Ukuran Inflasi Kegemaran Fed Mencapai Rekod Tinggi | The Daily Wire

Indeks Harga Perbelanjaan Penggunaan Peribadi — metrik pilihan Rizab Persekutuan untuk menjejaki inflasi — meningkat pada kadar 6.4% tahun ke tahun setakat Februari.

Peningkatan melepasi kadar 6.1% yang dicatatkan pada bulan Januari, menandakan kadar inflasi tertinggi sejak 1982. Tanpa mengambil kira kategori yang tidak menentu seperti makanan dan bahan api, PCEPI meningkat 5.4% tahun ke tahun.

Kenaikan paras harga telah menjadi kritikan utama terhadap tahun pertama Presiden Joe Biden memegang jawatan, dengan 83% rakyat Amerika bertindak balas secara afirmatif kepada tinjauan pendapat bertanya sama ada “kenaikan harga barangan harian menyebabkan anda atau isi rumah anda mengalami kesukaran” sepanjang bulan lalu.

Begitu juga, pengundi turut ditanya mengenai lonjakan harga gas baru-baru ini. 39% menyalahkan trend pada pentadbiran Biden; 21% menyalahkan sekatan gas dan minyak yang diletakkan oleh pentadbiran Biden dan sekutu Barat ke atas Rusia; 18% menyalahkan syarikat minyak dan gas; dan 8.5% menyalahkan COVID-19.

Bulan lalu, Rizab Persekutuan – yang didakwa memanipulasi bekalan wang untuk menyasarkan inflasi yang stabil dan pekerjaan maksimum – dinaikkan kadar faedah buat kali pertama sejak Disember 2018. Peningkatan 0.25% daripada paras hampir sifar adalah percubaan untuk menekan brek pada inflasi; sememangnya, Fed meramalkan enam lagi kenaikan kadar pada 2022, tiga pada 2023 dan sifar pada 2024.

“Petunjuk aktiviti ekonomi dan pekerjaan terus kukuh. Keuntungan pekerjaan adalah kukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan kadar pengangguran telah menurun dengan ketara,” jelas Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan bank pusat itu dalam satu kenyataan. “Inflasi kekal tinggi, mencerminkan ketidakseimbangan bekalan dan permintaan yang berkaitan dengan pandemik, harga tenaga yang lebih tinggi dan tekanan harga yang lebih luas.”

“Jawatankuasa memutuskan untuk menaikkan julat sasaran bagi kadar dana persekutuan kepada 1/4 hingga 1/2 peratus dan menjangka peningkatan berterusan dalam julat sasaran akan sesuai,” lanjut kenyataan itu. “Selain itu, Jawatankuasa menjangka untuk mula mengurangkan pegangan sekuriti Perbendaharaan dan hutang agensi dan sekuriti bersandarkan gadai janji agensi pada mesyuarat akan datang.”

Seperti yang dijelaskan oleh Cabot Phillips The Daily Wire pada episod baru-baru ini Kawat Pagikenaikan kadar akan memberi kesan riak di seluruh ekonomi.

“Idea umum ialah apabila kadar faedah meningkat, orang biasa kurang berkemungkinan untuk membuat pinjaman kerana urus niaga tidak sebaik yang mereka lakukan,” jelasnya. “Apabila itu berlaku, ideanya ialah orang ramai akan berhenti meminjam dan membelanjakan wang, yang akan meninggalkan lebih sedikit dolar aktif dalam ekonomi … mudah-mudahan mengekang inflasi.”

“Bagi sesiapa yang mengambil pinjaman yang lebih besar, mereka akan menyedari perkara ini,” kata Phillips. “Jika anda mempunyai pinjaman kereta sedia ada atau pinjaman pelajar persekutuan, ia tidak akan terjejas, kerana ia adalah kadar tetap, tetapi yang lain akan.”

Manakala, Indeks Harga Pengguna meningkat sebanyak 7.9% dalam tempoh 12 bulan yang berakhir pada bulan Februari — mencecah paras tertinggi 40 tahun lagi. Sebagai tindak balas kepada kenaikan harga petrol dan bahan ruji lain, beberapa gabenor mencadangkan pindaan kepada pelbagai cukai negeri.

“Memandangkan rakyat Amerika melihat kos sara hidup mereka meroket di tengah-tengah inflasi yang bersejarah, menggantung cukai runcit adalah cara paling berkesan untuk memberikan bantuan langsung kepada setiap warga Tennesse,” kata Gabenor Bill Lee (R-TN) dalam satu kenyataan mencadangkan pemberhentian cukai runcit negeri. “Negeri kita mempunyai keupayaan untuk meletakkan kembali dolar dalam poket warga Tennesse yang bekerja keras, dan saya berterima kasih kepada ahli Perhimpunan Agung atas kerjasama berterusan mereka dalam mengekalkan pendekatan konservatif fiskal kami.”

The Daily Wire ialah salah satu syarikat media konservatif yang paling pesat berkembang di Amerika untuk berita tergempar, pelaporan penyiasatan, sukan, podcast, analisis mendalam, buku dan hiburan atas sebab tertentu: kerana kami percaya dengan apa yang kami lakukan. Kami percaya pada negara kita, pada nilai kebenaran dan kebebasan untuk bercakap, dan pada hak untuk mencabar kezaliman di mana sahaja kita melihatnya. Percaya sama? Jadi ahli sekarang dan sertai misi kami.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Ukuran Inflasi Kegemaran Fed Mencapai Rekod Tinggi | The Daily Wire


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/