Twitter Menambah Elon Musk ke Lembaga Pengarah

Elon Musk menyertai lembaga Twitter.

Syarikat mengumumkan pelantikan pada hari Selasa, sehari selepas Encik Musk mendedahkan bahawa dia telah membeli 9.2 peratus kepentingan dalam gergasi media sosial itu, pembelian yang nampaknya menjadikannya pemegang saham terbesarnya. Berita itu menyebabkan saham Twitter melonjak lebih 20 peratus pada hari Isnin.

Saham Twitter dibuka hampir 8 peratus lebih tinggi pada hari Selasa selepas berita pelantikan lembaga Encik Musk.

Encik Musk ditetapkan untuk dilantik ke kerusi lembaga yang tamat tempoh pada 2024. Selagi dia berkhidmat di lembaga pengarah Twitter, dan selama 90 hari selepas itu jika dia memilih untuk berundur, dia tidak akan dibenarkan memiliki lebih daripada 14.9 peratus saham Twitter.

“Melalui perbualan dengan Elon dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menjadi jelas kepada kami bahawa dia akan membawa nilai yang besar kepada lembaga kami,” ketua eksekutif Twitter, Parag Agrawal, tweet pada hari Selasa.

Pemfailan yang memperincikan pelaburan Encik Musk dalam Twitter bertarikh 14 Mac, iaitu hari beliau melepasi ambang 5 peratus yang memerlukan pendedahan peraturan. Dia boleh membina kepentingannya lama sebelum itu.

“Tidak sabar untuk bekerjasama dengan lembaga Parag & Twitter untuk membuat penambahbaikan ketara pada Twitter dalam beberapa bulan akan datang,” Encik Musk tweet sebagai balasan kepada Encik Agrawal.

Encik Musk telah mendiamkan diri mengenai hasratnya untuk membeli kepentingan besar dalam Twitter, yang bernilai kira-kira $2.9 bilion sebelum ia didedahkan tetapi kini bernilai lebih. Beliau berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa melalui dokumen yang dipanggil a Pemfailan 13Gmenunjukkan bahawa dia merancang untuk pelaburan itu menjadi pasif dan dia tidak berhasrat untuk meneruskan peranan yang lebih besar dalam syarikat itu.

Pengumuman Twitter pada hari Selasa mengatakan bahawa selain daripada perjanjian bahawa dia mengehadkan saiz pegangannya dalam syarikat itu, tidak ada “aturan atau persefahaman” antara Encik Musk dan Twitter yang membawa kepada peranan pengarahnya.

“Secara teorinya mungkin” untuk menyertai lembaga dalam “kapasiti pemantauan pasif,” kata Joshua Mitts, seorang profesor undang-undang korporat di Columbia Law School. Tetapi andaian ialah seseorang akan menyertai lembaga untuk memberi pengaruh secara berkesan ke atas syarikat itu, katanya. “Ia tidak bermakna anda tidak boleh mencuba dan meyakinkan SEC sebaliknya, tetapi saya fikir ia akan menjadi satu perjuangan yang sukar,” kata Encik Mitts.

Encik Musk telah mengkritik Twitter dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana gagal, pada pandangannya, mematuhi prinsip kebebasan bersuara, dan dia telah berhujah bahawa pengguna harus dibenarkan memilih algoritma yang memilih tweet yang mereka lihat atau bina sendiri, dan bukannya bergantung di Twitter untuk mengatur siaran.

Ideanya ialah Jack Dorsey, pengasas bersama Twitter, memperjuangkan semasa memimpin syarikat itu. “Pilihan algoritma mana yang hendak digunakan (atau tidak) harus terbuka kepada semua orang,” katanya tweeted bulan lepas sebagai tindak balas kepada tweet daripada Encik Musk yang mendesak untuk algoritma sumber terbuka.

Encik Dorsey berundur sebagai ketua eksekutif Twitter pada November dan merancang untuk meninggalkan lembaga pengarah syarikat apabila tempoh perkhidmatannya berakhir bulan depan. Encik Dorsey berkata pada hari Selasa dia “sangat gembira” tentang Encik Musk menyertai lembaga pengarah.

Pada hari Isnin, dalam salah satu tweet pertamanya selepas kepentingannya dalam Twitter didedahkan, Encik Musk menyiarkan tinjauan pendapat Twitter yang bertanya kepada pengguna sama ada mereka mahu dapat mengedit tweet, mungkin membayangkan bahawa dia mahu mempengaruhi ciri yang ditawarkan oleh syarikat itu.

“Adakah anda mahu butang edit?” Encik Musk bertanya di laman web itu. Encik Agrawal membalas tweetnya dengan rujukan jelas kepada tinjauan awal oleh Encik Musk tentang kebebasan bersuara: “Akibat tinjauan pendapat ini akan menjadi penting,” Encik Agrawal tulis Isnin. “Sila undi dengan teliti.”

Sebagai pengarah dan pemegang saham utama, tidak jelas sejauh mana Encik Musk akan dapat mempengaruhi keputusan dasar, seperti pendekatan Twitter terhadap penyederhanaan kandungan dan maklumat salah. Apabila wakil daripada dana aktivis Elliott Management dan firma ekuiti swasta Silver Lake menyertai lembaga itu pada 2020, mereka bersetuju untuk mengelak daripada memberikan pendapat tentang dasar.

Apabila ditanya sama ada Encik Musk dijangka mematuhi peraturan yang sama, jurucakap Twitter berkata walaupun lembaga itu memainkan peranan penting sebagai penasihat, operasi dan keputusan harian laman web itu adalah oleh pengurusan dan pekerja Twitter.We wish to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Twitter Menambah Elon Musk ke Lembaga Pengarah


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/