5 planet mengambil bahagian tengah ketika mereka menjajarkan di langit malam | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Penjajaran lima planet yang jarang berlaku akan memuncak pada 24 Jun, membolehkan tontonan menakjubkan Mercury, Venus, Marikh, Musytari dan Zuhal semasa mereka berbaris dalam susunan planet.

Acara itu bermula pada awal bulan Jun dan terus menjadi lebih cerah dan lebih mudah dilihat seiring dengan perkembangan bulan, menurut Diana Hannikainen, editor pemerhati Sky & Telescope.

Bulan sabit yang semakin pudar akan menyertai parti antara Zuhrah dan Marikh pada hari Jumaat, menambah satu lagi objek angkasa pada barisan. Bulan akan mewakili kedudukan relatif Bumi dalam jajaran, bermakna di sinilah planet kita akan muncul dalam susunan planet.

Fenomena yang jarang berlaku ini tidak berlaku sejak Disember 2004, dan pada tahun ini, jarak antara Mercury dan Zuhal akan menjadi lebih kecil, menurut Sky & Telescope.

Stargazers perlu mempunyai pandangan yang jelas tentang ufuk timur untuk melihat fenomena yang luar biasa itu, kata Hannikainen. Manusia boleh melihat pertunjukan planet dengan mata kasar, tetapi teropong disyorkan untuk pengalaman tontonan yang optimum, tambahnya.

Masa terbaik untuk melihat lima planet adalah dalam satu jam sebelum matahari terbit, katanya. Pada malam sebelum anda merancang untuk melihat penjajaran, semak apabila matahari akan terbit di kawasan anda.

Sesetengah pemerhati bintang sangat teruja untuk acara samawi, termasuk Hannikainen. Dia terbang dari rumahnya di barat Boston ke bandar tepi pantai di sepanjang Lautan Atlantik untuk mendapatkan pemandangan penjajaran yang optimum.

“Saya akan berada di luar sana dengan teropong saya, melihat ke arah timur dan tenggara dan menyilang semua jari tangan dan kaki saya bahawa ia akan menjadi jelas,” kata Hannikainen.

Anda tidak perlu melakukan perjalanan untuk melihat sekilas aksi itu kerana ia akan dapat dilihat oleh orang di seluruh dunia.

Pemerhati bintang di Hemisfera Utara boleh melihat planet dari ufuk timur ke tenggara manakala planet di Hemisfera Selatan harus melihat di sepanjang ufuk timur ke timur laut. Satu-satunya keperluan ialah langit cerah ke arah penjajaran.

Menjelang keesokan harinya, bulan akan meneruskan orbitnya mengelilingi Bumi, mengalihkannya keluar daripada penjajaran dengan planet, katanya.

Jika anda terlepas penjajaran lima planet dalam susunan berurutan, yang seterusnya akan berlaku pada 2040, menurut Sky & Telescope.

Akan ada tujuh lagi bulan purnama pada 2022, menurut Almanak Peladang Lama:

 • 14 Jun: Bulan Strawberi
 • 13 Julai: Bulan Buck
 • 11 Ogos: Bulan Sturgeon
 • 10 September: Bulan menuai
 • 9 Oktober: Bulan Hunter
 • 8 November: Bulan memerang
 • 7 Disember: Bulan sejuk

Ini adalah nama popular yang dikaitkan dengan bulan purnama bulanan, tetapi kepentingan setiap satu mungkin berbeza-beza mengikut suku kaum asli Amerika.

Akan ada satu lagi gerhana bulan penuh dan gerhana matahari separa pada 2022, menurut Almanak Petani Lama.

Gerhana matahari separa berlaku apabila bulan melintas di hadapan matahari tetapi hanya menghalang sebahagian cahayanya. Pastikan anda memakai cermin mata gerhana yang betul untuk melihat gerhana matahari dengan selamat, kerana cahaya matahari boleh merosakkan mata.

Gerhana matahari separa pada 25 Oktober akan dapat dilihat oleh mereka yang berada di Greenland, Iceland, Eropah, timur laut Afrika, Timur Tengah, Asia barat, India dan barat China. Kedua-dua gerhana matahari separa tidak akan kelihatan dari Amerika Utara.

Gerhana bulan penuh juga akan dipamerkan bagi mereka yang berada di Asia, Australia, Pasifik, Amerika Selatan dan Amerika Utara pada 8 November antara 3:01 pagi ET dan 8:58 pagi ET – tetapi bulan akan terbenam bagi mereka yang berada di timur. wilayah Amerika Utara.

Semak baki 11 hujan yang akan memuncak pada 2022:

 • Delta Selatan Aquariids: 29 hingga 30 Julai
 • Alpha Capricornids: 30 hingga 31 Julai
 • Perseids: 11 hingga 12 Ogos
 • Orionid: 20 hingga 21 Oktober
 • Taurid Selatan: 4 hingga 5 November
 • Taurid Utara: 11 hingga 12 November
 • Leonids: 17 hingga 18 November
 • Geminids: 13 hingga 14 Disember
 • Ursid: 21 hingga 22 Disember

Jika anda tinggal di kawasan bandar, anda mungkin ingin memandu ke tempat yang tidak dipenuhi lampu bandar untuk mendapatkan pemandangan terbaik.

Cari kawasan lapang dengan pemandangan langit yang luas. Pastikan anda mempunyai kerusi atau selimut supaya anda boleh melihat lurus ke atas. Dan berikan mata anda kira-kira 20 hingga 30 minit – tanpa melihat telefon anda atau elektronik lain – untuk menyesuaikan diri dengan kegelapan supaya meteor lebih mudah dikesan.

We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome web content

5 planet mengambil bahagian tengah ketika mereka menjajarkan di langit malam | CNN


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/