Wall Street rali untuk ditutup lebih tinggi selepas kenyataan Fed

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 13 Jun 2022. REUTERS/Brendan McDermid/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Fed mengumumkan kenaikan kadar terbesar sejak 1994
  • Powell: tidak mengharapkan 75 bps menjadi norma
  • S&P 500 menamatkan lima sesi kekalahan berturut-turut
  • Dow naik 1%, S&P 500 naik 1.46%, Nasdaq naik 2.50%

NEW YORK, 15 Jun (Reuters) – S&P 500 meningkat pada hari Rabu untuk menyekat penurunan lima sesi selepas pengumuman dasar oleh Rizab Persekutuan yang menaikkan kadar faedah kepada jangkaan pasaran ketika bank pusat itu berusaha untuk melawan kenaikan inflasi tanpa mencetuskan kemelesetan.

Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sasarannya sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, kenaikan kadar terbesar sejak 1994, dan mengunjurkan ekonomi yang perlahan dan peningkatan pengangguran pada bulan-bulan akan datang. baca lagi

Ekuiti tidak menentu selepas pengumuman itu, sebelum jelas berubah lebih tinggi selepas Pengerusi Jerome Powell berkata dalam sidang akhbarnya bahawa sama ada 50 mata asas atau 75 mata asas berkemungkinan besar pada mesyuarat seterusnya pada bulan Julai tetapi beliau tidak menjangkakan kenaikan 75 mata asas kepada menjadi biasa.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Sebaik sahaja pengerusi Fed berkata bahawa mungkin terdapat peningkatan 75 mata asas yang sama pada mesyuarat seterusnya, ketika itulah pasaran meningkat,” kata Sam Stovall, ketua strategi pelaburan di CFRA Research di New York.

“Ia semacam undi keyakinan bahawa Fed akhirnya sedar dengan masalah inflasi dan bersedia untuk mengambil sikap yang lebih agresif.”

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) meningkat 303.7 mata, atau 1%, kepada 30,668.53, S&P 500 (.SPX) memperoleh 54.51 mata, atau 1.46%, kepada 3,789.99 dan Nasdaq Composite (.IXIC) menambah 270.81 mata, atau 2.5%, kepada 11,099.16.

Kekalahan lima sesi berturut-turut untuk S&P 500 adalah yang paling lama sejak awal Januari.

Pelabur dengan cepat menaikkan jangkaan mereka bahawa bank pusat akan menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas (bps) sejak beberapa hari lalu berikutan bacaan harga pengguna yang lebih kukuh daripada jangkaan pada hari Jumaat. Ia sebelum ini telah dijangka secara meluas Fed akan mengumumkan kenaikan sebanyak 50 mata asas, perubahan pesat dalam jangkaan yang telah mencetuskan penjualan ganas di seluruh pasaran dunia. baca lagi

Mendorong jangkaan kenaikan yang lebih besar adalah perubahan ramalan oleh penganalisis di bank utama, termasuk di JP Morgan dan Goldman Sachs, yang kedua-duanya mengunjurkan kenaikan kadar 75 mata asas oleh Fed. Pelabur telah bergegas untuk menetapkan semula pertaruhan mereka. baca lagi

Kebimbangan yang semakin meningkat tentang inflasi yang meningkat, kos pinjaman yang lebih tinggi, pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan pendapatan korporat telah mengekalkan ekuiti di bawah tekanan sepanjang tahun.

Pada hari Isnin, penanda aras S&P 500 (.SPX) menandakan penurunan lebih 20% daripada rekod penutup tertinggi terkininya, mengesahkan pasaran menurun bermula pada 3 Januari, menurut definisi yang biasa digunakan.

Data ekonomi awal pada hari Rabu menunjukkan jualan runcit AS secara tidak dijangka jatuh 0.3% pada bulan Mei apabila pembelian kenderaan bermotor merosot di tengah-tengah kekurangan dan harga petrol yang merekodkan tinggi menarik perbelanjaan daripada barangan lain, jauh daripada jangkaan yang memerlukan kenaikan 0.2%. baca lagi

“Kebanyakan titik data tambahan adalah negatif, malah pagi ini angka jualan runcit adalah lemah jadi hanya dalam empat hari perniagaan terakhir anda mempunyai beberapa nombor ekonomi negatif,” kata Ellen Hazen, ketua strategi pasaran, FLPutnam Investment Pengurusan di Wellesley, Massachusetts.

Antara saham individu, Citigroup (CN) meningkat 3.52% sebagai salah satu prestasi terbaik dalam indeks bank S&P 500 (.SPXBK) yang mendapat 1.60%. Nucor Corp (NUE.N) meningkat 2.41% selepas ia meramalkan keuntungan suku semasa yang kukuh atas permintaan keluli yang kukuh.

Boeing Co (BA.N) melonjak 9.46% selepas China Southern Airlines Co Ltd (600029.SS) menjalankan ujian penerbangan dengan pesawat 737 MAX buat kali pertama sejak Mac, sebagai tanda kepulangan jet itu di China mungkin semakin hampir apabila permintaan melantun. baca lagi

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 13.40 bilion saham, berbanding purata 11.79 bilion untuk sesi penuh sepanjang 20 hari dagangan lalu.

Isu-isu yang memajukan mengatasi isu-isu yang menurun di NYSE dengan nisbah 2.80-ke-1; di Nasdaq, nisbah 2.78 berbanding 1 mengutamakan pendahulu.

S&P 500 mencatatkan 1 paras tertinggi baru 52 minggu dan 41 paras terendah baharu; Komposit Nasdaq mencatatkan 12 paras tertinggi baharu dan 258 paras terendah baharu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan tambahan oleh Bansari Mayur Kamdar di Bengaluru; Penyuntingan oleh Aurora Ellis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Wall Street rali untuk ditutup lebih tinggi selepas kenyataan Fed


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/