Walgreens mengatasi jangkaan pendapatan selepas permintaan yang didorong oleh omicron untuk ujian dan penggalak menaikkan jualan

Seseorang memasuki kedai Walgreens di San Francisco, California, AS, pada hari Selasa, 13 April 2021.

David Paul Morris | Bloomberg | Imej Getty

Walgreens Boots Alliance pada Khamis mengumumkan pendapatan suku kedua fiskal yang mendahului jangkaan penganalisis, selepas varian omicron Covid-19 meningkatkan permintaan untuk tangkapan dan ujian penggalak serta mendorong trafik kaki semasa musim sejuk.

Rangkaian kedai ubat mengulangi tinjauannya untuk tahun ini. Ia telah berkata bahawa pendapatan sesaham larasan akan berkembang dalam digit tunggal yang rendah.

Saham jatuh kira-kira 1% dalam perdagangan prapasaran.

Inilah yang dilaporkan oleh Walgreens berbanding dengan jangkaan penganalisis untuk suku kedua berakhir 28 Februari, berdasarkan data Refinitiv:

  • Pendapatan sesaham: $1.59 diselaraskan berbanding $1.40 dijangka
  • Hasil: $33.76 bilion berbanding $33.4 bilion dijangka

Pada suku tersebut, pendapatan bersih jatuh kepada $883 juta, atau $1.02 sesaham, daripada $1.03 bilion, atau $1.19 sesaham, dalam tempoh tahun lalu.

Tidak termasuk item, syarikat memperoleh $1.59 sesaham, melebihi $1.40 yang dijangka oleh penganalisis yang ditinjau oleh Refinitiv.

Jualan meningkat kepada $33.76 bilion daripada $32.78 bilion setahun sebelumnya, dan melepasi $33.4 bilion yang dijangkakan oleh penganalisis.

Walgreens berkata jualan kedai sama untuk runcit di AS melonjak 14.7% dalam tempoh tiga bulan berbanding tempoh tahun lalu, keuntungan terbesar dalam lebih 20 tahun. Syarikat itu berkata ia melihat keuntungan dalam semua kategori — terutamanya dengan barangan kesihatan dan kesejahteraan, termasuk ujian Covid di rumah, ubat-ubatan tanpa resepi untuk batuk, selsema dan selesema serta kecantikan.

Di rangkaian Bootsnya yang berpangkalan di UK, jualan runcit kedai sama melonjak 22% tahun ke tahun, dengan keuntungan bahagian merentas semua kategori utama.

Walgreens mengambil langkah untuk menjadi sebuah syarikat yang lebih berorientasikan penjagaan kesihatan. Diketuai oleh CEO Roz Brewer, bekas ketua operasi Starbucksperuncit memperoleh pegangan majoriti VillageMD, sebuah syarikat penjagaan primer yang merancang untuk membuka ratusan pejabat doktor di dalam kedai Walgreens. Walgreens mengubah sebahagian daripada beberapa kedai menjadi Sudut Kesihatan, di mana pelanggan boleh mendapatkan perundingan perubatan dengan ahli farmasi atau jururawat. Syarikat sedang membuka kemudahan automatik di mana robot mengisi preskripsimembebaskan masa ahli farmasi untuk menyediakan lebih banyak rawatan perubatan.

Rangkaian kedai ubat itu berkata ia mentadbir 11.8 juta vaksin Covid pada suku kedua, menjadikan jumlahnya lebih 62.8 juta vaksin setakat ini.

Walgreens juga berpeluang mendapat manfaat daripada kebenaran Pentadbiran Makanan dan Dadah minggu ini ofa pukulan Covid keempat untuk orang yang berumur 50 tahun ke atas atau imunokompromi.

Walgreens berkata ia masih mempertimbangkan masa depan rangkaian kedai ubat Boots yang berpangkalan di UK. Awal tahun ini, Brewer mengesahkan Walgreens sedang meneroka pilihan strategik untuk Boots, termasuk potensi jualan, kerana syarikat itu memfokuskan pada perniagaan penjagaan kesihatan AS.

Pada penutupan hari Rabu, saham Walgreens turun 9% setakat tahun ini. Saham ditutup Rabu pada $47.46, menjadikan nilai pasaran syarikat kepada $40.97 bilion.

Baca siaran akhbar syarikat di sini.

Cerita ini berkembang. Sila semak semula untuk kemas kini.

We would love to thank the author of this short article for this remarkable content

Walgreens mengatasi jangkaan pendapatan selepas permintaan yang didorong oleh omicron untuk ujian dan penggalak menaikkan jualan


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/