Uber mengalami pelanggaran sistem komputer, memaklumkan pihak berkuasa

SAN FRANCISCO – Sistem komputer Uber telah dilanggar dan syarikat itu telah memaklumkan pihak berkuasa, kata syarikat penerbangan gergasi itu Khamis.

Syarikat ride-hailing berkata dalam tweet bahawa ia “bertindak balas terhadap insiden keselamatan siber.”

Penggodam itu muncul dalam mesej yang disiarkan dalam Slack, menurut dua orang yang biasa dengan perkara itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana sifat sensitif kejadian itu.

“Saya mengumumkan saya seorang penggodam dan uber telah mengalami pelanggaran data,” kata mesej itu.

Ia diikuti dengan pelbagai emoji reaksi, termasuk beberapa dozen yang menunjukkan apa yang kelihatan seperti simbol siren. Kerana penggodaman itu, orang ramai berkata, beberapa sistem termasuk Slack dan alat dalaman telah dilumpuhkan buat sementara waktu.

Tangkapan skrin dalaman yang diperoleh oleh The Washington Post menunjukkan penggodam yang mendakwa mempunyai akses meluas ke rangkaian korporat Uber dan nampaknya menunjukkan penggodam itu didorong oleh layanan syarikat terhadap pemandunya. Orang itu mendakwa telah mengambil data daripada perisian biasa yang digunakan oleh pekerja Uber untuk menulis program baharu.

Uber menunjuk kepada kenyataan tweetnya apabila diminta mengulas mengenai perkara itu. Syarikat itu tidak segera menjawab soalan mengenai sejauh mana maklumat dalaman mungkin telah dikompromi.

Uber menunggu setahun untuk melaporkan penggodaman besar-besaran data pelanggan

The New York Times dahulu dilaporkan kejadian itu.

Uber sebelum ini mengalami pelanggaran pada 2016 yang mendedahkan maklumat peribadi 57 juta orang di seluruh dunia, termasuk nama, alamat e-mel dan nombor telefon. Ia juga termasuk maklumat lesen pemandu daripada kira-kira 600,000 pemandu AS. Dua individu diakses maklumat melalui “perkhidmatan berasaskan awan pihak ketiga” yang digunakan oleh Uber pada masa itu.

Uber, yang berpangkalan di San Francisco, menggaji beribu-ribu orang di seluruh dunia yang mungkin telah terjejas oleh halangan sistem penggodam. Syarikat itu juga mendapat kecaman kerana layanannya terhadap pemandu, yang telah diperjuangkan untuk kekal sebagai kontraktor.

Penggodam itu menyiarkan sebagai Uber pada fungsi sembang di HackerOne, yang menjalankan gangguan antara penyelidik yang melaporkan kelemahan keselamatan dan syarikat yang terjejas olehnya. Uber dan syarikat lain menggunakan perkhidmatan itu untuk mengurus laporan kelemahan keselamatan dalam programnya dan untuk memberi ganjaran kepada penyelidik yang menemuinya.

Dalam sembang itu, yang dilihat oleh The Post, penggodam yang didakwa menuntut akses kepada akaun Perkhidmatan Web Amazon Uber.

Apa yang perlu dilakukan jika anda digodam

AWS tidak segera menjawab permintaan untuk komen. (Pengasas Amazon Jeff Bezos memiliki The Post.)

Dalam temu bual berikutnya pada aplikasi pemesejan, penggodam yang didakwa memberitahu The Post bahawa mereka telah melanggar syarikat itu untuk keseronokan dan mungkin membocorkan kod sumber “dalam beberapa bulan.”

Orang itu menggambarkan keselamatan Uber sebagai “mengerikan.”

Perjalanan Peiter “Mudge” Zatko daripada penggodam kepada pemberi maklumat Twitter

Kakitangan Uber terkejut dengan gangguan tiba-tiba pada hari kerja mereka, dan beberapa pada mulanya bertindak balas terhadap mesej yang membimbangkan seolah-olah ia adalah jenaka, menurut tangkapan skrin.

Catatan buruk penggodam itu disambut dengan reaksi yang nampaknya menggambarkan watak SpongeBob Mr. Krabs, GIF “Ia Berlaku” yang popular dan pertanyaan sama ada situasi itu adalah gurauan.

“Maaf kerana menjadi kayu dalam lumpur, tetapi saya fikir IT akan menghargai meme yang kurang semasa mereka menangani pelanggaran itu,” kata satu mesej yang dilihat oleh The Post.

We would like to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Uber mengalami pelanggaran sistem komputer, memaklumkan pihak berkuasa


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/