5 Planet Sejajar di Langit dalam Pembentukan Jarang

Lima planet utama dalam sistem suria kita telah berbaris dalam formasi jarang yang boleh dilihat oleh pemerhati langit dengan mata mereka sendiri.

Ahli astronomi berkata pembentukan itu dijangka kekal di langit hingga akhir bulan Jun. Planet yang terlibat ialah Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal. Mereka adalah planet paling terang dalam sistem suria.

Melihat dua atau tiga planet utama berdekatan antara satu sama lain boleh menjadi pemandangan biasa. Tetapi Persatuan Astronomi Amerika berkata dalam satu kenyataan bahawa melihat kelima-lima bersama adalah jarang berlaku. Kali terakhir pembentukan planet sedemikian berlaku adalah pada Disember 2004.

Masyarakat berkata masa terbaik untuk menonton lima planet adalah sejurus sebelum matahari terbit. Mereka akan “merentangi langit dari rendah di timur ke lebih tinggi di selatan,” kata kenyataan itu.

Sesetengah ahli astronomi memanggil acara itu sebagai “perarakan planet.”

Peta yang diterbitkan oleh Persatuan Astronomi Langit & Teleskop majalah menunjukkan planet-planet yang muncul dari kiri ke kanan dalam susunan ini – Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal. Merkuri akan muncul pada titik terendah pada ufuk.

Imej grafik ini menunjukkan kedudukan lima planet utama dalam sistem suria kita. Planet-planet itu berbaris dalam formasi jarang yang dijangka dapat dilihat di langit sepanjang bulan Jun. (Kredit Imej: Stellarium, dengan penambahan grafik oleh Bob King)

Orang di Hemisfera Utara harus melihat ke arah ufuk timur-tenggara, manakala mereka yang berada di Hemisfera Selatan harus melihat ke arah ufuk timur-timur laut.

Planet-planet sepatutnya nampak tanpa peralatan khas seperti teleskop. Tetapi teropong akan membantu. Cuaca mendung juga akan menjejaskan keterlihatan, jadi ahli astronomi mencadangkan beberapa perancangan untuk pengalaman terbaik.

“Jika cuaca mendung pada tarikh penting, anda masih mempunyai semua waktu pagi di antaranya untuk melihat pemandangan lima telanjangmata planet berhias ufuk tenggara,” kata masyarakat itu. “Pastikan anda menetapkan penggera anda dan bangun tepat pada masanya.”

Mercury adalah yang paling sukar untuk dilihat kerana ia lebih dekat dengan bersinar daripada matahari. Tetapi planet-planet lain sepatutnya mudah dilihat, walaupun tanpa menggunakan teropong, untuk beberapa hari lagi.

Pada 19 Jun, Agensi Angkasa Amerika NASA tweeted tentang permulaan barisan planet yang luar biasa. “Pandang ke atas mulai malam ini untuk melihat Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal tersebar dan kelihatan berbaris di langit.” NASA menyatakan bahawa pada 23 Jun, pemerhati langit mendapat layanan istimewa, apabila “bulan sabit” menyertai barisan.

“Bulan Sabit” menerangkan bentuk bulan apabila ia kelihatan pada awal suku pertama atau lewat pada suku terakhirnya. Dalam tempoh ini, hanya pinggir kecil bulan yang kelihatan dan diterangi oleh matahari.

Apabila Jun berakhir, perarakan planet akan berakhir. Ahli astronomi meramalkan peluang seterusnya untuk melihat pembentukan lima planet ialah Mac 2041.

NASA berkata Jun juga merupakan masa yang sesuai untuk pemerhati langit yang lebih serius untuk memerhati salah satu daripada “kelompok bintang globular” yang paling terkenal. “Kluster” atau kumpulan ini adalah berbentuk sfera koleksi bintang berkumpul rapat di pusat mereka. Mereka boleh merangkumi puluhan ribu hingga jutaan bintang. Mereka mengorbit pusat-pusat banyak orang galaksi.

Yang paling boleh diperhatikan pada masa ini dipanggil M13, juga dikenali sebagai Kluster Hercules. Tetapi agensi angkasa lepas menyatakan bahawa teropong atau teleskop diperlukan untuk melihatnya. “Cari M13 dalam buruj Hercules, yang tinggi di timur dalam beberapa jam pertama selepas gelap pada bulan Jun,” nasihat NASA.

Imej ini, yang ditangkap oleh Teleskop Angkasa Hubble NASA, menunjukkan buruj M13, atau Hercules, terletak 25,000 tahun cahaya dari Bumi. Kredit Imej: NASA, ESA dan Pasukan Warisan Hubble)

Imej ini, yang ditangkap oleh Teleskop Angkasa Hubble NASA, menunjukkan buruj M13, atau Hercules, terletak 25,000 tahun cahaya dari Bumi. Kredit Imej: NASA, ESA dan Pasukan Warisan Hubble)

Buruj ialah sekumpulan bintang yang membentuk bentuk di langit dan telah diberi nama serta mempunyai cerita disebaliknya.

Bintang-bintang dalam M13 dianggap berusia sekitar 12 bilion tahun. Itu hampir setua alam semesta itu sendiri, nota NASA.

Saya Bryan Lynn.

Bryan Lynn menulis cerita ini untuk VOA Learning English, berdasarkan laporan daripada American Astronomical Society, Sky & Telescope dan NASA.

Kami ingin mendengar daripada anda. Tulis kepada kami di bahagian Komen, dan layari laman Facebook kami.

Kuiz – 5 Planet Sejajar di Langit dalam Pembentukan Jarang

Kuiz - 5 Planet Sejajar di Langit dalam Pembentukan Jarang

Mulakan Kuiz untuk mengetahui

________________________________________________________________________

Perkataan dalam Kisah Ini

ufukn. di mana langit seolah-olah menyentuh daratan atau laut

nampak adj. boleh dilihat

teropong – n. sepasang tiub dengan kanta kaca di hujung yang anda lihat untuk melihat sesuatu yang jauh

mata kasar n. jika sesuatu boleh dilihat dengan mata kasar, ia boleh dilihat tanpa bantuan peralatan khas

berhias v. untuk menambah sesuatu hiasan kepada seseorang atau benda

bersinar v. untuk menghasilkan cahaya yang berterusan dan kadangkala haba

berbentuk sfera adj. sesuatu dengan bentuk bulat, seperti bola

galaksi n. salah satu kumpulan bintang bebas di alam semestaWe want to give thanks to the writer of this post for this incredible content

5 Planet Sejajar di Langit dalam Pembentukan Jarang


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/