Wall St merosot apabila pelabur mencerna data pekerjaan, Gazprom berhenti

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 22 Ogos 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Pekerjaan AS meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan Ogos
  • Pertumbuhan gaji merosot, manakala kadar pengangguran semakin tinggi
  • Indeks turun: Dow 0.59%, S&P 0.67%, Nasdaq 0.96%

2 Sept (Reuters) – Indeks utama Wall Street jatuh pada dagangan petang pada hari Jumaat apabila pelabur mencerna data pekerjaan bercampur, manakala kebimbangan baharu terhadap krisis gas Eropah mendorong pelabur menjual ekuiti menuju hujung minggu yang panjang.

Tiga indeks utama dibuka lebih tinggi secara mendadak berikutan data pekerjaan yang menunjukkan pengambilan pekerja yang lebih kukuh daripada jangkaan tetapi peningkatan dalam kadar pengangguran yang meredakan kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah yang agresif daripada Rizab Persekutuan.

“Pelabur sedang memikirkan semula laporan pekerjaan Ogos dan mungkin bersandar kepada fakta bahawa tiada penghujung yang jelas untuk kenaikan kadar. Kadar yang lebih tinggi menyediakan persaingan untuk saham,” kata Rick Meckler, rakan kongsi di Cherry Lane Investments.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Menambahkan kebimbangan, Rusia telah membatalkan tarikh akhir Sabtu untuk menyambung semula aliran gas melalui saluran paip Nord Stream 1, salah satu laluan bekalan utama ke Eropah, selepas mengatakan ia menemui kerosakan semasa penyelenggaraan, menambah kesukaran Eropah dalam mendapatkan bahan api untuk musim sejuk. baca lagi

Firma minyak kawalan kerajaan Rusia Gazprom berkata ia tidak dapat memulakan semula penghantaran dengan selamat sehingga ia membetulkan kebocoran minyak yang ditemui dalam turbin saluran paip penting. Ia tidak memberikan jangka masa baharu.

“Saya melihat tajuk utama Gazprom, dan jelas itu bukan berita baik,” kata Joe Saluzzi, pengurus bersama dagangan di Themis Trading di Chatham, New Jersey.

Penganalisis juga menunjukkan volum dagangan yang tipis menjelang hujung minggu cuti lanjutan yang membantu membesar-besarkan pergerakan pasaran.

“Volume sangat ringan kerana ia adalah hari Jumaat sebelum hujung minggu tiga hari yang kadangkala memberikan kekosongan kecairan ini,” tambah Saluzzi.

Pasaran ditutup pada hari Isnin kerana Hari Pekerja.

Indeks turun naik CBOE (.VIX)juga dikenali sebagai pengukur ketakutan Wall Street, meningkat kepada 25.5 mata selepas mencecah paras terendah seminggu sebelum ini.

Sembilan daripada 11 sektor S&P utama jatuh. Semua sektor telah meningkat lebih awal selepas laporan Jabatan Buruh menunjukkan majikan AS mengupah lebih ramai pekerja daripada jangkaan bulan lepas.

Walau bagaimanapun, purata pendapatan setiap jam meningkat 0.3% berbanding anggaran 0.4%, manakala kadar pengangguran mengecil sehingga 3.7% daripada paras terendah sebelum pandemik sebanyak 3.5%, menunjukkan bahawa usaha Fed untuk menaikkan kadar beban hadapan mula berkuat kuasa. . baca lagi

Data pertumbuhan upah dilihat sebagai penting kepada perbincangan Fed mengenai peningkatan kadar faedah kerana bank pusat itu melihat untuk membawa inflasi, berjalan pada paras tertinggi empat dekad, kembali kepada sasaran 2%.

Tumpuan kini beralih kepada laporan harga pengguna Ogos yang akan dikeluarkan pada pertengahan bulan, data utama terakhir yang tersedia sebelum mesyuarat dasar Fed pada 20-21 September.

Kebimbangan terhadap pengetatan dasar yang agresif telah mencengkam Wall Street baru-baru ini, dengan S&P 500 (.SPX) merosot hampir 4.5% sejak kenyataan hawkish Pengerusi Fed Jerome Powell minggu lepas mengenai kenaikan kadar. Pandangan beliau kemudiannya disahut oleh penggubal dasar lain.

Ketiga-tiga indeks utama ditetapkan untuk kerugian mingguan ketiga berturut-turut.

Pada 1:39 petang ET, Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) turun 186.98 mata, atau 0.59%, pada 31,469.44, S&P 500 (.SPX) turun 26.50 mata, atau 0.67%, pada 3,940.35, dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 113.37 mata, atau 0.96%, pada 11,671.75.

Stok tenaga (.SPNY) meningkat 1.6% kerana harga minyak meningkat hampir 2% menjelang mesyuarat OPEC+ untuk membincangkan kemungkinan pengurangan pengeluaran.

Isu yang memajukan mengatasi penurunan dengan nisbah 1.08 berbanding 1 di NYSE. Isu yang berkurangan mengatasi pendahulu untuk nisbah 1.40 berbanding 1 di Nasdaq.

Indeks S&P merekodkan tiga paras tertinggi baharu 52 minggu dan lima paras terendah baharu, manakala Nasdaq mencatatkan 41 paras tertinggi baharu dan 127 paras terendah baharu.

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 6.52 bilion saham, berbanding purata 10.31 bilion untuk sesi penuh sepanjang 20 hari dagangan lalu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Devik Jain dan Sruthi Shankar di Bengaluru; Suntingan oleh Sriraj Kalluvila dan Maju Samuel

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the author of this article for this outstanding content

Wall St merosot apabila pelabur mencerna data pekerjaan, Gazprom berhenti


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/