UBS bank Switzerland mencatat penurunan keuntungan sebanyak 24% tetapi mengatasi jangkaan penganalisis

UBS melaporkan pendapatan terkininya

FABRICE COFFRINI | AFP | Imej Getty

UBS pada hari Selasa melaporkan pendapatan bersih $1.7 bilion untuk suku ketiga tahun ini, sedikit melebihi jangkaan penganalisis, dengan bank Switzerland memetik persekitaran yang mencabar.

Penganalisis menjangkakan keuntungan bersih sebanyak $1.64 bilion, menurut data Refinitiv. UBS melaporkan pendapatan bersih $2.3 bilion setahun lalu.

Pemberi pinjaman Switzerland itu telah terlepas jangkaan pada suku terakhir apabila ia mencatatkan keuntungan bersih sebanyak $2.108 bilion. Bank itu berkata pada masa suku kedua telah “salah satu daripada tempoh yang paling mencabars untuk pelabur dalam tempoh 10 tahun lepas” disebabkan oleh inflasi yang tinggi, perang di Ukraine dan dasar ketat Covid-19 di Asia.

UBS berkata hari Selasa faktor-faktor ini terus berada dalam fikiran pelabur pada suku ketiga.

“Persekitaran makroekonomi dan geopolitik telah menjadi semakin kompleks. Pelanggan tetap bimbang tentang inflasi yang berterusan tinggi, harga tenaga yang tinggi, perang di Ukraine dan kesan sisa pandemik,” kata Ralph Hamers, Ketua Pegawai Eksekutif UBS, dalam satu kenyataan.

Bercakap kepada Geoff Cutmore dari CNBC, Hamers berkata, bagaimanapun, terdapat aliran yang sangat kuat ke dalam perniagaan sepanjang suku tersebut, dengan aset penjanaan fi baharu bersih pada $17 bilion.

Sorotan lain untuk suku tersebut termasuk:

  • Hasil mencecah $8.3 bilion, turun daripada $9.1 bilion setahun lalu.
  • Perbelanjaan operasi turun kepada $5.9 bilion, daripada $6.2 bilion setahun lalu.
  • Nisbah modal CET 1, ukuran kesolvenan bank, mencapai 14.4% berbanding 14.9% setahun yang lalu.

Bahagian perbankan pelaburannya menyaksikan hasil turun sebanyak 19% dengan prestasi yang lebih rendah dalam derivatif ekuiti, ekuiti tunai dan hasil pembiayaan diimbangi oleh hasil dalam pertukaran asing. Bahagian Pengurusan Kekayaan Global juga melaporkan hasil yang lebih rendah, turun sebanyak 4% tahun ke tahun.

Walau bagaimanapun, pendapatan Perbankan Peribadi dan Korporat meningkat dalam tempoh yang sama pada kadar yang lebih berfaedah daripada Swiss National Bank.

Hamers menyatakan pada hari Selasa bahawa pelanggan di bahagian kekayaannya sedang mencari pelaburan alternatif dan tunai, dan beliau meramalkan bahawa aktiviti di bahagian institusi unit dagangannya akan kekal lemah pada suku keempat.

Xi dari China

UBS menyasarkan untuk meningkatkan perniagaannya di Asia Pasifik dan Ketua Pegawai Eksekutif Hamers berkata beliau melihat “beberapa peluang untuk berkembang” di China.

Ketua Pegawai Eksekutif UBS: Pasaran melihat lebih konsisten antara dasar fiskal, bank pusat dengan PM UK baharu

“Pengesahan daripada [China President] Xi untuk penggal lain adalah pada satu pihak pada dasarnya pengesahan konsistensi pada masa hadapan, jadi beberapa dasar yang dia keluarkan sepanjang tahun lepas kemungkinan besar akan diteruskan,” kata Hamers.

Dia menambah bahawa bank Switzerland melihat China “berdasarkan demografinya dan beberapa dimensi ekonomi.” “Kami fikir dari masa ke masa ia adalah tempat yang sangat menarik, jadi ia adalah tempat yang strategik,” tambahnya.

Di tempat lain, Hamers menjangkakan masa yang “mencabar” untuk Eropah memandangkan krisis tenaga dan peperangan yang berterusan di Ukraine.

“Eropah akan mengalami tempoh yang mencabar, musim sejuk yang mencabar walaupun mereka mempunyai rizab mereka,” katanya sambil menambah bahawa bank Switzerland itu menjangkakan rantau itu memasuki kemelesetan.

Saham UBS turun kira-kira 8% setakat tahun ini.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding web content

UBS bank Switzerland mencatat penurunan keuntungan sebanyak 24% tetapi mengatasi jangkaan penganalisis


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/