Twitter untuk menemu bual Elon Musk, yang terkenal dengan kesaksian agresif

WILMINGTON, Del., 26 Sept (Reuters) – Kecenderungan jutawan Elon Musk untuk melemparkan penghinaan semasa disoal di bawah sumpah akan diuji semula minggu ini, apabila peguam untuk Twitter Inc (TWTR.N)dijangka menemu bual Tesla Inc (TSLA.O) Ketua Pegawai Eksekutif mengenai keputusan mendadaknya pada bulan Julai untuk membuang perjanjian $44 bilion untuk syarikat media sosial itu.

Bersaksi dalam pertempuran undang-undang yang lalu, orang terkaya di dunia telah memanggil peguam lawan sebagai “tercela”, mempersoalkan kegembiraan mereka dan menuduh mereka “peras ugut”. Dia bertanya kepada seorang peguam sama ada dia bekerja di luar jangka kerana anak guam peguam itu didakwa ketinggalan dalam pembayaran nafkah anak.

“Jadi mungkin anda berada di luar jangka atau anda mengambil wang kanak-kanak itu. Yang mana?” Musk meminta seorang peguam untuk pemberi maklumat dalam kes terhadap Tesla, menurut transkrip pemendapan 2020.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Wawancara Twitter berisiko tinggi itu ditutup kepada orang ramai. Pemfailan mahkamah minggu lalu berkata pemendapan Musk dijadualkan bermula pada hari Isnin dan berlangsung hingga Rabu, jika perlu. Sumber yang mempunyai pengetahuan mengenai pemendapan itu berkata Musk tidak disoal siasat pada hari Isnin dan mereka tidak tahu hari apa ia akan bermula dan mereka juga tidak memberikan sebab penangguhan itu.

Peguam Musk akan mahu memastikan dia fokus untuk menjawab soalan, tetapi itu boleh menjadi cabaran dengan saksi yang bijak dan berpendirian, kata James Morsch, seorang litigator korporat yang tidak terlibat dalam pertempuran mahkamah.

“Saya akan membandingkannya dengan cuba memegang ekor harimau,” kata Morsch.

Dalam pemendapan 2019 dalam litigasi terhadap pengambilalihan Tesla ke atas pembuat panel solar SolarCity, Musk enggan lima kali untuk menjawab salah satu soalan awal kerana cara ia ditulis, transkrip menunjukkan.

“Kami boleh merenung antara satu sama lain sehingga anda mengulasnya,” Musk memberitahu peguam lawan Randall Baron, menurut transkrip.

“Saya rasa kita akan batalkan sahaja pemendapan ini,” balas Baron. Baron mencadangkan bahawa dia akan mendapatkan perintah daripada hakim yang mengarahkan Musk untuk menjawab soalan, yang seolah-olah membuat keadaan bergerak.

Twitter enggan mengulas dan pasukan undang-undang Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Peguam Twitter dijangka menggunakan temu bual itu untuk cuba menunjukkan bahawa Musk meninggalkan perjanjian itu kerana kejatuhan pasaran kewangan dan bukan kerana syarikat itu mengelirukannya tentang bilangan sebenar pengguna atau menyembunyikan kelemahan keselamatan, seperti yang didakwanya.

Musk mahu hakim membenarkannya pergi tanpa penalti, manakala Twitter mahu perintah memaksanya membeli syarikat itu dengan harga $54.20 sesaham. Saham Twitter berakhir 0.4% pada $41.58 pada hari Jumaat.

Percubaan selama lima hari dijadualkan bermula pada 17 Oktober di Wilmington, Delaware.

Puluhan deposisi dijadualkan dalam kes itu, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawal, kerana setiap pihak menyoal saksi dan mengumpulkan bukti untuk membuat kesnya.

Profil Twitter Elon Musk dilihat pada telefon pintar yang diletakkan pada logo Twitter bercetak dalam ilustrasi gambar ini diambil pada 28 April 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Agrawal dijadual menjawab soalan peguam Musk di sebuah firma guaman di San Francisco bermula jam 9 pagi waktu tempatan pada hari Isnin, menurut pemfailan mahkamah, walaupun sumber berkata bahawa pemendapan juga ditangguhkan dan tidak memberikan alasan.

Pengasas bersama Twitter dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Jack Dorsey dijadualkan dilucutkan jawatan minggu lepas.

APAKAH KEBENARAN SELURUHNYA

Musk kadang-kadang telah menunjukkan dalam deposisinya daya tarikan dan kecerdasan yang dia gunakan di Twitter, di mana dia telah membina pengikut seperti kultus.

Suasana pemendapan Twitter boleh menjadi sangat penuh. Pasukan undang-undangnya termasuk firma Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, dan peguam utama dalam kes itu, Bill Savitt, pada mulanya mewakili Musk dan Tesla dalam perjanjian SolarCity, walaupun tidak semasa penemuan dan pemendapan dalam litigasi.

Savitt tidak menjawab permintaan untuk komen.

Twitter juga diwakili oleh Wilson Sonsini Goodrich & Rosati.

Satu perkara yang berterusan dalam tiga pendepositan yang dikaji oleh Reuters ialah ketidaksukaan Musk terhadap peguam yang mewakili pihak lawan, yang dia tuduh sebagai “tipu daya” dan mengejarnya semata-mata untuk wang.

“Saya mendengar semalam bahawa 3% daripada ekonomi AS adalah perkhidmatan undang-undang. Itu salah satu fakta paling menyedihkan yang saya dengar dalam masa yang lama,” kata Musk kepada Baron, peguam dalam pemendapan SolarCity.

Deposisi dalam litigasi dengan pemberi maklumat Tesla, Martin Tripp, yang menuduh syarikat itu membazir bahan mentah, bermula dengan Musk ditanya sama ada dia memahami sumpah yang dia buat untuk memberi keterangan dengan jujur.

“Ini kelihatan seperti hujah yang sah dan semantik. Apakah — apakah kebenaran keseluruhan sesuatu?” tanya Musk, menurut transkrip. “Anda berkata, ‘Adakah itu pokok? Apakah jenis pokok itu? Adakah ia pokok yang banyak daun?’ Atau adakah — jika anda mengatakan sesuatu itu pokok adalah kebenaran keseluruhannya? Tidak, sudah tentu tidak.”

Peguam Tripp mengingatkan Musk bahawa hakim memberi amaran bahawa dia akan mengawasi pemendapan secara peribadi jika soalan tidak dijawab dengan betul.

“Adakah anda berhasrat untuk mematuhi teguran hakim di sana?” tanya peguam William Fishbach.

“Sudah tentu,” kata Musk.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tom Hals di Wilmington, Delaware; Laporan tambahan oleh Hyunjoo Jin di San Francisco; Penyuntingan oleh Amy Stevens dan David Gregorio

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding material

Twitter untuk menemu bual Elon Musk, yang terkenal dengan kesaksian agresif


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/