Twitter mengesahkan penyempurnaan perjanjian pemerolehan Elon Musk bernilai $44 bilion | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Elon Musk telah menyelesaikan pemerolehan Twitter bernilai $44 bilion, syarikat itu mengesahkan dalam pemfailan sekuriti pada hari Jumaat, meletakkan orang terkaya di dunia itu bertanggungjawab ke atas salah satu platform media sosial paling berpengaruh di dunia.

Syarikat itu berkata perjanjian itu “menjadi berkesan” pada hari Khamis, sebagai sebahagian daripada a pemfailan memaklumkan hasratnya untuk menyahsenarai daripada Bursa Saham New York, satu langkah yang berlaku kemudian pada hari Jumaat. Pengesahan itu datang selepas sumber yang biasa dengan perjanjian itu memberitahu CNN perjanjian itu telah ditutup pada malam Khamis.

Musk juga kelihatan mengakui pengambilalihan itu dalam tweet malam Khamis dengan mengatakan, “burung itu dibebaskan.”

Penutupan perjanjian itu menghapuskan awan ketidakpastian yang menyelubungi perniagaan, pekerja dan pemegang saham Twitter untuk kebanyakan tahun. Ia juga mengelak pertempuran mahkamah yang ditetapkan untuk berlaku jika pemerolehan tidak ditutup pada 5 petang ET Jumaat.

Tetapi pengambilalihan Musk kini menimbulkan pelbagai persoalan baharu untuk masa depan platform media sosial, dan banyak sudut masyarakat yang terjejas olehnya. Musk pada Khamis memecat Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal, CFO Neg Segal dan ketua polisi Vijaya Gadde, menurut dua sumber yang biasa dengan situasi itu. Dia juga memecat Sean Edgett, peguam am Twitter, kata sumber kepada CNN.

Walaupun pelbagai saluran berita mengesahkan perubahan malam Khamis, kakitangan Twitter masih belum dimaklumkan secara rasmi mengenai perubahan itu setakat pagi Jumaat, dua pekerja Twitter memberitahu CNN. “Pekerja dibiarkan berasa tidak berdaya – separuh pemimpin kami telah tiada, mereka yang masih berdiam diri, dan kami melihat platform menjadi gila dengan orang ramai sama ada gembira menunggu lebih banyak pemberhentian atau menolak had apa yang dibenarkan sebelum ini,” seorang pekerja Twitter memberitahu CNN Jumaat.

Didalam tweet Jumaat, Segal mengesahkan pemergiannya daripada syarikat itu. “Khamis berakhir 5 tahun @twitter,” tulisnya. “Saya bersyukur kerana berpeluang bekerja dengan sekumpulan orang yang luar biasa membina dataran bandar dunia untuk semua pihak berkepentingan kami. Kerja itu tidak lengkap, tetapi kami membuat kemajuan yang bermakna.”

Musk telah berkata dia merancang untuk memikirkan semula dasar penyederhanaan kandungan Twitter dalam perkhidmatan pendekatan yang lebih maksimal kepada “bersuara bebas.” Jutawan itu juga berkata dia tidak bersetuju dengan amalan larangan kekal Twitter bagi mereka yang berulang kali melanggar peraturannya, meningkatkan kemungkinan bahawa beberapa pengguna kontroversi yang dilarang sebelum ini boleh muncul semula di platform itu.

Mungkin dengan segera, ramai yang akan menonton untuk melihat berapa lama Musk boleh biarkan bekas Presiden Donald Trump kembali ke platform, seperti yang dia katakan sebelum ini dia akan lakukan. Bergantung pada masa, langkah sedemikian mungkin mempunyai implikasi besar untuk pilihan raya pertengahan AS yang akan datang, serta kempen Presiden 2024.

Trump berkata dalam satu catatan di platform sosialnya, Truth Social, pada hari Jumaat bahawa dia “sangat gembira kerana Twitter kini berada dalam tangan yang waras” berikutan pengambilalihan Musk. “Truth Social telah menjadi satu fenomena,” katanya. “Ia juga kelihatan dan berfungsi lebih baik di mata saya,” katanya. Trump sebelum ini berkata dia akan kekal di Truth Social dan bukannya kembali ke Twitter, di mana dia mempunyai berpuluh juta lagi pengikut.

Kemudian pada hari Jumaat, Trump memberitahu Fox News dalam temu bual, “Saya kekal di Kebenaran. Saya lebih sukakannya, saya suka cara ia berfungsi, saya suka Elon, tetapi saya kekal di Truth.”

Dalam mengambil langkah untuk menukar platform, Musk boleh secara bersendirian menaikkan ekosistem media dan politik, membentuk semula wacana awam dalam talian dan mengganggu sfera baru sifat media sosial yang cenderung konservatif yang muncul sebahagian besarnya sebagai tindak balas kepada rungutan mengenai larangan dan sekatan di Twitter dan arus perdana lain perkhidmatan.

Awal minggu ini, Musk cuba meredakan beberapa kebimbangan tentang bagaimana dia boleh menukar platform. Dia menyiarkan surat terbuka kepada pengiklan Twitter, mengatakan dia tidak mahu platform itu menjadi “free-for-all-hellscape di mana apa sahaja boleh dikatakan tanpa akibat.”

Pengambilalihan itu juga berjanji untuk memperluaskan pengaruh Musk. Jutawan itu sudah memiliki, mengawasi atau mempunyai kepentingan besar dalam syarikat membangunkan kereta, roket, robot dan internet satelit, serta lebih banyak usaha percubaan seperti implan otak. Kini dia mengawal platform media sosial yang membentuk cara ratusan juta orang berkomunikasi dan mendapatkan berita mereka.We would like to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Twitter mengesahkan penyempurnaan perjanjian pemerolehan Elon Musk bernilai $44 bilion | Perniagaan CNN


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/