Undang-undang ketelusan membayar NYC akan mendorong permintaan untuk kenaikan gaji di seluruh negara: pakar

Undang-undang ketelusan gaji New York City yang berkuat kuasa bulan depan mungkin akan mencetuskan lonjakan permintaan pekerja di seluruh negara untuk kenaikan gaji, kata pakar kepada The Post.

Mulai 1 November, majikan yang mengambil pekerja di New York City akan dikehendaki memasukkan gaji minimum dan maksimum dalam setiap penyenaraian pekerjaan — daripada gig mencuci pinggan mangkuk $15 sejam kepada pekerjaan teknologi dan kewangan tujuh angka.

Undang-undang itu bertujuan untuk membantu pencari kerja mengelak daripada memohon pekerjaan yang membayar terlalu sedikit dan untuk membantu merapatkan jurang gaji jantina dan kaum – tetapi kesan terbesarnya akan menyebabkan banyak perbualan “liru” antara bos dan pekerja semasa, menurut Eli Freedberg, seorang rakan kongsi di firma guaman pekerjaan Littler Mendelson.

“Apabila pekerja semasa melihat gaji baharu disiarkan dan mereka berada pada tahap yang rendah, itu akan menimbulkan beberapa soalan yang tidak selesa,” kata Freedberg kepada The Post. “Ini akan mempunyai hasil yang ketara dalam menaikkan gaji pekerja semasa.”

Sementara undang-undang hanya terpakai untuk lima daerah, pakar berkata ia akan memberi kesan kepada seluruh negara kerana majikan mahu terbuka untuk mengambil pekerja terpencil yang tinggal di bandar. Ini bermakna semua pekerjaan yang boleh dilakukan di New York City tidak lama lagi akan merangkumi julat gaji.

Colorado, Nevada dan Connecticut juga meluluskan undang-undang julat gaji pada 2021 — dan negeri termasuk California dan Washington bersedia untuk melaksanakan langkah serupa dalam beberapa bulan akan datang, meningkatkan lagi kemungkinan julat gaji akan menjadi standard di seluruh negara.

Sesetengah syarikat, termasuk tapak penyenaraian hartanah Zillow, telah mula menyiarkan julat gaji dalam talian. Satu penyenaraian Zillow biasa untuk jurutera ujian perisian berbunyi: “Di Colorado, Connecticut, Nevada dan New York City julat gaji asas standard untuk peranan ini ialah $98,600.00 – $157,400.00 setiap tahun.”

Pekerja jauh yang tinggal di negeri yang lebih murah mungkin menuntut gaji yang lebih tinggi apabila mereka melihat apa yang dilakukan oleh rakan sekerja di bandar pantai yang lebih mahal, Brian Kropp, pengarah urusan di firma perunding Accenture, memberitahu The Post.

Sebagai contoh, seorang jurubank di Charlotte, NC boleh menuntut kenaikan gaji selepas melihat jumlah pekerja baharu di Wall Street yang diperoleh, kata Kropp.

Rang undang-undang itu pada asalnya ditetapkan untuk berkuat kuasa pada bulan Mei tetapi telah ditolak kembali ke bulan November di tengah-tengah penolakan daripada kumpulan perniagaan seperti Perkongsian untuk New York City. Kathy Wylde, Ketua Pegawai Eksekutif dan presiden kumpulan itu, memberitahu The Post dia gembira pelaksanaan rang undang-undang itu ditolak tetapi berkata dia masih mempunyai kebimbangan mengenai perkara itu menjejaskan perniagaan kecil.

Zillow sudah mula mendedahkan julat gaji.
Imej Shutterstock / Tada

Seorang pekerja insurans kolar putih wanita berusia 20-an memberitahu The Post dia menyokong undang-undang baharu itu, dengan mengatakan bahawa dia mungkin akan berhenti kerja jika syarikatnya menyenaraikan untuk peranan yang sama dengan julat gaji yang lebih tinggi daripada miliknya.

“Jika saya [found out I] kerana mendapat gaji yang rendah saya akan marah dan mungkin akan pergi,” kata pekerja itu, yang enggan dikenali.

Ramai pekerja telah mengambil kesempatan daripada kenaikan gaji dan pengangguran yang hampir mencatat rekod rendah untuk memperoleh gaji yang lebih besar dengan menukar pekerjaan – satu trend yang telah digelar “Perletakan Jawatan Besar.” Kenaikan untuk pekerja baharu telah menetapkan peringkat untuk gelombang pekerja yang lebih lama menuntut gaji yang lebih baik, menurut Kropp, pakar sumber manusia.

“Syarikat sepanjang tahun lepas telah meningkatkan gaji untuk pekerja baharu mereka untuk menarik mereka ke pasaran buruh – tetapi apa yang sangat sedikit yang telah dilakukan ialah meningkatkan gaji untuk pekerja semasa mereka,” kata Kropp.

Satu-satunya sebab pekerja semasa yang memperoleh pendapatan kurang daripada pekerja baharu tidak akan meminta lebih banyak wang adalah kerana mereka telah mula “secara aktif mencari pekerjaan baharu di syarikat lain,” tambahnya.

Sumber dalam industri perbankan berkata mereka sudah cuba merundingkan gaji dengan bercakap dengan rakan di bank saingan dan dengan melihat data daripada visa H1-B, yang memerlukan syarikat mendedahkan jumlah yang mereka bayar kepada pekerja asing tertentu yang berpangkalan di AS.

“Orang pintar sudah menggunakannya sebagai taktik rundingan,” kata seorang jurubank kepada The Post.

Rang undang-undang itu dijangka kurang memberi impak kepada pekerja setiap jam dalam industri seperti peruncitan dan perkhidmatan makanan, menurut Freedberg, kerana terdapat kurang ruang goyang untuk gaji setiap jam dalam industri itu.

“Ia pasti memberi kesan kepada kerja kolar putih lebih daripada pekerjaan runcit, jenis hospitaliti anda,” kata Freedberg. “Gaji dalam sektor makanan segera anda cenderung untuk dikawal secara adil, $15 hingga $22 sejam, katakan… tidak akan ada banyak variasi.”

Namun, Kropp berhujah bahawa semua pekerja akan mendapat manfaat daripada mengetahui berapa banyak pekerjaan yang berpotensi boleh dibayar sebelum mereka memohon.

Majikan yang gagal menyiarkan penyenaraian gaji tidak akan didenda jika mereka menambah julat dalam tempoh 30 hari selepas diberi amaran bahawa mereka tidak mematuhi. Jika mereka gagal menambah julat atau membuat pelanggaran berulang, mereka boleh dikenakan denda sehingga $250,000 setiap pelanggaran.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Undang-undang ketelusan membayar NYC akan mendorong permintaan untuk kenaikan gaji di seluruh negara: pakar


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/