20 Kuadrilion Semut Berkeliaran di Bumi Sekarang, Para Saintis Mengira

Apabila Mark Wong mula menganalisis 489 kajian entomologi yang merangkumi setiap benua, habitat utama dan bioma di Bumi, dia mempunyai matlamat mudah: Mengira semut. Perjalanan ke jawapan akhir adalah panjang, dan selalunya membosankan. Kemudian, pada suatu hari, Wong dan rakan-rakan pakar semut keluar ke seberang.

Menurut kertas baru diterbitkan Isnin dalam jurnal PNAS, pasukan saintis antarabangsa mencadangkan terdapat 20 kuadrilion semut yang berkeliaran di planet kita sekarang. Itu 20,000,000,000,000,000 daripada serangga pekerja berkaki enam yang anda tangkap tumbuhan pendebungaan, menyebarkan biji benih seperti tukang kebun kecil dan mengeluarkan air liur selepas roti bakar.

“Kami selanjutnya menganggarkan bahawa semut dunia secara kolektif membentuk kira-kira 12 megaton karbon kering, ” kata Wong, ahli ekologi di Sekolah Sains Biologi Universiti Australia Barat. “Sangat mengagumkan, ini melebihi biojisim gabungan semua burung dan mamalia liar dunia.”

Untuk meletakkan kuantiti yang mengejutkan itu ke dalam perspektif, darabkan anggaran biojisim semut pasukan dengan lima. Bilangan yang anda perolehi sama dengan hampir keseluruhan biojisim manusia di Bumi — dan ini mungkin a konservatif anggaran. Setiap satu daripada 489 kajian global adalah agak teliti — menggunakan berpuluh-puluh ratus taktik perangkap samar seperti menangkap semut yang melarikan diri dalam parit bekas plastik kecil dan menggoncang daun perlahan-lahan untuk mengetahui berapa ramai yang berteduh di rumah yang renyah. Tetapi seperti kebanyakan usaha penyelidikan, kaveat kekal.

Lokasi pensampelan, jelas Wong, diagihkan secara tidak sekata di seluruh wilayah geografi, contohnya, dan sebahagian besarnya dikumpulkan dari lapisan tanah. “Kami mempunyai sedikit maklumat tentang bilangan semut di dalam pokok atau di bawah tanah,” katanya. “Ini bermakna penemuan kami agak tidak lengkap.”

Mengapa perlu bimbang tentang mengira semut?

Walaupun saiznya kecil, semut membawa sedikit kekuatan.

Selain daripada menyalurkan benih ke dalam tanah untuk makan malam dan menanam tumbuhan secara tidak sengaja dari sisanya, penyapih ini penting untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem kita. Mereka adalah mangsa bagi haiwan yang lebih besar, pemangsa banyak yang lain, pengocok tanah dan pemulung, untuk menamakan hanya beberapa pujian mereka. Oleh itu, memandangkan jumlah mereka yang menghiasi Bumi, mereka adalah masalah yang agak besar. “Kebanyakan besar semut di Bumi ini sangat menekankan nilai ekologi mereka, kerana semut boleh menumbuk melebihi beratnya dalam menyediakan fungsi ekologi utama,” kata Wong.

Tetapi apabila ia datang kepada mengira semut khususnya, seperti yang dilakukan Wong, terdapat keperluan mendesak yang berpunca daripada kadar perubahan iklim kita. Para saintis mesti mengukur berapa banyak semut, serta haiwan dan serangga lain, wujud di Bumi kerana krisis iklim — ancaman yang diburukkan lagi oleh aktiviti manusia — memaksa suhu global meningkat dan oleh itu meletakkan organisma ini pada risiko kepupusan.

“Kami memerlukan orang ramai untuk meninjau secara teliti dan berulang kali serta menerangkan komuniti ekologi habitat yang berbeza sebelum mereka hilang, ” kata Wong, sambil menekankan bahawa kerja pasukan baru-baru ini menyediakan garis asas yang penting untuk populasi semut, jadi kami tahu bagaimana komuniti serangga ini mungkin berubah seiring dengan iklim yang semakin panas.

Senario terburuk untuk tidak mengira rakan sesama Bumi kita kadangkala dipanggil “kepupusan gelap,” atau kepupusan tanpa nama. Ini hanyalah kebimbangan bahawa banyak spesies mungkin hilang di bawah radar apabila krisis iklim bertambah buruk disebabkan oleh perkara seperti kehilangan habitat atau kebolehdiaman.

Haiwan-haiwan di jalan menuju kepupusan itu mungkin tidak didokumenkan, apatah lagi dikaji secara terperinci.

Dalam hal ini, kajian PNAS pasukan dibuka dengan petikan tepat daripada ahli biologi dan pakar semut Amerika Edward O. Wilson: “Semut membentuk dua pertiga daripada biojisim semua serangga. Terdapat berjuta-juta spesies organisma dan kita tahu hampir apa-apa tentang mereka.”

Melangkah ke hadapan, inilah sebabnya Wong percaya adalah penting untuk sentiasa meninjau populasi semut, malah mempercepatkan proses dengan menyumber luar kepada sesiapa yang mampu dan bersedia untuk mengambil bahagian. “Perkara seperti mengira semut, ” katanya, “mengambil gambar serangga yang mereka temui di halaman belakang rumah mereka dan mencatat pemerhatian perkara menarik yang dilakukan oleh tumbuhan dan haiwan boleh pergi jauh.

“Adalah bagus untuk memiliki — seperti yang pernah dicadangkan oleh ahli biologi semut terkenal EO Wilson — hanya ‘lebih banyak but di atas tanah.'”

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable web content

20 Kuadrilion Semut Berkeliaran di Bumi Sekarang, Para Saintis Mengira


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/