Yuan China jatuh di tengah-tengah kebimbangan mengenai penggal ketiga Xi | Perniagaan CNN


Hong Kong
Perniagaan CNN

Yuan China jatuh pada hari Selasa ke paras terendah dalam hampir 15 tahun pada hari Selasa sebagai pelabur lari Aset China di tengah-tengah kebimbangan mengenai Xi Jinping dramatik bergerak untuk mengetatkan cengkamannya pada kuasa dalam a rombakan besar-besaran pemimpin Parti Komunis

Di pasaran domestik yang dikawal ketat, yuan jatuh mendadak, mencecah paras paling lemah sejak lewat 2007. Ia kali terakhir turun 0.6% pada sekitar 7.3 setiap dolar. Mata wang itu telah kehilangan 15% berbanding dolar AS tahun ini.

Dalam dagangan di luar tanah besar China, yuan menjunam secara ringkas kepada sekitar 7.36 setiap dolar pada awal Selasa, paras terendah dalam rekod, menurut Refinitiv, yang mempunyai data kembali ke 2010. Ia kemudian mengurangkan kerugian, didagangkan pada 7.33 menjelang 3:35 petang Waktu Hong Kong (3.35 pagi ET).

Mata wang itu ditambat pada 8.28 kepada dolar AS selama bertahun-tahun sehingga 2005 apabila China beralih kepada “kadar pertukaran terapung terurus.” Ia kemudiannya meningkat secara berterusan, mendaki ke puncak hampir 6.01 pada 2014.

Penurunan itu berlaku bersamaan dengan kekalahan pasaran bersejarah bagi aset China di seluruh dunia. Pada hari Isnin, saham China menjunam di Hong Kong dan New York, menghapuskan berbilion dolar dalam nilai pasaran. Penanda aras Hong Kong Hang Seng

(HSI)
Indeks ditutup turun 6.4%. Indeks Nasdaq Golden Dragon China, yang menjejaki banyak syarikat China popular yang disenaraikan di Wall Street, menyelam lebih daripada 14%. Pada hari Selasa, Hang Seng

(HSI)
susut lagi dan turun 0.2% dalam dagangan petang.

Penjualan besar berlaku hanya beberapa hari selepas Parti Komunis yang memerintah melancarkan kepimpinan baharunya untuk lima tahun akan datang. Di samping memperoleh penggal ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini sebagai ketua parti, Xi mengisi jawatan penting dengan penyokong setia yang teguh.

Sebilangan pegawai kanan yang telah menyokong pembaharuan pasaran dan membuka ekonomi telah hilang daripada pasukan teratas baharu, menimbulkan kebimbangan mengenai hala tuju masa depan negara dan hubungannya dengan Amerika Syarikat.

Pelabur antarabangsa takut dengan hasil rombakan kepimpinan membuang aset China walaupun pengeluaran lebih kukuh daripada jangkaan Data KDNK China pada hari Isnin. Mereka bimbang bahawa cengkaman Xi yang semakin ketat terhadap kuasa akan membawa kepada penerusan dasar sedia ada Beijing dan seterusnya menjejaskan ekonomi, yang walaupun pemulihan suku lepas masih berkembang jauh di bawah sasaran rasmi 5.5% untuk tahun ini.

Rombakan kepimpinan China “mencetuskan kebimbangan tentang penerusan dasar yang tidak menguntungkan pasaran dan peningkatan risiko kesilapan dasar di bawah penguasaan kuasa Presiden Xi pada tahun-tahun akan datang,” kata Ken Cheung, ketua strategi forex Asia di Mizuho Bank.

“Pelabur asing mengambil tindakan untuk mengurangkan pendedahan mereka ke atas aset China,” katanya, sambil menambah bahawa mata wang China berhadapan dengan tekanan aliran keluar modal yang semakin meningkat.

Yuan China, bersama-sama dengan mata wang global utama yang lain, telah melemah dengan cepat berbanding dolar dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dolar AS telah melonjak ke paras tertinggi dalam dua dekad berbanding sekumpulan rakan sejawatan utama, dirangsang oleh Fed yang cuba mengawal inflasi.

Yuan berada di landasan untuk mencatat tahun terburuk sejak 1994 — apabila China menurunkan nilai mata wangnya sebanyak 33% semalaman sebagai sebahagian daripada pembaharuan pasaran.

We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding material

Yuan China jatuh di tengah-tengah kebimbangan mengenai penggal ketiga Xi | Perniagaan CNN


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/