Wall Street bersedia untuk melantun tetapi risiko kemelesetan menyebabkan pelabur berhati-hati

LONDON, 21 Jun (Reuters) – Wall Street dijangka dibuka lebih tinggi pada hari Selasa dan saham Eropah ditetapkan untuk hari kedua kenaikan, pulih sedikit daripada paras terendah 17 bulan minggu lepas, tetapi rancangan kenaikan kadar bank pusat utama dan kemelesetan global risiko membuatkan pelabur berhati-hati.

Saham dunia mengenepi lebih tinggi setakat minggu ini, pulih daripada jualan mendadak minggu lalu yang menyaksikan ekuiti global jatuh ke paras terendah sejak November 2020 kerana jangkaan pengetatan dasar bank pusat untuk memerangi inflasi yang tinggi mendorong pelabur membuang aset berisiko.

Pada 1110 GMT pada hari Isnin, indeks ekuiti dunia MSCI, yang menjejaki saham di 50 negara, meningkat 0.4% pada hari itu (.MIWD00000PUS).

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

STOXX 600 Eropah meningkat 0.8% (.STOXX) dan FTSE 100 London naik 0.7% (.FTSE).

Pasaran AS, yang ditutup pada hari Isnin untuk cuti, dijangka dibuka lebih tinggi, dengan niaga hadapan S&P 500 e-minis dan Nasdaq kedua-duanya meningkat sebanyak 1.7%, .

Namun, penganalisis menjangkakan kebangkitan itu tidak lama lagi. Timothy Graf, ketua strategi makro untuk EMEA di State Street Global Markets, berkata langkah yang lebih tinggi itu berkemungkinan disebabkan oleh pasaran terlebih jual dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan melegakan risiko peristiwa, seperti mesyuarat Bank of Japan dan Swiss National Bank, telah berlalu. .

“Saya fikir ia adalah jeda dalam apa yang masih menjadi trend di mana anda mempunyai kebarangkalian peningkatan pertumbuhan yang perlahan ini, inflasi yang tinggi – berpotensi stagflasi – hasil,” katanya.

“Pasaran ekuiti dan prospek pendapatan untuk korporat saya rasa tidak benar-benar mengambilnya.”

Goldman Sachs berkata ia kini berpendapat terdapat 30% peluang ekonomi AS akan mengalami kemelesetan pada tahun hadapan, meningkat daripada ramalan sebelumnya sebanyak 15%. baca lagi

Persatuan industri BDI Jerman mengurangkan unjuran ekonominya untuk 2022 dan berkata bahawa penghentian penghantaran gas Rusia akan menjadikan kemelesetan di Jerman tidak dapat dielakkan. baca lagi

Terdahulu dalam sesi itu, gabenor Reserve Bank of Australia, Philip Lowe memberi isyarat lebih banyak kenaikan kadar dan berkata bahawa inflasi dijangka mencapai 7% menjelang akhir tahun. baca lagi

Hasil bon Eropah meningkat, dengan penanda aras 10 tahun hasil Jerman naik 12 mata asas pada hari itu pada 1.78%.

Dalam pasaran mata wang, euro meningkat 0.4% pada $1.05515, manakala indeks dolar AS turun 0.2% pada hari itu pada 104.07 .

Hasil 10 tahun AS berada pada 3.2844%, turun daripada kemuncak minggu lepas sebanyak 3.495% – tertinggi sejak 2011 – yang datang pada hari yang sama Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas.

Yen Jepun, yang telah jatuh mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini, turun lagi kepada $135.97 – yen paling lemah sejak 1998.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida berkata bahawa bank pusat itu harus mengekalkan dasar monetari ultra longgar semasa. Ini menjadikannya luar biasa di kalangan bank pusat utama yang lain. baca lagi

Harga minyak meningkat apabila pelabur memberi tumpuan kepada bekalan minyak mentah dan produk bahan api yang ketat. Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 1.1% pada $115.38 manakala niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS meningkat 1.4% pada $111.13. baca lagi

Emas sedikit berubah pada sekitar $1,832.6 seauns.

Bitcoin naik sekitar 3% pada hari itu pada $21,173, setelah stabil sedikit sejak ia menjunam serendah $17,592.78 pada hujung minggu . Mata wang kripto telah semakin menjadi metrik selera risiko, kata State Street’s Graf.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Elizabeth Howcroft; Penyuntingan oleh Louise Heavens dan Chizu Nomiyama

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Wall Street bersedia untuk melantun tetapi risiko kemelesetan menyebabkan pelabur berhati-hati


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/