Walmart menaikkan gaji minimum kerana pasaran buruh runcit kekal ketat

Seorang pekerja menyusun kotak hadiah produk kecantikan yang dipaparkan untuk dijual di lokasi Wal-Mart Stores Inc. di Los Angeles, California.

Patrick T. Fallon | Bloomberg | Imej Getty

Walmart berkata pada hari Selasa bahawa ia menaikkan gaji minimumnya untuk pekerja kedai kepada $14 sejam, mewakili lonjakan kira-kira 17% untuk pekerja yang menyimpan stok dan memenuhi keperluan pelanggan.

Bermula pada awal Mac, pekerja kedai akan membuat antara $14 dan $19 sejam. Mereka kini memperoleh antara $12 dan $18 sejam, menurut jurucakap Walmart Anne Hatfield.

Dengan langkah itu, gaji purata AS peruncit itu dijangka lebih daripada $17.50, kata Ketua Pegawai Eksekutif Walmart AS John Furner dalam memo seluruh pekerja pada hari Selasa.

Kira-kira 340,000 pekerja kedai akan mendapat kenaikan gaji kerana perpindahan itu, kata Hatfield. Itu berjumlah kenaikan gaji untuk kira-kira 21% daripada 1.6 juta pekerja Walmart.

Gergasi runcit itu, yang merupakan majikan swasta terbesar di negara ini, menaikkan gaji pada saat yang menarik. Aliran jualan runcit yang lebih lemah telah mendorong syarikat, termasuk Macy’s dan Lululemon, untuk memberi amaran kepada pelabur baru-baru ini tentang tahun hadapan yang lebih sukar. Sesetengah ahli ekonomi menggesa kemelesetan di tengah-tengah inflasi yang berterusan dan perubahan tabiat pengguna.

Syarikat teknologi terkemuka, organisasi media dan bank, termasuk Google, Amazon dan Goldman Sachsmempunyai memberhentikan ribuan pekerja dan bunyikan loceng penggera. Namun begitu, pasaran pekerjaan kekal kukuh. Pertumbuhan gaji bukan ladang perlahan sedikit pada bulan Disember, tetapi lebih baik daripada jangkaan. Dan bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran jatuh minggu lepas.

Setakat ini, peruncit sebahagian besarnya mengelak pemotongan pekerjaan. Sebaliknya, mereka terus bergelut dengan pasaran buruh yang ketat.

Peruncitan, berbanding dengan industri lain, cenderung mempunyai pergolakan yang lebih tinggi daripada industri lain — yang membolehkan majikan mengurus jumlah pekerja mereka dengan memperlahankan pengisian semula pekerjaan, kata Gregory Daco, ketua ekonomi untuk EY Parthenon, cabang perundingan strategi global Ernst & Young.

Namun beliau berkata peruncit juga mungkin merancang dengan berhati-hati. Sejak 18 bulan lalu, mereka terpaksa bekerja lebih keras untuk merekrut dan mengekalkan pekerja. Jika mereka kehilangan terlalu ramai pekerja, katanya, pengambilan dan latihan pekerja baharu boleh memakan kos yang tinggi.

“Mana-mana peruncit perlu berfikir dengan teliti dan berfikir dua kali untuk memberhentikan sebahagian besar tenaga kerja mereka,” katanya.

Dalam memo pekerja Walmart, Furner berkata kenaikan gaji akan menjadi sebahagian daripada kenaikan tahunan pekerja. Sebahagian daripada kenaikan gaji itu juga akan diberikan kepada pekerja kedai yang bekerja di bahagian negara di mana pasaran buruh lebih kompetitif, kata syarikat itu.

Walmart mempermanis faedah lain untuk menarik dan mengekalkan pekerja juga. Furner berkata syarikat itu menambah lebih banyak ijazah dan sijil kolej kepada program Live Better U, yang meliputi tuisyen dan yuran untuk pekerja sambilan dan sepenuh masa. Ia juga mewujudkan lebih banyak peranan bergaji tinggi di pusat penjagaan keretanya dan merekrut pekerja untuk menjadi pemandu trak, pekerjaan yang boleh membayar sehingga $110,000 pada tahun pertama.

Peruncit lain telah selangkah di hadapan Walmart pada gaji pekerja. Sasaransebagai contoh, mengumumkan pada 2017 ia akan menaikkan gaji minimumnya secara beransur-ansur dan mencapai $15 sejam pada Julai 2020. Pemain kotak besar yang bersaing, yang mengendalikan kedai di bandar dengan kos sara hidup yang lebih tinggi, seperti New York City dan San Francisco, melancarkan program ijazah kolej bebas hutangnya sendiri pada 2021.

Cerita ini berkembang. Sila semak semula untuk kemas kini.

We wish to thank the writer of this article for this remarkable content

Walmart menaikkan gaji minimum kerana pasaran buruh runcit kekal ketat


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/