Wall Street tergelincir apabila kebimbangan meningkat terhadap sekatan COVID China yang lebih ketat

  • Dow turun 0.13%, S&P 500 turun 0.39%, Nasdaq turun 1.09%
  • Disney melompat kepulangan Iger sebagai CEO
  • Grindr jatuh selepas meroket dalam penampilan sulung
  • Tesla turun pada penarikan balik kenderaan, kebimbangan China COVID

21 Nov (Reuters) – Indeks utama Wall Street berakhir pada hari Isnin secara kasar berikutan kebimbangan bahawa China boleh meneruskan langkah yang lebih ketat untuk memerangi COVID-19 selepas ia berkata ia menghadapi ujian wabak yang paling teruk.

Beijing berkata pada hari Isnin ia akan menutup perniagaan dan sekolah di daerah yang dilanda teruk dan mengetatkan peraturan untuk memasuki bandar, apabila jangkitan semakin meningkat.

“Terdapat kebimbangan bahawa China mungkin memulakan semula beberapa sekatan COVID yang kononnya mereka baru mula tarik balik,” kata Carol Schleif, timbalan ketua pegawai pelaburan di Pejabat Keluarga BMO.

Pengendali kasino AS dengan perniagaan di China termasuk Wynn Resorts Ltd (WYNN.O)Las Vegas Sands Corp (LVS.N)MGM Resorts International (MGM.N) dan Melco Resorts & Entertainment Ltd semuanya jatuh sekurang-kurangnya 2%.

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 45.41 mata, atau 0.13%, kepada 33,700.28, S&P 500 (.SPX) kehilangan 15.4 mata, atau 0.39%, kepada 3,949.94 dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 121.55 mata, atau 1.09%, kepada 11,024.51.

Jumlah dagangan rendah pada hari Isnin, dan berkemungkinan berkurangan menjelang cuti Kesyukuran pada hari Khamis, menyebabkan pasaran lebih terdedah kepada turun naik.

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 9.43 bilion saham, berbanding purata 11.88 bilion untuk sesi penuh sepanjang 20 hari dagangan lalu.

“Jika anda ingin menyalahkan sedikit pengambilan untung atas beberapa kebimbangan mengenai lonjakan kes COVID, tidak mengapa,” kata Jack Janasiewicz, ahli strategi portfolio utama dan pengurus portfolio di Natixis Investment Managers Solutions. “Ia menjadi sangat rumit kerana kelantangan.”

Saham mengurangkan kerugian pada awal petang selepas Presiden Rizab Persekutuan San Francisco Mary Daly mengulas bahawa pegawai perlu berhati-hati untuk mengelakkan “kemelesetan yang menyakitkan.”

Presiden Fed Cleveland Loretta Mester menggemakan Daly, mengatakan dia menyokong kenaikan kadar yang lebih kecil pada bulan Disember.

Indeks sektor tenaga S&P 500 (.SPNY) jatuh hampir 3% pada hari Isnin ke paras terendah dalam empat minggu apabila harga minyak jatuh lebih daripada 5% selepas laporan bahawa Arab Saudi dan pengeluar minyak OPEC lain membincangkan peningkatan pengeluaran. Indeks itu, bagaimanapun, mengurangkan kerugian selepas Arab Saudi menafikan perbincangan mengenainya.

Tenaga adalah satu-satunya sektor S&P 500 utama yang mengintai keuntungan untuk tahun ini, melonjak sekitar 63%.

Walt Disney Co (DIS.N) melonjak 6.30% selepas Bob Iger kembali sebagai ketua eksekutif kepada gergasi hiburan itu.

S&P 500 melanjutkan kejatuhannya daripada minggu sebelumnya apabila beberapa pegawai Rizab Persekutuan mengulangi ikrar bank pusat untuk menaikkan kadar sehingga inflasi terkawal, ketika pelabur kini menunggu pelepasan minit mesyuarat Fed pada November pada hari Rabu.

Pedagang secara meluas bertaruh pada kenaikan 50 mata asas dalam mesyuarat Disember, dengan puncak untuk kadar dijangka pada bulan Jun.

Antara saham lain, Tesla Inc (TSLA.O) menjunam 6.84% selepas pembuat kereta elektrik itu berkata ia akan menarik balik kenderaan di Amerika Syarikat berhubung isu yang mungkin menyebabkan lampu belakang gagal menyala sebentar-sebentar.

Apl dating gay Grindr (GRND.N) jatuh 46.00% di tengah-tengah kelemahan pasaran yang lebih luas, selepas melonjak dalam penampilan sulungnya di Bursa Saham New York pada sesi sebelumnya.

Isu-isu yang berkurangan mengatasi isu-isu yang memajukan di NYSE dengan nisbah 1.27-ke-1; di Nasdaq, nisbah 1.60 berbanding 1 mengutamakan penurunan.

S&P 500 mencatatkan 9 paras tertinggi baru 52 minggu dan 2 paras terendah baharu; Komposit Nasdaq mencatatkan 96 paras tertinggi baharu dan 220 paras terendah baharu.

Laporan oleh Carolina Mandl, di New York, Ankika Biswas, Shubham Batra dan Shreyashi Sanyal di Bengaluru; Penyuntingan oleh Arun Koyyur, Shounak Dasgupta dan Grant McCool

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Wall Street tergelincir apabila kebimbangan meningkat terhadap sekatan COVID China yang lebih ketat


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/