Walgreens akan berhenti menilai kakitangan farmasinya dengan seberapa pantas mereka bekerja

Walgreens tidak lagi akan menilai kakitangan farmasinya berdasarkan kelajuan dan metrik lain di tengah-tengah aduan daripada ahli farmasi di seluruh industri bahawa tekanan untuk memenuhi sasaran seperti bilangan preskripsi yang diisi membawa kepada kesilapan berbahaya dan keletihan kakitangan.

Walgreens, rangkaian farmasi kedua terbesar di negara itu, mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia akan menghapuskan “metrik berasaskan tugas” daripada penilaian prestasi untuk membolehkan kakitangan farmasinya “meletakkan tumpuan yang lebih besar pada penjagaan pesakit.” Mereka kini akan dinilai “semata-mata pada tingkah laku yang terbaik menyokong penjagaan pesakit dan meningkatkan pengalaman pesakit,” kata Walgreens dalam siaran berita.

Jurucakap enggan memberikan contoh khusus metrik yang dihapuskan oleh Walgreens.

Selama bertahun-tahun, ahli farmasi dan juruteknik farmasi di seluruh negara telah membunyikan penggera tentang keadaan kerja dan kekurangan kakitangan, yang mereka katakan meningkatkan potensi kesilapan dalam mengisi preskripsi. Masalah bertambah buruk semasa wabak koronavirus, menurut ramai pekerja, kerana farmasi menjadi lokasi utama untuk ujian dan vaksinasi Covid-19.

Cerita NBC News diterbitkan tahun lepas mendokumentasikan kebimbangan berpuluh-puluh ahli farmasi dan juruteknik di seluruh industri. Mereka menggambarkan beban kerja yang sudah tinggi yang meningkat secara mendadak, manakala banyak kedai kehilangan pekerja dan bergelut untuk mengisi jawatan, menambahkan tekanan dan keletihan serta meningkatkan kebimbangan mereka tentang membuat kesilapan ubat yang serius.

Salah satu isu yang paling kerap disebut di rangkaian farmasi, termasuk Walgreens, adalah tekanan untuk memenuhi metrik seperti sasaran mingguan untuk bilangan preskripsi yang diisi, panggilan kepada pesakit dan vaksinasi yang diberikan.

Persatuan Ahli Farmasi Amerika memanggil pengumuman Walgreens sebagai “langkah positif ke arah yang betul” dan menggalakkan farmasi lain untuk melakukan perkara yang sama.

“Ini menangani salah satu kebimbangan tempat kerja farmasi utama yang dinyatakan oleh ahli farmasi,” kata Ilsa Bernstein, Ketua Pegawai Eksekutif sementara kumpulan perdagangan itu. “Metrik ini adalah faktor utama dalam menyumbang kepada keletihan dan tekanan ahli farmasi.”

Walgreens dan farmasi runcit lain telah bergelut dengannya kekurangan kakitangan sejak permulaan pandemik. Kekurangan menyebabkan menunggu lama untuk ubat-ubatan, jam kerja yang lebih singkat dan juga kedai ditutup pada akhir tahun lalu.

Sebagai tindak balas, Walgreens, yang menggaji lebih 24,000 ahli farmasi dan lebih ramai juruteknik, berkata ia mula melabur lebih banyak dalam kakitangan farmasinya dengan meningkatkan gaji asas dan bonus serta mengambil ribuan pekerja. Ia melabur lebih daripada $190 juta dalam kakitangan farmasi tahun ini, dan ia merancang untuk melabur lebih banyak lagi tahun depan, menurut siaran berita. Langkahnya untuk tidak lagi menilai pekerja farmasi pada “metrik berasaskan tugas” berdasarkan pelaburan itu, kata syarikat itu.

“Kami berbangga untuk mengambil kedudukan yang kukuh dalam industri dengan langkah ini, yang kami ambil kerana maklum balas daripada ahli pasukan farmasi kami dan juga sebagai sebahagian daripada komitmen kami terhadap kualiti farmasi dan penjagaan pesakit,” kata Holly May, eksekutif. naib presiden dan ketua pegawai sumber manusia global syarikat induk Walgreens, Walgreens Boots Alliance.

1666989043 124 Walgreens akan berhenti menilai kakitangan farmasinya dengan seberapa pantas mereka

Farmasi dikawal oleh lembaga negeri, dan peraturan tentang keadaan kerja berbeza negeri dengan negeri. Pandemik – dan isu yang dikemukakannya – mendorong beberapa negeri untuk mengambil tindakan untuk memperbaiki keadaan kerja.

Tahun lepas, California meluluskan rang undang-undang ditaja bersama oleh persatuan ahli farmasi negerinya yang “melarang amalan mengenakan kuota bertujuan untuk meningkatkan margin keuntungan korporat di belakang ahli farmasi dan juruteknik farmasi,” menurut persatuan itu. Negeri lain mula meninjau pekerja tentang beban kerja dan kebimbangan mereka. The Lembaga farmasi negeri Ohio mendapati tahun lepas bahawa kira-kira separuh daripada ahli farmasi di negeri itu — ketujuh terbesar di negara itu — berkata mereka tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk menyelesaikan tugas mereka dengan selamat.

Lembaga Ohio menerbitkan a draf peraturan bulan ini, apabila dimuktamadkan, akan menghalang semua farmasi di negeri ini daripada menggunakan kuota sebagai metrik prestasi pekerja. Walgreens dan kumpulan perdagangan untuk rangkaian kedai ubat telah menentang usaha lembaga untuk menghapuskan metrik.

“Kami gembira bahawa Walgreens memilih untuk menangani isu penting ini yang memberi kesan negatif kepada beban kerja ahli farmasi,” kata Cameron McNamee, pengarah dasar dan komunikasi lembaga itu. “Nampaknya ini mungkin menangani isu yang dibangkitkan oleh ahli farmasi Ohio yang kami cuba tangani dalam peraturan yang dicadangkan kami. Bagaimanapun, buktinya adalah dalam pelaksanaan dasar itu.”

PEMBETULAN (28 Okt., 12:12 pm ET): Versi sebelumnya artikel ini salah nyata penaja bersama rang undang-undang California mengenai kuota. Ia adalah Persatuan Ahli Farmasi California, bukan Lembaga Farmasi Negeri California.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Walgreens akan berhenti menilai kakitangan farmasinya dengan seberapa pantas mereka bekerja


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/