Wall St merosot apabila pasaran buruh yang ketat menyemarakkan kebimbangan Fed

  • Procter & Gamble jatuh selepas amaran tekanan kos komoditi
  • Netflix turun menjelang keputusan suku tahunan
  • Dow turun 0.36%, S&P 500 turun 0.35%, Nasdaq turun 0.55%

NEW YORK, 19 Jan (Reuters) – Indeks saham AS merosot pada Khamis selepas data yang menunjukkan pasaran buruh yang ketat mencetuskan kebimbangan Rizab Persekutuan akan mengekalkan laluan agresif kenaikan kadar dan mengakibatkan ralat dasar yang boleh menyebabkan ekonomi ke arah kemelesetan. .

Laporan daripada Jabatan Buruh menunjukkan tuntutan pengangguran mingguan adalah lebih rendah daripada jangkaan, menunjukkan pasaran buruh kekal kukuh walaupun Fed berusaha untuk menyekat permintaan pekerja.

Jangkaan bank pusat akan mengurangkan lagi saiz kenaikan kadar faedahnya pada pengumuman dasarnya bulan depan tidak berubah oleh laporan itu. Pelabur telah mencari tanda-tanda kelemahan dalam pasaran buruh sebagai bahan utama untuk Fed memperlahankan langkah mengetatkan dasarnya.

Tuntutan pengangguran

Data lain menunjukkan aktiviti perkilangan di rantau Atlantik tengah kembali lemah pada Januari, manakala data daripada jabatan perdagangan mengesahkan kemelesetan dalam pasaran perumahan berterusan.

“Anda mempunyai dua data yang bertentangan secara diametrik – satu semakin lemah dalam perbelanjaan data dan perkara seperti itu dan sebaliknya masih data pekerjaan yang cukup kukuh,” kata Peter Tuz, presiden Chase Investment Counsel di Charlottesville, Virginia.

“Ia seperti jungkat-jungkit, anda tidak tahu apa yang Fed akan lakukan dari segi menaikkan kadar semula, dengan berapa banyak, mengekalkannya secara stabil, jadi adakah mereka akan keterlaluan?”

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 119.6 mata, atau 0.36%, kepada 33,177.36, S&P 500 (.SPX) kehilangan 13.93 mata, atau 0.35%, kepada 3,914.93 dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 60.48 mata, atau 0.55%, kepada 10,896.53.

Komen terbaru daripada pegawai Fed terus menyerlahkan pemutusan antara pandangan bank pusat mengenai kadar terminalnya dan jangkaan pasaran.

Presiden Fed Boston Susan Collins mengulangi komen daripada pembuat dasar lain untuk menyokong kes kadar faedah meningkat melebihi 5%. Naib pengerusi Fed Lael Brainard berkata Fed masih “menyiasat” tahap kadar faedah yang diperlukan untuk mengawal inflasi.

Pasaran, bagaimanapun, melihat kadar terminal pada 4.89% menjelang Jun dan sebahagian besarnya meletakkan harga dalam kenaikan kadar 25 mata asas daripada bank pusat AS pada bulan Februari, dengan pemotongan kadar pada separuh terakhir tahun ini. .

Kedua-dua S&P 500 dan Dow bersedia untuk jatuh untuk sesi ketiga berturut-turut, penurunan berturut-turut terpanjang dalam sebulan.

Dari segi pendapatan, Procter & Gamble Co (PG.N) jatuh 1.04% selepas amaran kos komoditi menekan keuntungan, walaupun menaikkan ramalan jualan setahun penuhnya.

Penganalisis kini menjangkakan pendapatan tahun ke tahun daripada syarikat S&P 500 menurun 2.8% untuk suku keempat, menurut data Refinitiv, berbanding penurunan 1.6% pada awal tahun.

Netflix Inc (NFLX.O) jatuh 0.94% lebih awal daripada keputusannya yang dijadualkan selepas loceng penutupan pada hari Khamis, di mana ia dijangka melaporkan pertumbuhan pendapatan suku tahunan yang paling perlahan.

Isu-isu yang berkurangan mengatasi isu-isu yang memajukan di NYSE dengan nisbah 1.50-ke-1; di Nasdaq, nisbah 1.63 berbanding 1 mengutamakan penurunan.

S&P 500 mencatatkan satu paras tertinggi baru 52 minggu dan dua paras terendah baharu; Komposit Nasdaq mencatatkan 37 paras tertinggi baharu dan 31 paras terendah baharu.

Laporan oleh Chuck Mikolajczak, penyuntingan oleh Deepa Babington

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the writer of this article for this remarkable material

Wall St merosot apabila pasaran buruh yang ketat menyemarakkan kebimbangan Fed


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/