Wall Street jatuh apabila tumpuan Fed, ramalan Ford, menakutkan pelabur

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Semua mata tertumpu pada keputusan dasar Fed pada hari Rabu
  • Ford melihat tambahan $1 bln dalam kos inflasi, saham jatuh
  • Nike tergelincir selepas Barclays menurunkan taraf mengenai kebimbangan penguncian China
  • Indeks turun: Dow 1.73%, S&P 1.8%, Nasdaq 1.58%

20 Sept (Reuters) – Wall Street jatuh pada hari Selasa apabila peniaga, sudah meletakkan kedudukan untuk satu lagi kenaikan kadar faedah besar minggu ini oleh Rizab Persekutuan AS, memacu pasaran lebih rendah selepas gergasi Detroit memberikan bukti lanjut inflasi memperlahankan perniagaan Amerika.

Penanda aras indeks S&P 500 (.SPX) telah kehilangan lebih daripada 19% setakat tahun ini kerana pelabur bimbang langkah mengetatkan dasar yang agresif oleh Fed boleh menyebabkan ekonomi AS ke dalam kemelesetan, dengan tinjauan buruk baru-baru ini daripada firma penghantaran FedEx Corp (FDX.N) dan pembuat kereta Ford Motor Co (FN) menambahkan kesusahan.

Saham Ford merosot 11.9% selepas ia menunjukkan kesan inflasi yang lebih besar daripada jangkaan $1 bilion dan mendorong penghantaran beberapa kenderaan ke suku keempat disebabkan kekurangan alat ganti. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Saingan General Motors Co (GM.N) juga turun 5.7%.

Menambah kepada set data ekonomi yang bercampur-campur, laporan Jabatan Perdagangan menunjukkan permit bangunan kediaman (USBPE=ECI) – antara penunjuk perumahan yang lebih berpandangan ke hadapan – susut sebanyak 10% kepada 1.517 juta unit, paras terendah sejak Jun 2020. baca selanjutnya

“Pasaran berada di bawah beberapa tekanan kerana jelas bahawa ekonomi dan kadar pertumbuhan pendapatan sedang dalam proses perlahan dan akan semakin perlahan,” kata Hugh Johnson, ketua ekonomi Hugh Johnson Economics di Albany, New York.

“Kebimbangannya ialah walaupun ia perlahan, Rizab Persekutuan akan memberitahu kami dengan cara yang sangat hawkish bahawa mereka sangat tertumpu pada kadar inflasi 2% dan mereka akan terus bersandar kepada kekangan atau menjadi sangat sukar sehingga mereka sampai ke tahap 2% itu.”

Bank pusat AS secara meluas dijangka menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk kali ketiga berturut-turut pada akhir mesyuarat dasarnya pada hari Rabu, dengan pasaran juga menetapkan harga dalam peluang 17% untuk kenaikan 100 mata asas dan meramalkan kadar terminal pada 4.49 % menjelang Mac 2023.

Tumpuan juga akan diberikan pada unjuran ekonomi yang dikemas kini dan anggaran plot titik untuk petunjuk tentang rasa penggubal dasar tentang titik akhir untuk kadar dan prospek pengangguran, inflasi dan pertumbuhan ekonomi. baca lagi

“Kami akan berada dalam persekitaran di mana data ekonomi bulan ke bulan akan diteliti pada magnitud yang lebih besar daripada sebelumnya,” kata Doug Fincher, pengurus portfolio di Ionic Capital Management.

“Pasaran percaya bahawa Fed akan mengawal inflasi dengan mengorbankan ekonomi. Persoalannya adakah mereka akan mencapai ini melalui pendaratan lembut atau pendaratan keras.”

Penanda aras hasil Perbendaharaan AS 10 tahun mencecah 3.56%, paras tertingginya sejak April 2011, manakala keluk hasil yang diperhatikan dengan teliti antara nota dua tahun dan 10 tahun semakin terbalik.

Penyongsangan dalam bahagian keluk hasil ini dilihat sebagai penunjuk yang boleh dipercayai bahawa kemelesetan akan berlaku dalam masa satu hingga dua tahun.

Menjelang 1:57 petang ET, Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 536.96 mata, atau 1.73%, kepada 30,482.72, S&P 500 (.SPX) kehilangan 70.09 mata, atau 1.80%, kepada 3,829.8 dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 182.62 mata, atau 1.58%, kepada 11,352.40.

S&P 500 (.SPX) didagangkan di bawah 3,900 mata, tahap yang dianggap oleh penganalisis teknikal sebagai sokongan kukuh untuk indeks, tetapi kini telah dilanggar dua kali dalam tiga sesi terakhir.

Kesemua 11 sektor S&P utama merosot, dengan hartanah sensitif ekonomi (.SPLRCR) dan bahan (.SPLRCM) sektor turun 3% dan 2.5%, masing-masing.

Sementara itu, dalam satu lagi tanda kegelisahan mengenai pendapatan korporat masa depan, Nike Inc (NKE.N) telah diturunkan oleh penganalisis Barclays kepada “berat sama” daripada “berat badan berlebihan”, memetik turun naik dalam pasaran China akibat tekanan daripada penutupan berkaitan COVID pada awal September. Saham gergasi pakaian sukan itu turun 4.9%.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Devik Jain dan Ankika Biswas di Bengaluru dan David French di New York; Penyuntingan oleh Shounak Dasgupta, Maju Samuel dan Lisa Shumaker

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Wall Street jatuh apabila tumpuan Fed, ramalan Ford, menakutkan pelabur


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/