Turki mengurangkan kadar faedah sekali lagi kerana negara bergelut di bawah inflasi melebihi 80%

Pelancong Rusia ke Eropah menurun secara mendadak sepanjang musim panas, tetapi meningkat di beberapa destinasi lain, termasuk Turki (di sini).

Onur Dogman | Imej Sopa | Lightrocket | Imej Getty

Bank pusat Turki mengejutkan pasaran sekali lagi dengan keputusannya Khamis untuk mengurangkan kadar faedah utamanya, walaupun inflasi di negara itu melonjak melebihi 80%.

Penggubal dasar monetari negara memilih pemotongan 100 mata asas, menjadikan kadar repo satu minggu penting daripada 13% kepada 12%. Pada bulan Ogos, kadar inflasi Turki direkodkan pada 80.2%, meningkat untuk bulan ke-15 berturut-turut dan paras tertinggi dalam tempoh 24 tahun.

Turki juga mengurangkan kadar sebanyak 100 mata asas pada Ogos, dan secara beransur-ansur menurunkan kadar faedah sebanyak 500 mata asas pada akhir 2021, mencetuskan krisis mata wang.

Satu kenyataan daripada bank pusat berkata ia telah “menilai bahawa tahap dasar yang dikemas kini adalah mencukupi di bawah tinjauan semasa,” menurut Reuters. Ia berkata bahawa pemotongan itu perlu kerana pertumbuhan dan permintaan terus perlahan dan juga menyebut “risiko geopolitik yang semakin meningkat.”

Ia berkata pasaran sepatutnya menjangkakan “proses disinflasi bermula” di belakang langkah yang diambil, lapor Reuters.

Arah dasar telah lama mengejutkan pelabur dan ahli ekonomi, yang mengatakan keengganan untuk mengetatkan dasar adalah akibat tekanan politik daripada Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, yang telah lama mencela kadar faedah dan menentang ortodoks ekonomi dengan menegaskan bahawa menurunkan kadar adalah cara untuk menurunkan inflasi.

Kempen selama berbulan-bulan untuk menurunkan kadar secara berterusan apabila belon defisit akaun perdagangan dan semasa Turki serta rizab pertukaran asingnya semakin rendah telah menyebabkan mata wang Turki, lira, ke dalam pusingan berbilang tahun.

Lira telah kehilangan lebih 27% daripada nilainya kepada dolar tahun setakat ini, dan 80% dalam tempoh lima tahun yang lalu. Berikutan pengumuman keputusan kadar bank, mata wang itu turun satu perempat mata peratusan, didagangkan pada rekod rendah 18.379 berbanding dolar.

Lebih bahaya di hadapan untuk lira

Ramai ahli ekonomi meramalkan kejatuhan selanjutnya dalam lira. Capital Economics yang berpangkalan di London menyaksikan ia jatuh kepada 24 berbanding dolar AS menjelang Mac 2023.

“Ruang untuk pelonggaran selanjutnya menjadi semakin terhad kerana tekanan yang diberikan kepada lira dan kadar sebenar,” kata Liam Peach, pakar ekonomi pasaran pesat membangun kanan firma itu, kepada CNBC. “Turki mengalami defisit akaun semasa yang begitu besar, dan ia telah menjadi bergantung kepada aliran masuk modal asing untuk membiayainya. Rizab FX di Turki adalah sangat rendah sehingga bank pusat benar-benar tidak berada dalam kedudukan untuk campur tangan,” katanya.

Pada satu ketika, keyakinan akan berkurangan sehingga aliran masuk penting itu berkemungkinan kering, Peach memberi amaran: “Memotong kadar faedah seterusnya menjadikannya lebih sukar bagi Turki untuk menarik aliran modal tersebut.”

Erdogan, sementara itu, kekal optimistik, meramalkan bahawa inflasi akan jatuh menjelang akhir tahun. “Inflasi bukanlah ancaman ekonomi yang tidak dapat diatasi. Saya seorang ahli ekonomi,” kata presiden itu semasa wawancara pada Selasa. Erdogan bukan ahli ekonomi melalui latihan.

We would like to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Turki mengurangkan kadar faedah sekali lagi kerana negara bergelut di bawah inflasi melebihi 80%


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/