YouTube Shorts boleh mencuri petir TikTok dengan tawaran yang lebih baik untuk pencipta

Terbuka terbesar video rahsia dalam bentuk pendek tiada kaitan dengan algoritma. Rahsianya ialah anda tidak boleh menjadi kaya di TikTok, kerana pencipta yang paling viral mendapat sebahagian kecil daripada pendapatan mereka daripada platform itu sendiri.

TikTok kekal dominan terhadap suapan video bentuk pendek peniru yang telah dibuat oleh gergasi media sosial yang bersaing dalam beberapa tahun kebelakangan ini, seperti Instagram Reels dan Snapchat Spotlight. Tetapi, menurut laporan daripada New York TimesYouTube Shorts ialah bersiap sedia untuk mengumumkan model perkongsian hasil iklan yang boleh merevolusikan video bentuk pendek dan memberikan TikTok peluang untuk mendapatkan wangnya — secara literal.

Perkongsian hasil sudah masuk, Dana Pencipta sudah keluar

YouTube boleh dikatakan platform pertama yang membolehkan orang kreatif mencari rezeki dengan menyiarkan kandungan menarik di internet. Pada tahun 2007, hanya tiga tahun selepas YouTube diasaskan, platform itu melancarkan Program Rakan Kongsinya, menawarkan pencipta 55% daripada hasil yang diperoleh daripada iklan yang disiarkan sebelum atau semasa video mereka.

Tetapi TikTok membayar pencipta melalui Dana Penciptanya, kumpulan $200 juta yang diumumkan pada musim panas 2020. Pada masa itu, TikTok berkata ia merancang untuk mengembangkan kumpulan itu kepada $1 bilion di AS dalam tempoh tiga tahun akan datang, dan menggandakan itu di peringkat antarabangsa.

Itu mungkin terdengar seperti banyak wang, tetapi sebagai perbandingan, pencipta berbayar YouTube lebih $30 bilion dalam hasil iklan sepanjang tiga tahun yang lalu.

Sebab utama mengapa TikTok dan apl video pendek lain belum lagi melancarkan program perkongsian hasil yang serupa adalah kerana lebih sukar untuk memikirkan cara membahagikan hasil iklan secara adil pada suapan video pendek yang dihasilkan secara algoritma. Anda tidak boleh membenamkan iklan di tengah-tengah video — bayangkan menonton video 30 saat dengan iklan 8 saat di tengah — tetapi jika anda meletakkan iklan di antara dua video, siapa yang akan mendapat bahagian hasil? Pencipta yang videonya muncul secara langsung sebelum atau selepasnya? Atau, adakah pencipta yang videonya anda tonton lebih awal dalam suapan patut dipotong juga, kerana kandungan mereka menggalakkan anda untuk terus menatal?

“Kami masih dalam masa awal tentang cara kami mengewangkan barangan ini, tetapi saya optimis, dan saya fikir industri akan memikirkannya,” kata Jim Louderback, bekas Ketua Pegawai Eksekutif VidCon, dalam perbualan dengan TechCrunch musim panas ini . “Mereka perlu, kerana jika tidak, pencipta akan pergi ke mana wang itu berada.”

Tetapi YouTube mungkin baru mengetahuinya. Syarikat itu dilaporkan bersedia untuk mengumumkan model perkongsian hasil iklan seperti Program Rakan Kongsi pada hari Selasa di acara Made on YouTube. Jika khabar angin itu benar, pencipta YouTube Shorts akan mendapat 45% daripada hasil iklan — potongan yang lebih kecil daripada yang mereka lakukan pada video YouTube, tetapi peningkatan yang ketara berbanding pembayaran Dana Pencipta yang remeh. Seperti yang Louderback katakan, pencipta akan mengikuti wang itu.

Masalah dengan membuat wang di TikTok

Anda tidak boleh menjadi kaya di TikTok? Bagaimana pula dengan Charli D’Amelio, yang mula menyiarkan video tarian dari bilik tidurnya di sekolah menengah dan kemudian membuat $17.5 juta pada tahun 2021? Tetapi wang itu bukan datang dari TikTok sendiri. Sebaliknya, dia dan kakaknya Dixie D’Amelio menjadi kaya melalui tawaran jenama besar-besaran, rancangan realiti dan pelaburan modal teroka. Malah YouTuber MrBeast (Jimmy Donaldson), yang melebihi pendapatan setiap pencipta lain dengan membuat $54 juta tahun lepas, seolah-olah tidak boleh membuat wang yang baik di TikTok.

Itu kerana model Dana Pencipta TikTok tidak berfungsi. Dana Pencipta ialah kumpulan wang statik yang dibahagikan setiap hari di kalangan pengguna dalam program pencipta TikTok berdasarkan bilangan tontonan yang mereka dapat — tetapi memandangkan kumpulan itu tidak berkembang, ini bermakna apabila TikTok semakin besar, pencipta memperoleh lebih sedikit wang.

Pencipta internet lama Hank Green berkata dalam a video tentang Dana Pencipta bahawa dia pada mulanya membuat kira-kira 5 sen bagi setiap seribu tontonan, tetapi bilangan pencipta dalam program itu mengatasi pertumbuhan program itu sendiri. Jadi, dari masa ke masa, pembayarannya menurun kepada kira-kira 2 sen setiap seribu tontonan. Pada kadar itu, 10 juta tontonan yang sangat mengagumkan setiap bulan akan menghasilkan anda hanya $200, yang tidak betul-betul akan membayar sewa.

Sudah tentu, TikTok boleh mengubah hidup bagi pencipta yang membina khalayak di platform. Charli dan Dixie D’Amelio mungkin tidak menjana pendapatan berjuta-juta daripada aplikasi TikTok itu sendiri, tetapi mereka tidak akan mendapat peluang untuk bekerja pada barisan fesyen dan rancangan realiti mereka sendiri jika bukan kerana ketenaran TikTok mereka.

Bapa kepada bintang TikTok ini, Marc D’Amelio ialah Ketua Pegawai Eksekutif usaha keluarga, seperti Jenama D’Amelio.

“Saya telah membaca tentang bagaimana TikTok berfungsi pada model perkongsian iklan dan itu bagus untuk ekonomi pencipta,” kata Marc D’Amelio kepada TechCrunch melalui e-mel. “TikTok telah membina platform yang menakjubkan dan mengubah kehidupan berpuluh-puluh ribu pencipta dengan memberi mereka platform untuk berkongsi kreativiti mereka dengan dunia. Ia akan menjadi langkah seterusnya yang luar biasa jika begitu ramai pencipta ini dapat mengubah kreativiti mereka menjadi pekerjaan sepenuh masa.”

D’Amelio merujuk kepada TikTok Pulse, program yang diumumkan pada bulan Mei yang membolehkan jenama membayar untuk meletakkan iklan mereka di sebelah 4% video teratas pada platform. Buat pertama kalinya, ini membolehkan pencipta memperoleh 50% hasil iklan yang dijana melalui program khusus itu. Buat masa ini, program ini hanya tersedia untuk pencipta yang mempunyai lebih 100,000 pengikut yang kebetulan juga mencipta 4% video teratas platform. Tetapi program perkongsian hasil iklan YouTube Shorts yang berpotensi boleh mendemokrasikan lagi akses kepada pendapatan jenis ini.

“Saya rasa TikTok bagus dalam kesedaran. Sama ada anda seorang jenama atau pencipta, ia adalah tempat yang bagus untuk orang ramai mengenali anda,” kata Louderback. “Tetapi apabila ia berkaitan dengan penukaran, sama ada anda jenama yang ingin menjual produk atau pencipta yang ingin menjual Patreon [subscription] atau barang dagangan, YouTube dalam banyak cara boleh menjadi platform yang lebih baik.”

Apabila pencipta membina khalayak mereka di TikTok, platform itu tidak kekal sebagai roti dan mentega mereka untuk masa yang lama.

“Saya akan katakan saya tidak bergantung padanya lagi,” Tyler Gaca (madu hantu) memberitahu TechCrunch pada bulan Jun. “Bila [the Creator Fund] mula-mula keluar dan ia mula ditubuhkan, saya berada dalam tempoh itu di mana saya mencipta tujuh video seminggu, dan ia membantu menampung sebahagian daripada bil saya.”

Tetapi apabila pembayaran Dana Pencipta menjadi kurang dipercayai, Gaca beralih kepada podcasting dan projek penulisan lain untuk pendapatan yang lebih mampan.

“Dana Pencipta tidak begitu banyak membantu lagi,” katanya. “Tetapi itu kerana saya tidak begitu aktif, saya fikir.”

Sesetengah pencipta boleh berjaya memanfaatkan pengikut TikTok mereka untuk menjual produk atau menyertai mereka di platform lain yang lebih menguntungkan, tetapi itu bukan jaminan.

“Dengan kumpulan funk saya Scary Pockets, kami melancarkan kehadiran TikTok dengan pantas dan mendapat 100,000 pengikut di TikTok dalam masa tiga hingga enam bulan,” Ketua Pegawai Eksekutif Patreon dan pengasas bersama Jack Conte, yang juga bermain dalam beberapa kumpulan, memberitahu TechCrunch. “Kami teruja mengenainya sehingga kami sedar, tunggu, ini sebenarnya tidak bermakna untuk kami. Seperti, kami tidak boleh menghantar orang ini ke Spotify. Sukar untuk meminta mereka membeli barang niaga atau menyertai keahlian.”

Conte berpendapat bahawa ini adalah kerana algoritma TikTok sangat sukar untuk difahami.

“Kadangkala anda menyiarkan video dan ia mendapat sejuta tontonan, dan kadangkala anda menyiarkan video dan ia mendapat 100 tontonan,” kata Conte kepada TechCrunch. “Itulah intipati ekosistem yang disusun mengikut algoritma itu. Apa yang pada asasnya adalah ia mengurangkan keupayaan pencipta untuk membina hubungan dengan pengikut mereka.”

Dengan cabaran ini, menjalankan perniagaan pencipta boleh berasa tidak mampan — tetapi dengan jumlah nilai yang dijana oleh pencipta untuk platform ini, ia tidak sepatutnya begitu.

“Saya nampaknya setiap rakan pencipta kandungan yang saya ajak bercakap, kita semua berkongsi ketakutan yang sama bahawa semuanya akan runtuh di bawah kaki anda suatu hari nanti,” kata Gaca kepada TechCrunch. “Jadi saya mendapati diri saya pada mulanya [on TikTok] pastinya terlalu menyusahkan diri saya, seperti melakukan skit komedi berdurasi minit penuh dengan perubahan kostum dan perubahan latar belakang, tujuh hari seminggu. Ia bagus untuk membina penonton, tetapi kemudian saya mengalami kemalangan dan terbakar yang besar ini.”

Kredit Imej: TechCrunch

Ini adalah peluang terbaik YouTube Shorts untuk mengatasi TikTok

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, percubaan platform sosial utama untuk bersaing dengan populariti TikTok yang meletup terasa menggelikan.

Untuk menarik pencipta ke platformnya, Instagram juga menawarkan untuk membayar bonus besar kerana menyiarkan Reels viral — pada bulan November, seorang pencipta memberitahu TechCrunch bahawa mereka telah ditawarkan $8,500 untuk 9.28 juta tontonan Reels di Instagram. Tetapi pengguna nampaknya masih tidak mahukan pengalaman seperti TikTok daripada Instagram. Instagram malah terpaksa berjalan ke belakang Perubahan seperti TikTok kepada aplikasinya selepas pengguna (termasuk Kylie Jenner dan Kim Kardashian) menyatakan rasa benci yang begitu mendalam untuk mereka. Ketua Instagram Adam Mosseri berkata demikian Instagram ketinggalan di belakang YouTube dan TikTok dalam metrik yang penting untuk kepuasan pencipta, laporan terbaru dari The Information menunjukkan.

Walaupun syarikat induk Instagram Meta telah mencurahkan banyak sumber untuk membina Reels, dokumen dalaman bocor ke Wall Street Journal mendedahkan bahawa pengguna Instagram hanya menghabiskan sejumlah 17.6 juta jam sehari dengan produk tersebut. Itu kurang daripada sepuluh peratus masa pengguna TikTok menghabiskan pada platform, terkumpul 197.8 juta jam sehari.

Sementara itu, berakhir 1.5 bilion pengguna log masuk tonton YouTube Shorts setiap bulan, tetapi syarikat itu tidak berkongsi metrik tentang tahap interaksi pengguna ini. TikTok sampai 1 bilion pengguna aktif bulanan kira-kira setahun yang lalu.

Jika ia boleh menggunakan model perkongsian hasil iklan ini, YouTube Shorts kini mempunyai peluang untuk membuktikan dirinya sebagai cara terbaik untuk pencipta video bentuk pendek mencari rezeki. Lebih baik lagi, kita tahu bahawa aplikasi sosial suka meniru antara satu sama lain. Jika struktur pengewangan baharu YouTube Shorts boleh memikat platform lain untuk memikirkan model perkongsian hasil mereka secepat mungkin, maka kami akan menghadapi satu lagi ledakan dalam ekonomi pencipta.

We wish to give thanks to the author of this post for this outstanding material

YouTube Shorts boleh mencuri petir TikTok dengan tawaran yang lebih baik untuk pencipta


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/