Wall Street berakhir lebih rendah apabila Fed bimbang melebihi pendapatan

  • IBM meningkat kerana ia melihat jualan tahun penuh yang lebih tinggi
  • Tesla menjangkakan akan terlepas sasaran penghantaran kenderaan tahun ini
  • AT&T meningkatkan ramalan keuntungan tahunan
  • Dow turun 0.3%, S&P 500 turun 0.80%, Nasdaq turun 0.61%

NEW YORK, 20 Okt (Reuters) – Saham AS ditutup rendah pada Khamis berikutan data mengenai pasaran buruh dan komen daripada pegawai Rizab Persekutuan AS mengukuhkan jangkaan bank pusat akan agresif dalam menaikkan kadar faedah mengatasi kegelisahan pendapatan korporat yang kukuh.

Saham pada mulanya meningkat pada awal sesi, dirangsang oleh keuntungan dalam nama seperti IBM (IBM.N), naik 4.73% selepas syarikat perkhidmatan IT itu mengatasi anggaran pendapatan suku tahunan pada hari Rabu dan berkata ia menjangkakan akan melebihi sasaran pertumbuhan hasil setahun penuh. AT&T Inc (TN) melonjak 7.72% apabila menaikkan ramalan keuntungan tahunannya.

Tetapi saham tidak dapat mengekalkan keuntungan mereka kerana tuntutan pengangguran mingguan yang kukuh dan komen daripada Presiden Federal Reserve Bank of Philadelphia Patrick Harker meningkatkan kebimbangan mengenai kadar kenaikan Fed dan berpotensi mencondongkan ekonomi ke dalam kemelesetan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Harker berkata Fed belum selesai menaikkan sasaran kadar jangka pendeknya kerana inflasi yang tinggi berterusan, membantu melonjakkan hasil pada nota Perbendaharaan AS 10 tahun ke paras tertinggi sejak Jun 2008 pada 4.239%.

“Kadar faedah yang mendorong turun naik ekuiti, itulah cara kami melihat sesuatu sepanjang tahun, itu adalah sejenis pendahulu untuk melihat keadaan menjadi tenang dalam ruang ekuiti dan berasa lebih baik tentang menambah risiko yang menyaksikan turun naik menurun dalam kadar faedah,” kata Zachary Hill, ketua pengurusan portfolio di Horizon Investments di Charlotte, North Carolina.

“Saya tidak pasti kita akan dapat melihat jeda yang ditunjuk oleh beberapa ahli Fed dan pastinya beberapa peserta pasaran telah mengikutinya.”

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 90.22 mata, atau 0.3%, kepada 30,333.59, S&P 500 (.SPX) kehilangan 29.38 mata, atau 0.80%, kepada 3,665.78 dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 65.66 mata, atau 0.61%, kepada 10,614.84.

Keputusan yang lebih baik daripada jangkaan setakat ini telah mendorong jangkaan pertumbuhan pendapatan untuk suku ketiga bagi syarikat S&P 500 kepada 3.1% daripada peningkatan 2.8% pada awal minggu, tetapi masih jauh di bawah kenaikan 11.1% yang diramalkan pada permulaan bulan Julai .

Tesla Inc (TSLA.O) merosot 6.65% apabila pembuat kenderaan elektrik menunjukkan cabaran logistik yang berterusan, dengan penghantaran suku keempat meningkat kurang daripada 50% yang disasarkan.

Saham berada di bawah tekanan tahun ini berikutan kebimbangan mengenai kesan kenaikan kadar faedah Fed secara agresif terhadap pendapatan korporat dan ekonomi keseluruhan meningkat apabila bank pusat cuba meredakan inflasi yang tinggi.

Data lain menunjukkan jualan rumah sedia ada jatuh selama lapan bulan berturut-turut, manakala bacaan lain menunjukkan aktiviti kilang di Federal Reserve Bank daerah Philadelphia menguncup semula pada Oktober.

Bank pusat AS secara meluas dijangka mengumumkan kenaikan 75 mata asas keempat berturut-turut pada mesyuarat Novembernya, dengan peluang luar peningkatan mata peratusan penuh.

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 11.37 bilion saham, berbanding purata 11.62 bilion untuk sesi penuh sepanjang 20 hari dagangan lalu.

Isu-isu yang berkurangan mengatasi isu-isu yang maju di NYSE dengan nisbah 2.12-ke-1; di Nasdaq, nisbah 1.34 berbanding 1 mengutamakan penurunan.

S&P 500 mencatatkan 3 paras tertinggi baru 52 minggu dan 28 paras terendah baharu; Komposit Nasdaq mencatatkan 53 paras tertinggi baharu dan 239 paras terendah baharu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Chuck Mikolajczak; Penyuntingan oleh Aurora Ellis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Wall Street berakhir lebih rendah apabila Fed bimbang melebihi pendapatan


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/