Wall St tergelincir apabila data pekerjaan menyokong Fed yang hawkish

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 30 Mac 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Keluk hasil AS berbalik semula selepas data pekerjaan yang kukuh
  • Pengangguran menurun kepada 3.6% berbanding anggaran 3.7%
  • Gaji bukan ladang meningkat sebanyak 431,000 pekerjaan bulan lepas
  • GameStop mencari pembahagian saham di tengah-tengah gembar-gembur saham meme yang diperbaharui
  • Indeks turun: Dow 0.22%, S&P 0.28%, Nasdaq 0.32%

1 April (Reuters) – Indeks utama Wall Street merosot pada hari Jumaat apabila laporan pekerjaan bulanan terkini menunjukkan daya tahan dalam ekonomi AS, menyokong kes untuk mengetatkan dasar agresif oleh Rizab Persekutuan.

Laporan pekerjaan Jabatan Buruh yang diawasi rapi menunjukkan pasaran buruh AS semakin ketat, manakala kadar pengangguran menurun.

Majikan AS menambah 431,000 pekerjaan pada bulan Mac. Walaupun jumlah itu kurang daripada jangkaan ahli ekonomi, kadar pengangguran turun kepada 3.6%, terendah sejak Februari 2020 dan purata pendapatan setiap jam meningkat 0.4%. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Ini adalah laporan yang cukup kukuh. Inflasi jelas masih menjadi masalah dan ia pastinya tidak mengubah kemungkinan tindakan Fed,” kata Randy Frederick, pengarah urusan, perdagangan dan derivatif di Pusat Penyelidikan Kewangan Schwab.

“Saya fikir kita sudah diberitahu secara tidak jelas, tetapi hampir dengan itu, bahawa kita akan mendapat kenaikan kadar setengah mata pada bulan Mei.”

Pedagang kini melihat peluang 72.8% untuk kenaikan kadar faedah 50 mata asas pada bulan Mei. Bank pusat AS bulan lalu meningkatkannya sebanyak 25 mata asas buat kali pertama sejak 2018 dan penggubal dasar telah memberi isyarat kesediaan untuk kenaikan kadar secara agresif untuk memerangi inflasi yang tinggi selama beberapa dekad.

Hasil Perbendaharaan AS melonjak dan sebahagian daripada keluk hasil yang diawasi dengan teliti terbalik selepas data, mengetuk saham bank (.SPXBK) 0.9% lebih rendah. Pemberi pinjaman sering meminjam jangka pendek dan meminjamkan jangka panjang dan membuat wang pada kadar yang berbeza apabila keluk cerun. baca lagi

Data juga menunjukkan aktiviti pembuatan AS secara tidak dijangka perlahan pada bulan Mac kerana rantaian bekalan yang ketat terus memacu harga input lebih tinggi. baca lagi

Enam daripada 11 sektor utama S&P 500 maju dalam dagangan tengah hari, diterajui oleh keuntungan dalam hartanah (.SPLRCR) dan tenaga (.SPNY).

Pada 12:26 tengah hari ET, Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) turun 76.48 mata, atau 0.22%, pada 34,601.87, S&P 500 (.SPX) turun 12.50 mata, atau 0.28%, pada 4,517.91, dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 45.64 mata, atau 0.32%, pada 14,174.88.

Indeks itu mengakhiri suku pertama pada Khamis dengan penurunan suku tahunan terbesar dalam dua tahun kerana kebimbangan berterusan tentang konflik berterusan di Ukraine dan kesan inflasinya.

Peruncit permainan video GameStop Corp (GME.N), yang menjadi pusat kegilaan perdagangan yang didorong oleh media sosial tahun lepas, meningkat 4.7%, berikutan rancangannya untuk mendapatkan kelulusan pemegang saham bagi pembahagian saham. baca lagi

Apple Inc (AAPL.O) jatuh 1.1% selepas JP Morgan mengeluarkan saham daripada ‘senarai fokus’ penganalisisnya, manakala Tesla Inc (TSLA.O) meningkat 0.1% lebih tinggi menjelang laporan penghantaran suku tahunannya.

Isu yang memajukan mengatasi penurunan untuk nisbah 1.17 berbanding 1 di NYSE dan nisbah 1.12 berbanding 1 di Nasdaq.

Indeks S&P merekodkan tujuh paras tertinggi baharu 52 minggu dan tujuh paras terendah baharu, manakala Nasdaq mencatatkan 49 paras tertinggi baharu dan 91 paras terendah baharu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Amruta Khandekar, Bansari Mayur Kamdar dan Devik Jain di Bengaluru; Penyuntingan oleh Arun Koyyur dan Shounak Dasgupta

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the author of this article for this awesome material

Wall St tergelincir apabila data pekerjaan menyokong Fed yang hawkish


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/