Wanita di Goldman Sachs telah diserang, diganggu oleh bos lelaki selama bertahun-tahun: tuntutan mahkamah

Sebilangan besar wanita yang bekerja di Goldman Sachs lebih sedekad lalu membongkar tuduhan baru tentang bagaimana mereka tertakluk kepada diskriminasi, gangguan seksual dan serangan seksual selama bertahun-tahun oleh pengurus lelaki di gergasi Wall Street.

Tuduhan letupan di dokumen mahkamah yang baru tidak disuntingdikeluarkan Khamis oleh peguam yang mewakili kira-kira 1,400 plaintif yang telah memfailkan tuntutan mahkamah diskriminasi seks tindakan kelas, butiran tingkah laku lucah dan jenayah oleh pegawai bank kanan di firma itu.

Seorang hakim pada hari Khamis menetapkan tarikh perbicaraan pada 5 Jun 2023, di Daerah Selatan New York AS untuk litigasi selama bertahun-tahun.

Senarai dokumen sekurang-kurangnya 75 kes salah laku seksual yang dilaporkan oleh pengurus lelaki serta tujuh aduan jenayah mendakwa jenayah serius termasuk rogol, cubaan merogol dan serangan seksual.

Syarikat itu juga dituduh memberi amaran kepada pengurus walaupun berulang kali aduan daripada orang bawahan wanita.

“Sebagai contoh, seorang pengurus lelaki membawa pekerja wanitanya ke tingkat pejabat terbiar dan melamarnya untuk seks,” dakwaan kertas mahkamah. Pengurus lelaki itu kemudian “menelefonnya secara berasingan dan berkata dia sedang melancap mengikut bunyi suaranya.”

“Dia juga berkeras supaya dia datang ke apartmennya, di mana dia menunjukkan gambar yang dia ambil tentang pekerja wanita Goldman lain dalam pakaian dalam,” bunyi aduan itu.

Cristina Chen-Oster, bekas naib presiden Goldman, mendakwa bahawa dia diserang secara seksual oleh rakan sekerja lelaki.
goldmangendercase.com

Peguam mengeluarkan aduan dalaman yang telah diserahkan kepada pegawai Goldman antara tahun 2000 dan 2011 yang menerangkan bagaimana seorang pengurus dikatakan memberitahu seorang pegawai bawahan wanita bahawa “dengan sifat bersemangat itu, anda akan menjadi baik di atas katil.”

Seorang lagi pengurus Goldman memberitahu seorang pegawai bawahan wanita bahawa dia menyayanginya, dan berulang kali membuat komen dan tawaran yang tidak senonoh secara seksual semasa perjalanan perniagaannya, dakwa saman itu.

Menurut kertas mahkamah, wanita itu dipetik sebagai berkata: “Saya bercakap dengan lelaki ini yang baru dinaikkan pangkat kepada VP…Saya memberitahunya tentang bagaimana ia membuatkan saya tidak selesa bagaimana lelaki itu menyentuh saya, dan dia benar-benar menyokong dan memberi saya nasihat tentang apa yang perlu dilakukan, dan perkara seterusnya yang saya tahu, tangannya juga berada di pantat saya!”

Pekerja menyeberang jalan di ibu pejabat Goldman Sachs di New York
“Pembentangan aduan Plaintif tidak menggambarkan realiti di Goldman Sachs,” kata seorang jurucakap.
Bloomberg melalui Getty Images

Jurucakap Goldman Sachs memberitahu The Post: “Pembentangan aduan Plaintif tidak menggambarkan realiti di Goldman Sachs. Banyak yang berusia dua dekad dan telah dibentangkan secara terpilih, tidak tepat dan tidak lengkap.”

Jurucakap itu menambah: “Diskriminasi, gangguan dan penganiayaan dalam sebarang bentuk tidak boleh diterima di Goldman Sachs, dan apabila dikenal pasti, tindakan pantas, termasuk penamatan, diambil.”

“Sebagai menghormati orang yang terlibat, kami tidak akan mengulas mengenai aduan individu.”

Dokumen mahkamah terus menyenaraikan contoh lain sentuhan yang tidak diingini. Seorang pekerja lelaki dikatakan telah menunjukkan kepada rakan sekerja pita seks yang dibuatnya dengan seorang wanita yang tidak dikenali dan kemudian “menyebarkan khabar angin bahawa wanita itu adalah rakan sekerja wanita.”

Saman itu mendakwa terdapat sekurang-kurangnya tujuh aduan jenayah yang difailkan yang mendakwa serangan seksual, percubaan merogol, atau rogol oleh pekerja lelaki Goldman.

Seorang pekerja wanita mendakwa dia dibius dan dirogol oleh seorang pekerja lelaki selepas permainan besbol syarikat.

Allison Gamba mendakwa bahawa dia telah dilepaskan untuk kenaikan pangkat walaupun menjadi peniaga Goldman berprestasi tinggi di Bursa Saham New York.
Allison Gamba mendakwa bahawa dia telah dilepaskan untuk kenaikan pangkat walaupun menjadi peniaga Goldman berprestasi tinggi di Bursa Saham New York.
goldmangendercase.com

Saman itu juga mendakwa bahawa seorang pengurus lelaki mengganggu, meraba-raba, dan melamar seorang bawahan wanita untuk seks semasa berundur orientasi.

Selepas dia menolak pendahuluannya, dia mengikutinya ke dalam biliknya, cuba naik ke katil bersamanya, dan tidak akan meninggalkannya sendirian sehingga dia dapat mengunci pintu, mengikut saman itu.

Dokumen mahkamah juga mendakwa bahawa Goldman “menyedari masalah ini” dan bahawa ia “bertolak ansur dengan pengurus yang terlibat dalam stereotaip jantina, gangguan seksual dan/atau pilih kasih jantina.”

Seorang pekerja wanita mendakwa bahawa “dikenali secara meluas” bahawa “pengarah urusan yang mengambil bahagian” adalah “tidak sesuai terhadap wanita muda” dan bahawa “wanita lain mempunyai pengalaman yang tidak sesuai dengan [him],” dan bahawa dia “takut untuk bersamanya sahaja.”

Dokumen itu terus menyenaraikan insiden lain yang didakwa, termasuk satu di mana syarikat itu hanya menawarkan “amaran lisan” kepada seorang pengurus lelaki yang dikatakan telah meraba pembantunya.

Shanna Orlich mendakwa bahawa pengurus Goldman akan mengupah pengiring untuk memakai pakaian yang minima semasa pesta syarikat.
Shanna Orlich mendakwa bahawa pengurus Goldman akan mengupah pengiring untuk memakai pakaian yang minima semasa pesta syarikat.
goldmangendercase.com

Seorang lagi lelaki yang dikaitkan telah dilepaskan dengan “amaran bertulis yang tegas” selepas dia menyebarkan khabar angin tentang pita seks.

“Malah, pelaku gangguan seksual telah dinaikkan pangkat atau dibenarkan kekal dalam jawatan pengurusan kanan,” menurut peguam yang mewakili plaintif.

Salah seorang daripada tiga plaintif bernama yang memfailkan tindakan undang-undang terhadap Goldman, Cristina Chen-Oster, mula-mula mendedahkan dakwaannya pada tahun 2005.

Graduan MIT yang naik pangkat menjadi naib presiden di Goldman mendakwa bahawa seorang rakan sekerja lelaki menyepitnya ke dinding dan menolak tangannya ke bawah blausnya ketika cuba memaksa dirinya padanya.

Borang aduan Gangguan Seksual
Dokumen mahkamah juga mendakwa bahawa Goldman “menyedari masalah ini” dan bahawa ia “bertolak ansur dengan pengurus yang terlibat dalam stereotaip jantina, gangguan seksual dan/atau pilih kasih jantina.”
Imej Getty

Kertas mahkamah mendakwa walaupun selepas dia melaporkan kejadian itu kepada syarikat, penyerangnya dinaikkan pangkat sebagai pengarah urusan.

Plaintif lain yang dinamakan dalam kes itu ialah Allison Gamba dan Shanna Orlich.

Gamba mendakwa bahawa dia telah dilepaskan untuk kenaikan pangkat walaupun menjana rekod jabatan sebanyak $9.5 juta sebagai peniaga untuk Goldman di Bursa Saham New York manakala rakan sekerja lelaki yang kurang berkelayakan dinaikkan pangkat dan gaji.

Apabila dia menarik bosnya ke tepi dan bertanya sama ada dia telah mencalonkannya untuk jawatan pengarah urusan, dia berkata dia memberitahunya: “Saya akan menjadi bahan ketawa jika saya mencalonkan kamu.”

“Saya baru tahu saya tidak akan dinaikkan pangkat lagi,” Gamba memberitahu Vox pada 2019.

Dokumen mahkamah yang baru disunting menyenaraikan sekurang-kurangnya 75 kes dakwaan salah laku seksual yang dilaporkan antara tahun 2000 dan 2011.
Dokumen mahkamah yang baru disunting menyenaraikan sekurang-kurangnya 75 kes dakwaan salah laku seksual yang dilaporkan antara tahun 2000 dan 2011.
Imej SOPA/LightRocket melalui Gett

“Kepala saya bersandar pada siling kaca.”

Orlich bekerja di Goldman sebagai sekutu yang memperdagangkan kredit bermasalah. Dia mendakwa pengurusnya mengupah pelacur “memakai skirt hitam pendek, baju atasan tanpa tali dan topi Santa” untuk pesta percutian.

Bulan lalu, bekas jurubank Goldman, Jamie Fiore Higgins, mengeluarkan memoir yang mendakwa bahawa ibu pejabat bank pelaburan itu di Manhattan begitu penuh dengan kebencian terhadap perempuan sehingga seorang rakan sekerja menyimpan rekrut wanita pemeringkatan hamparan pada “f–kability” mereka, mengisytiharkan: “Saya mahukan saiz payudara dan bentuk a”.

Higgins, 46, dari Somerset County, New Jersey, menulis bahawa dia diberitahu oleh rakan sekerja lelaki bahawa dia dinaikkan pangkat “kerana farajnya” dan bahawa dia menjadi sasaran bunyi “moo” daripada rakan sekerja yang mengejek berat badannya selepas dia melahirkan anak keempatnya.

ibu pejabat Goldman Sachs
Seorang hakim menetapkan tarikh perbicaraan pada 5 Jun 2023, di Daerah Selatan New York AS untuk litigasi selama bertahun-tahun.
Imej Getty

Pada kesempatan lain, dia mendakwa, dia telah disematkan dengan ganas pada dinding oleh rakan sekerja lelaki yang “membungkus [his hand] sekitar rahang saya” dan mengugutnya semasa dia digantung di udara.

Higgins ialah pengarang “Pasaran Pembuli: Kisah Wang Saya dan Misogini di Goldman Sachs,” yang kini merupakan buku terlaris No. 1 Amazon dalam kategori “Industri Perkhidmatan Kewangan”.

Bank pelaburan itu memberikan kenyataan kepada The Post yang berbunyi: “Sekiranya Cik Higgins membangkitkan dakwaan ini dengan jabatan sumber manusia kami pada masa itu kami akan menyiasatnya secara menyeluruh dan menanganinya dengan serius.”

“Kami mempunyai dasar toleransi sifar untuk diskriminasi atau tindakan balas terhadap pekerja yang melaporkan salah laku.”

Jurucakap Goldman juga menegaskan bahawa Higgins menulis dalam bahagian “nota pengarang” buku itu bahawa “individu Goldman Sach yang dirujuk adalah watak komposit.”

We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Wanita di Goldman Sachs telah diserang, diganggu oleh bos lelaki selama bertahun-tahun: tuntutan mahkamah


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/