WA AG menyelar dividen $4B oleh Albertsons menjelang penggabungan Kroger

Hampir seminggu selepas Albertsons dan Kroger mengumumkan secara besar-besaran dan Penggabungan barangan runcit yang “berantakan”.rancangan Albertsons untuk membayar pelabur dividen $4 bilion menarik lebih banyak perhatian daripada pembeli, pekerja dan pegawai negeri, termasuk Peguam Negara Washington Bob Ferguson.

Ferguson pada hari Rabu menyertai rakan sejawatannya di empat negeri lain dan Daerah Columbia di a surat mendesak Albertsons, yang memiliki Safeway, dan Kroger, yang memiliki QFC dan Fred Meyer, untuk menangguhkan dividen $4 bilion.

Surat itu ditulis oleh Peguam Negara DC Karl Racine bagi pihak District of Columbia, Arizona, California, Idaho, Illinois dan Washington. Brionna Aho, jurucakap Pejabat Peguam Negara negeri Washington, juga mengesahkan hari Rabu bahawa pejabat itu akan menyemak penggabungan itu.

Dalam surat itu, Racine menyifatkan dividen $4 bilion sebagai berpotensi “pemberian tidak wajar besar-besaran kepada pemegang saham tertentu” yang mungkin menjejaskan prestasi kedai Albertsons dalam “pasaran yang sangat, sangat sukar.”

Surat itu menyatakan bahawa dividen $4 bilion yang dicadangkan, yang terselip dalam pengumuman penggabungan, adalah lebih kurang sama dengan jumlah dana yang dilaporkan Albertsons ada dalam laporan kewangan terkininya, dan seterusnya membayangkan bahawa untuk membuat pembayaran itu “menafikan Albertsons daripada wang tunai yang diperlukan untuk beroperasi secara kompetitif.”

Itulah kebimbangan utama di kalangan pemerhati penggabungan $20-plus bilion.

Sesetengah pengkritik berpendapat penggabungan mungkin mengakibatkan harga pengguna yang lebih tinggi dan kehilangan pekerjaan kerana syarikat yang digabungkan berusaha untuk meningkatkan keuntungan dengan mengurangkan kos.

Terdapat juga kebimbangan perjanjian itu boleh mengakibatkan penutupan beberapa daripada ratusan lokasi Kroger dan Albertsons yang bertindih yang perlu dijual oleh kedua-dua peruncit untuk memenangi kelulusan kawal selia.

Kebimbangan penutupan itu amat tinggi di kawasan Seattle, di mana peruncit mempunyai bilangan kedai yang luar biasa besar, kadangkala kurang daripada satu batu antara satu sama lain.

Pembayaran $4 bilion “pada dasarnya meletakkan kita semua dalam bahaya sama ada tidak mempunyai pekerjaan atau mereka terpaksa menutup kedai kerana tanpa modal, bagaimana mereka akan membeli produk yang kita jual di rak?” kata Kyong Barry, seorang pekerja di South Auburn Safeway dan ahli UFCW Local 3000, yang mewakili hampir 26,000 pekerja di 265 lokasi Kroger dan Albertsons di Washington.

Ketakutan itu dikumandangkan oleh penduduk Seattle Leo Griffin, yang tetap di Safeway dan Fred Meyer di Ballard. Griffin bimbang bahawa pembayaran yang begitu besar boleh bermakna bahawa Safeways tempatan yang sangat memerlukan peningkatan akan menjadi lebih kecil kemungkinannya untuk mendapatkannya.

“Nampaknya mereka cuba menarik wang daripada perjanjian yang boleh memberi manfaat kepada orang lain kemudian… terutamanya di beberapa kedai tersebut [where] orang ramai berharap mereka akan melabur lebih banyak,” kata Griffin, yang sudah bimbang bahawa penggabungan akan membawa kepada penutupan kedai tempatan, seperti yang berlaku selepas penggabungan 2015 antara Albertsons dan Safeway.

Dalam surat itu, Racine berkata beliau akan mendapatkan injunksi mahkamah yang menyekat pembayaran jika Albertsons tidak berbuat demikian secara sukarela, tetapi tidak jelas sama ada Daerah Columbia atau negeri individu mempunyai kuasa untuk menyekat pembayaran sedemikian. Surat itu meminta Albertsons menjawab pada hari Jumaat sama ada ia akan membatalkan pembayaran.

Dalam satu kenyataan melalui e-mel, jurucakap Albertsons menegaskan bahawa walaupun selepas membayar dividen, Albertsons “akan terus dipermodalkan dengan baik dengan profil hutang yang rendah dan aliran tunai percuma yang kukuh. Memandangkan kekuatan kewangan dan prospek perniagaan kami yang positif, kami yakin kami akan mengekalkan kedudukan kewangan yang kukuh semasa kami berusaha ke arah penutupan penggabungan itu.”

Tidak jelas pada hari Rabu apakah pihak berkuasa undang-undang yang mungkin digunakan oleh negara untuk menghentikan pembayaran.

Juga tidak jelas kemungkinan Albertsons akan menghentikan pembayaran. Cerberus, yang membeli Albertsons pada awal 2000-an dan menggabungkannya dengan Safeway pada 2015, dilaporkan telah lama mahu keluar dari syarikat itu, yang dilaporkan masih memiliki hampir satu pertiga daripadanya, sebahagiannya untuk memuaskan pelaburnya sendiri.

Keluar terakhir itu boleh berlaku melalui penggabungan dengan Kroger, tetapi perjanjian itu dijangka mengambil masa bertahun-tahun sebelum ia mendapat kelulusan sama ada daripada pengawal selia persekutuan atau daripada hakim persekutuan jika pengawal selia menolak perjanjian itu dan syarikat membawa penggabungan itu ke mahkamah.

Beberapa penganalisis industri berpendapat senario terakhir semakin berkemungkinan.

“Walaupun Kroger dan Albertsons percaya mereka akan memperoleh kelulusan kawal selia yang diperlukan, kami fikir mereka akan menghadapi pendakian yang curam daripada pengawal selia anti-amanah dan Kongres,” tulis Arun Sundaram, penganalisis ekuiti dengan CFRA yang meliputi peruncitan.

Satu bantahan besar terhadap kelulusan yang lancar, kata Sundaram, ialah “kekacauan penggabungan Albertsons-Safeway 2015 di mana [some] kedai yang dilupuskan akhirnya dibeli semula oleh Albertsons.”

Memandangkan kemungkinan penggabungan akan ditangguhkan, dividen $4 bilion berkemungkinan bertujuan untuk “menggembirakan pelabur sedia ada Albertsons dan [keep] mereka manis dengan perjanjian itu,” kata Jeff Green, penganalisis runcit dengan Hoffman Strategy Group yang mengikuti pasaran Seattle.

We would like to thank the writer of this article for this amazing content

WA AG menyelar dividen $4B oleh Albertsons menjelang penggabungan Kroger


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/