UBS meningkatkan kemungkinan kemelesetan AS kepada 60%, tetapi apakah maksudnya untuk harga crypto?

Pada 30 Ogos, bank pelaburan global UBS meningkatkan pandangannya mengenai risiko Amerika Syarikat memasuki kemelesetan dalam tempoh satu tahun kepada 60%, meningkat daripada 40% pada bulan Jun. Menurut ahli ekonomi Pierre Lafourcade, data terkini menunjukkan 94% peluang ekonomi menguncup, tetapi menambah bahawa ia “tidak berubah menjadi kemelesetan penuh.”

Sebahagian daripada perbezaan adalah “tahap yang sangat rendah” bagi pinjaman tidak berbayar, atau mungkir, melebihi 90 hari daripada peminjam kredit. Menurut ketua eksekutif Citigroup Jane Fraser, institusi itu “berasa sangat baik tentang” kecairan dan kualiti kredit. Tambahan pula, Reuters negeri bahawa industri kewangan menghapuskan hanya 0.1% daripada pinjamannya pada S2.

Masalahnya ialah walaupun dalam senario yang kini tidak mungkin untuk mengelakkan kemelesetan umum, syarikat akan menghadapi penurunan pendapatan apabila inflasi yang meningkat mengehadkan penggunaan dan Bank Pusat meningkatkan kadar faedah sambil menggulung kunci kira-kira mereka. Sama ada cara, tekanan ke atas keuntungan korporat adalah besar dan ini memberi tekanan kepada harga saham.

Dinamik penilaian untuk mata wang kripto jauh berbeza daripada ekuiti, hutang korporat dan pasaran saham. Sebenarnya tiada metrik atau penunjuk yang ditetapkan untuk membimbing harga token. Peserta pasaran mempunyai perspektif yang berbeza tentang protokol dan kes penggunaannya.

Sebaliknya, pasaran saham mempunyai penunjuk penilaian yang diuji secara pertempuran yang telah digunakan secara konsisten selama beberapa dekad, ditumbuk oleh penganalisis, pakar dan pelabur. Sebagai contoh, harga/pendapatan berbilang ukuran berapa tahun syarikat akan menjana keuntungan yang mencukupi untuk menampung permodalan pasaran semasanya.

Tidak kira bagaimana seseorang mengukur kejayaan pasaran saham, ia bergantung pada margin, hasil, kadar faedah dan kadar pertukaran asing dolar AS. Itulah sebabnya saham boleh turun 70% atau lebih walaupun sebelum kemelesetan melanda pasaran, kerana ia sangat memerlukan aliran masuk pendapatan yang berterusan. Tidak mungkin rasional yang sama boleh digunakan untuk kripto.

Memahami pasaran saham dan penilaian komoditi

Peraturan pertama penilaian ekuiti ialah pelabur mempunyai input, jangkaan dan jangka masa yang berbeza untuk sesuatu saham. Sudah tentu, terdapat model, penunjuk dan cadangan penganalisis yang disatukan, tetapi akhirnya, tiada jaminan bahawa harga ekuiti akan mengikut sebarang rasional.

Kami boleh mencatatkan berbilang harga/pendapatan, nilai perusahaan/EBITDA atau apa sahaja metrik yang dipantau dengan teliti oleh pelabur. Walau bagaimanapun, seseorang tidak akan tahu masa depan syarikat tersebut, malah mereka yang mempunyai kontrak jangka panjang, seperti sektor tenaga.

Pedagang tidak seharusnya mengelirukan turun naik dengan penilaian. Sebuah syarikat boleh mempunyai aliran tunai yang stabil dan boleh diramalkan, tetapi itu mungkin menjadi liabiliti semasa pasaran kenaikan harga apabila sektor lain meningkat pendapatan dan berkembang. Lebih-lebih lagi, harga pasaran saham tidak pernah terlepas daripada ekonomi yang lebih luas kerana, akhirnya, keruntuhan institusi kewangan mungkin juga mengheret rakan niaga.

Mari kita ambil contoh mudah dan utopik: pasaran hartanah New York. Sekiranya pembangunan terhenti, tiada perubahan dalam utiliti tanah, termasuk rumah, ruang komersial dan pertanian. Jika krisis yang lebih teruk menyebabkan pecahnya, terdapat ruang untuk kenaikan harga kerana sesetengah pelabur akan mencari perlindungan dalam aset keras.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk minyak, emas atau lembu. Tidak ada keperluan untuk aliran pendapatan yang berterusan untuk mengekalkan nilai aset tersebut. Senario terburuk, tiada lagi emas dan minyak yang diekstrak dari tanah, tetapi harganya mungkin akan meningkat apabila bekalan yang ada pada masa ini berkurangan.

Apakah sebenarnya mata wang kripto?

Tidak kira sama ada pelabur menganggap Bitcoin (BTC) dan Eter (ETH) sebagai komoditi, mata wang atau pertaruhan teknologi baru. Kedua-dua aset mempunyai jadual pengeluaran yang sangat terhad, yang akan disimpan walaupun kadar cincang dan pengesah (nod) menurun sebanyak 90%. Penggunaannya sebagai sistem penghantaran aset digital bebas akan terus berfungsi seperti yang dirancang.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, harga mata wang kripto mungkin terjejas teruk oleh kemelesetan ekonomi yang berterusan, tetapi hampir tidak ada senario di mana rangkaian menjadi tidak berguna disebabkan oleh inflasi, kenaikan kadar faedah atau kemungkiran kredit. Peraturan yang sama tidak boleh digunakan untuk Walmart, UnitedHealth Group atau Ford Motor Company — kesemua 20 syarikat teratas mengikut hasil.

Secara paradoks, syarikat yang gagal bukanlah simpanan nilai yang sesuai semasa kemelesetan, bermakna aset muflis boleh dibubarkan dan pemegang saham mendapat sifar. Aspek desentralisasi mata wang kripto melindungi pelabur daripada senario terburuk sekalipun, termasuk penyahsenaraian daripada bursa utama.

Pada masa yang sama, kejutan awal kemelesetan global, contohnya, kejatuhan pasaran perumahan dan ketidakpercayaan yang semakin meningkat dalam sistem kewangan, boleh membuka jalan kepada aset keras alternatif, termasuk mata wang kripto.

Pada masa ini, ia kelihatan seperti mimpi yang jauh, tetapi kemelesetan penuh akan menjadi krisis kewangan global utama pertama yang dialami oleh mata wang kripto sejak penubuhan Bitcoin pada tahun 2009.

Sama ada penilaian kripto akan mengekalkan diri mereka dalam jangka panjang masih belum diputuskan. Setakat ini, sektor ini telah mengalami kegagalan peserta pasaran utama, termasuk pertukaran dan pengantara pinjaman, dan pada masa ini, tiada keperluan untuk campur tangan diperlukan. Oleh itu, seseorang boleh mengatakan bahawa ia lulus ujian pertamanya, walaupun masih terlalu awal untuk mengeluarkan laporan akhir.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko. Anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

UBS meningkatkan kemungkinan kemelesetan AS kepada 60%, tetapi apakah maksudnya untuk harga crypto?


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/