo Arnal menyertai peruncit pada tahun 2020.

Peguam, Pengcheng Si, yang pakar dalam undang-undang imigresen, enggan mengulas mengenai “litigasi berterusan” dalam e-mel kepada The Post. Dia juga berkata dia menyedari “ini adalah emosi[al] neraka untuk keluarga Gustavo Arnal … Saya ingin menyampaikan simpati dan takziah[s] untuk Encik Arnal[‘s] kehilangan keluarga.”

Difailkan di mahkamah persekutuan di Washington, DC, aduan itu menuntut status tindakan kelas dan mendakwa Si dan isterinya kerugian $106,480 kerana skim yang dibuat oleh bekas pelabur terbesar Arnal dan Bed Bath & Beyond, pengasas jutawan Chewy.com, Ryan Cohen . Yang terakhir menjual sahamnya antara 16 dan 17 Ogos sebelum saham itu jatuh, mengaut $68 juta.

Pada dua hari yang sama, Arnal menjual lebih daripada 55,000 saham bernilai $1.4 juta, menurut pemfailan sekuriti – urus niaga yang didakwa oleh pemfailan itu adalah sebahagian daripada pelan yang telah diatur sebelumnya yang ditubuhkan pada April.

Bangunan Jenga.
Bangunan Jenga di 56 Leonard St. tempat Arnal tinggal.
Robert Miller

Pada 6 September, bagaimanapun, plaintif Si mengupah firma guaman Cohen Milstein Sellers & Toll, yang pakar dalam litigasi tindakan kelas, untuk mengambil alih kes itu, menurut notis awam.

“Sekali [Si] mengetahui bagaimana mekanisme tindakan kelas berfungsi, dia memutuskan untuk menarik diri sebagai peguam bela,” rakan kongsi Steven Toll memberitahu The Post dalam satu temu bual. “Dia tidak menyedari cabaran untuk menjadi plaintif dan peguam.”

Aduan itu mendakwa bahawa Arnal mempunyai “komunikasi berat” dengan JP Morgan dan Cohen tentang “mencipta kegilaan membeli [the company’s’] saham,” dan JPMorgan membantu Arnal dan Cohen “mencuci hasil daripada kelakuan jenayah mereka.”

Walau bagaimanapun, saman itu tidak menyatakan bagaimana Si, seorang pelabur individu, mendapat maklumat itu, kata Richard Schoenstein, seorang peguam sekuriti untuk Tarter Krinsky & Drogin yang tidak mempunyai kaitan dengan kes itu.

“Aduan itu tidak mendedahkan sumber maklumat mengenai dakwaan yang menjadikannya terdedah kepada ditolak,” kata Schoenstein kepada The Post.

Ryan Cohen
Ryan Cohen menjual sahamnya dalam Bed Bath & Beyond antara 16 dan 17 Ogos, mengaut $68 juta.
Twitter/Ryan Cohen

Malah, Toll berkata, “Saya tidak mempunyai sebarang maklumat tentang cara dia mengetahui perbualan antara Cohen dan Arnal,” sambil menambah bahawa Si mungkin “membacanya di suatu tempat atau mendengarnya daripada orang lain atau dia percaya ia berlaku.”

Di tempat lain, saman itu tersilap menamakan “Arnal Gustavo” sebagai defendan dan bukannya “Gustavo Arnal.” Dalam contoh lain, saman itu merujuk kepada plaintif, Si, sebagai seorang wanita — kesilapan yang akan diperbetulkan, menurut peguamnya.

Bed Bath & Beyond berkata dalam e-mel kepada The Post bahawa ia “dalam peringkat awal menilai aduan, tetapi berdasarkan pengetahuan semasa syarikat percaya tuntutan itu tanpa merit.” Wakil untuk firma pelaburan Cohen RC Ventures enggan mengulas seperti juga wakil untuk JPMorgan.

Beg badan sedang beroda.
Gustavo Arnal melompat mati dari tingkat 18 bangunan pangsapuri mewahnya di Tribeca.
Robert Miller

Menurut biodata Si di laman web firma guamannya – DWS Law Group – dia juga dirujuk sebagai Simon P. Si. Berasal dari China, bio bio Si berkata sebagai tambahan kepada undang-undang imigresen dia “menyediakan nasihat strategik tentang pembentukan perniagaan, hartanah, pelaburan dan perdagangan antarabangsa.”

Firma Toll pula telah mula meminta plaintif lain untuk menyertai kes itu. Si’s ialah tuntutan tindakan kelas “pertama dan SAHAJA” “setakat ini” firma guaman itu berkata dalam notis awam yang diperlukan oleh SEC.

Tetapi terdapat sekurang-kurangnya beberapa firma guaman besar lain mencari pelabur untuk menjadi sebahagian daripada tindakan undang-undang tindakan kelas masa depan terhadap Bed Bath & Beyond atas dakwaan yang sama.

Tidak jelas sama ada aduan itu, termasuk Si, akan menggantikan Arnal sebagai defendan dalam aduan itu dengan harta pusakanya, kata Toll.

“Persoalannya ialah sama ada ia langkah strategik yang baik,” kata Toll, sambil menambah “anda tidak akan berbuat demikian melainkan anda fikir terdapat banyak wang dalam ladang itu. Jika [the estate] bernilai $10 atau $50 juta seorang peguam perlu menimbang itu.”

We would like to give thanks to the author of this post for this amazing content

Tuntutan undang-undang yang mungkin memainkan peranan dalam kes bunuh diri eksekutif Bed Bath & Beyond melanda


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/