Tweet Elon Musk ‘membiayai dijamin’ memutuskan cadangan pemfailan mahkamah baru palsu

Elon Musk

Krisztian Bocsi | Bloomberg | Imej Getty

Dalam pemfailan mahkamah lewat Jumaat, pemegang saham yang menyaman Tesla dan CEO Elon Musk berhubung dakwaan penipuan sekuriti berkata mereka memenangi sebahagian daripada keputusan kritikal dalam tuntutan mahkamah tindakan kelas mereka.

Para pemegang saham menyaman Tesla atas wang yang mereka hilang selepas Musk menulis tweet pada 2018 bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk mengambil syarikat kenderaan elektriknya secara peribadi pada $420 sesaham dan berkata dia mempunyai pembiayaan yang dijamin untuk berbuat demikian.

Dagangan saham Tesla pada mulanya dihentikan, kemudian saham sangat tidak menentu selama beberapa minggu selepas tweet. kasturi kemudian berkata bahawa dia telah berbincang dengan dana kekayaan negara Arab Saudi dan berasa yakin bahawa pembiayaan akan datang mengikut harga yang dicadangkan. Perjanjian tidak pernah menjadi kenyataan.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa menyiasat dan mendakwa Musk dengan penipuan sekuriti sivil akibat tweet tersebut. Tesla dan Musk mencapai perjanjian penyelesaian yang disemak semula pada 2019 atas caj tersebut, tetapi Musk cuba untuk menamatkan perjanjian itu sekarang.

Kerosakan daripada tuntutan mahkamah tindakan kelas pemegang saham boleh berjumlah berbilion dolar yang akan dibayar oleh Musk dan Tesla kepada mereka yang menjadi ahli kelas.

Peguam pemegang saham berkata dalam pemfailan pada hari Jumaat bahawa Hakim Edward M. Chen, yang mempengerusikan perkara ini, telah membuat kesimpulan bahawa Musk bertindak dengan saintis – dalam erti kata lain, bahawa dia dengan sengaja membuat kenyataan palsu tentang memperoleh pembiayaan apabila dia tweet.

Maklumat ini didedahkan dalam permintaan yang dibuat oleh peguam pemegang saham untuk perintah sekatan sementara terhadap Musk untuk menghalangnya daripada membuat kenyataan awam selanjutnya mengenai aspek kes ini, seperti yang dia lakukan semasa penampilan yang dilihat secara meluas di Persidangan TED 2022 pada 14 April.

Permintaan untuk perintah sekatan sementara merujuk kepada keputusan awal oleh Hakim Chen yang kini dimeterai kerana ia merujuk kepada bukti yang dianggap oleh pasukan Musk sebagai sulit. “Kami menjangkakan pesanan itu akan diterbitkan tidak lama lagi,” Adam Apton dari Levi & Korsinsky, penasihat utama untuk kelas pemegang saham Tesla, memberitahu CNBC melalui e-mel.

Pada persidangan TED pada hari Khamis, Musk memanggil pengawal selia kewangan di pejabat SEC di San Francisco “bajingan.”

Musk juga berkata, “SEC tahu bahawa pembiayaan telah diperoleh tetapi mereka meneruskan siasatan awam yang aktif pada masa itu. Tesla berada dalam keadaan kewangan yang tidak menentu. Dan saya diberitahu oleh bank bahawa jika saya tidak bersetuju untuk menyelesaikan dengan SEC bahawa mereka akan melakukannya, bank akan berhenti menyediakan modal kerja dan Tesla akan muflis serta-merta. Jadi itu seperti meletakkan pistol ke kepala anak anda. Saya terpaksa akur kepada SEC secara tidak sah.”

Tidak jelas mengapa Musk merasakan dia mungkin tidak dapat memperoleh modal kerja untuk Tesla, tetapi yakin dia boleh mengumpulkan berbilion-bilion yang diperlukan untuk menjadikan syarikat itu persendirian pada masa yang sama.

Musk kini adalah orang terkaya di dunia di atas kertas, dan sedang berusaha untuk memperolehnya Twitterplatform media sosial pilihannya, dan ambil secara peribadi untuk sekitar $43 bilion.

Peguam Musk Alex Spiro, rakan kongsi di Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, berkata dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel kepada CNBC: “Tidak ada yang akan mengubah kebenaran iaitu Elon Musk sedang mempertimbangkan untuk mengambil Tesla secara peribadi dan boleh memiliki – semua yang tinggal kira-kira setengah dekad kemudian. ialah peguam plaintif rawak yang cuba mencari untung dan yang lain cuba menghalang kebenaran itu daripada didedahkan sehingga menjejaskan kebebasan bersuara.”

Spiro memberikan kenyataan yang sama kepada Bloomberg, yang pertama kali melaporkan perkembangan baharu dalam tindakan kelas pemegang saham.

Tarikh perbicaraan pada masa ini ditetapkan pada 31 Mei 2022, di mahkamah persekutuan San Francisco, tetapi itu boleh berubah.

Levi & Korsinsky’s Apton memberitahu CNBC, “Kami berharap untuk membuktikan baki kes kami di perbicaraan dan mendapatkan semula ganti rugi bagi pihak kelas.”

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Tweet Elon Musk ‘membiayai dijamin’ memutuskan cadangan pemfailan mahkamah baru palsu


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/