Wall Street panik tentang kemelesetan. Tetapi perbelanjaan pengguna dan menurunkan inflasi bermakna ia tidak akan berlaku, kata pakar strategi AS.

  • Perkataan ‘R’ yang digeruni di bibir semua orang, dengan semakin ramai penganalisis Wall Street meramalkan kemelesetan AS.
  • Tetapi Mike Skordeles dari Truist berkata pengguna kukuh dan inflasi akan menjadi sejuk, dan itu menyokong ekonomi.
  • Dia memberitahu Insider bahawa ekonomi berkemungkinan menuju ke arah yang lebih mencabar, tetapi mengatakan kebimbangan kemelesetan terlalu tinggi.

Pada penghujung tahun lepas, hampir tiada siapa yang bercakap tentang AS


kemelesetan ekonomi

. Kini, perkataan ‘R’ yang digeruni di bibir semua orang.

Satu konsensus sedang dibina di Wall Street bahawa pertumbuhan ekonomi AS tidak lama lagi berkemungkinan berubah menjadi negatifsebagai


Rizab Persekutuan

menaikkan kadar faedah untuk menyejukkan inflasi yang berleluasa.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyebabkan harga tenaga melonjak, menambah inflasi dan menjadikan tugas Fed lebih sukar. Dasar sifar COVID China – yang telah menutup sebahagian besar ekonominya – tidak membantu.

Secara tradisinya, kemelesetan ditakrifkan sebagai dua perempat penurunan dalam keluaran dalam negara kasar. Tidak perlu dikatakan, ia tidak baik untuk syarikat atau harga saham mereka. The S&P 500 telah jatuh tahun ini, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan tentang pertumbuhan.

Tetapi untuk semua malapetaka dan kesuraman, terdapat ramai yang meragui naratif kemelesetan, dan mengatakan ekonomi AS masih kukuh.

Michael Skordeles — ahli strategi makro kanan AS di Truist Advisory Services, sebahagian daripada bank bernilai $66 bilion — ialah salah seorang daripada mereka.

“Ia adalah pengguna, bodoh,” katanya kepada Insider minggu ini, menguraikan kata-kata James Carville pepatah terkenal.

“Kami tidak mengatakan risiko tidak meningkat, ” katanya. “Semua keadaan adalah sangat menggalakkan, dan kini ia menjadi kurang baik daripada itu. Tetapi itu tidak bermakna ia adalah kemelesetan.”

Skordeles berkata rakyat Amerika menikmati banyak wang, terima kasih sebahagian besarnya kepada rangsangan pandemik. Truist menganggarkan pengguna telah membina simpanan dan deposit $4.7 trilion sejak permulaan wabak coronavirus.

Tetapi Skordeles berkata $1.2 trilion daripada itu telah datang sejak Mei 2021, apabila langkah-langkah rangsangan kebanyakannya telah berakhir, sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan gaji.

Skordeles berkata pasaran buruh yang kukuh – pengangguran berada pada 3.6% pada bulan April, menghampiri paras terendah sejak 1950-an — sedang membantu gaji dan pendapatan rakyat berkembang. Dan walaupun itu adalah inflasi, ia juga bermakna perbelanjaan mungkin akan bertahan.

Namun ahli strategi Truist berkata terdapat berita baik tentang inflasi juga. Lonjakan dalam perbelanjaan barangan semasa pandemik menekankan rantaian bekalan dan menyumbang kepada kenaikan harga.

Walau bagaimanapun, kini terdapat bukti penggiliran kembali kepada perbelanjaan untuk perkhidmatan, seperti kehidupan secara beransur-ansur kembali normal selepas wabak itu. Skordeles berkata ia sepatutnya membantu mengurangkan tekanan inflasi.

Jualan perdagangan runcit meningkat 6.7% pada bulan April berbanding tahun sebelumnya, tetapi perbelanjaan untuk perkhidmatan makanan, seperti restoran, dan tempat minum meningkat 19.8%.

Perbelanjaan untuk perkhidmatan telah meningkat

Carta perbelanjaan pengguna - Truist

Perbelanjaan untuk barangan telah membantu menaikkan inflasi, tetapi terdapat tanda-tanda pengguna beralih kepada perkhidmatan.

Truist


Di tengah-tengah ramalan kebanyakan ahli ekonomi untuk kemelesetan adalah Fed. Di mata banyak penganalisis, bank pusat perlu menaikkan kadar faedah yang begitu tinggi untuk membendung inflasi sehingga ia akan menggagalkan ekonomi.

Namun Skordeles berkata baru-baru ini kelembapan dalam pertumbuhan dilihat di AS dan di tempat lain — disebabkan peningkatan kos tenaga dan ketidakpastian, antara lain — sebenarnya boleh menjadi perkara yang baik untuk ekonomi secara keseluruhan, dalam jangka sederhana. Digabungkan dengan peralihan kepada perbelanjaan perkhidmatan, ia berkemungkinan bermakna kenaikan Fed kurang sukar daripada jangkaan ramai.

“Ia akan menjadi tidak sekata. Ia tidak akan menjadi garis lurus. Kami menjangkakan berterusan


turun naik

,” kata Skordeles. “Tetapi saya rasa kita dapat melepasinya.”

Baca lebih lanjut: Ketua strategi Deutsche Bank berkata saham boleh melonjak lagi 15% menjelang akhir 2022, membina kekuatan baru-baru ini. Inilah sebabnya dia yakin walaupun kemelesetan bermula tidak lama lagi.

We would love to say thanks to the author of this short article for this incredible material

Wall Street panik tentang kemelesetan. Tetapi perbelanjaan pengguna dan menurunkan inflasi bermakna ia tidak akan berlaku, kata pakar strategi AS.


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/