Yellen berkata inflasi kekal sebagai keutamaan No. 1 Biden ketika Demokrat menghadapi serangan pilihan raya

Memerangi rekod inflasi yang tinggi kekal menjadi keutamaan bagi pentadbiran Biden, kata Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen pada hari Isnin, menangani kebimbangan yang semakin meningkat tentang keadaan ekonomi AS menjelang pilihan raya pertengahan penggal yang penting.

“Biar saya jelaskan: inflasi di Amerika Syarikat kekal terlalu tinggi,” kata Yellen semasa ucapan yang disediakan pada mesyuarat tahunan Persatuan Industri Sekuriti dan Pasaran Kewangan. “Keutamaan ekonomi Pentadbiran kami adalah untuk mengekangnya. Kami menyedari bahawa Rizab Persekutuan memikul tanggungjawab utama, tetapi kami mengambil pelbagai tindakan pelengkap untuk mengurangkan kos.”

Komen beliau datang hanya dua minggu sebelum pertengahan penggal, di mana Demokrat dijangka kehilangan majoriti tipis mereka di Dewan dan mungkin Senat juga akibat inflasi yang sangat tinggi.

Inflasi, dan ekonomi yang lebih luas, kekal sebagai isu utama bagi majoriti pengundi, menurut yang baru-baru ini Tinjauan New York Times/Kolej Siena. Tinjauan berasingan daripada CNBC menunjukkan bahawa kebanyakan pengundi berdaftar (42%) berpendapat bahawa Republikan akan lebih berjaya mengawal inflasi berbanding Demokrat (27%).

PENERIMA KESELAMATAN SOSIAL UNTUK MELIHAT PENINGKATAN COLA TERBESAR SEJAK 1981

Janet Yellen, digambarkan di sini sedang mengadakan sidang akhbar di Bilik Tunai di Jabatan Perbendaharaan AS di Washington, AS 28 Julai 2022. (REUTERS/Jonathan Ernst/Foto Reuters)

Rumah Putih telah dituduh secara salah menilai masalah inflasi, dengan Presiden Biden dan pegawai atasan lain menegaskan bahawa inflasi yang tinggi adalah “sementara”, – hasil sampingan daripada gangguan yang disebabkan oleh COVID dalam ekonomi global – walaupun apabila jelas kenaikan itu akan berlaku. bertahan lebih lama daripada jangkaan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Rumah Putih telah menghantar Yellen untuk menjual agenda ekonomi Biden dan menggembar-gemburkan pemulihan pasca-pandemi, walaupun inflasi meningkat.

Pada hari Isnin, beliau menekankan bahawa walaupun “masalah global yang serius” – termasuk perang Rusia di Ukraine, kenaikan harga tenaga dan kesan berlarutan daripada wabak – ekonomi AS mengekalkan “kekuatan yang ketara.”

“Pelan ekonomi kami akan meningkatkan daya tahan kami terhadap kejutan global,” katanya.

Presiden Biden

Presiden AS Joe Biden menyampaikan ucapan sebelum menandatangani undang-undang HR 5376, Akta Pengurangan Inflasi 2022 (perubahan iklim dan bil penjagaan kesihatan) di Bilik Makan Negeri di Rumah Putih pada hari Selasa, 16 Ogos 2022. (Foto oleh Demetrius Freeman/The Washington Post melalui Getty Images / Getty Images)

Peluang KEmelesetan AS MENINGKAT KEPADA 100% SAMBIL INFLASI MENGHITTAS EKONOMI

Jabatan Buruh melaporkan awal bulan ini bahawa inflasi meningkat 0.4% pada bulan September daripada bulan sebelumnya dan 8.2% pada asas tahunan. Angka tersebut kedua-duanya lebih tinggi daripada angka 8.1% tajuk dan unjuran kenaikan bulanan 0.2% oleh ahli ekonomi Refinitiv, satu petanda yang membimbangkan bagi Rizab Persekutuan kerana ia bertujuan untuk menyejukkan kenaikan harga dan menjinakkan permintaan pengguna dengan kempen kenaikan kadar faedah yang agresif.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP PERNIAGAAN FOX

Dalam perkembangan yang lebih membimbangkan yang mencadangkan asas tekanan inflasi dalam ekonomi kekal kukuh, harga teras – yang menghapuskan ukuran makanan dan tenaga yang lebih tidak menentu – meningkat 0.6% pada bulan September daripada bulan sebelumnya. Dari masa yang sama tahun lepas, harga teras melonjak 6.6%, terpantas sejak 1982.

inflasi AS

Seorang pelanggan membeli-belah di pasar raya di Millbrae, California, Amerika Syarikat, 10 Ogos 2022. ((Foto oleh Li Jianguo/Xinhua melalui Getty Images) / Getty Images)

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Semua data itu memastikan bahawa bank pusat AS akan meluluskan satu lagi kenaikan kadar faedah 75 mata asas – yang keempat seumpamanya – apabila ia akan bertemu pada 1-2 Nov. Kadar faedah yang meningkat mengancam untuk mencetuskan kemelesetan ekonomi dengan memaksa perniagaan, dan akhirnya pengguna, menarik balik perbelanjaan.

We would like to thank the writer of this post for this remarkable web content

Yellen berkata inflasi kekal sebagai keutamaan No. 1 Biden ketika Demokrat menghadapi serangan pilihan raya


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/